Μόσχα: Η κατάρριψη του Boeing να αποτελέσει αφορμή για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε σε δηλώσεις του πως η κατάρριψη του Boeing «δείχνει ότι έχει έρθει η ώρα Ιράν και ΗΠΑ να ξεκινήσουν την αποκλιμάκωση».

«Είναι ένα πολύ σοβαρό μήνυμα για να αρχίσει η αποκλιμάκωση», τόνισε ο Λαβρόφ στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί.

«Η όξυνση της έντασης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

δεν θα βοηθήσει στη διευθέτηση καμίας κρίσης στην περιοχή», πρόσθεσε.

Το Boeing 737 της Ukraine International Airlines καταρρίφθηκε από λάθος από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις την προηγούμενη εβδομάδα την ώρα που η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ ήταν στο απόγειό της, λίγο μετά την απάντηση της Τεχεράνης στη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι μετά την (ιρανική) επίθεση» εναντίον των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, οι Ιρανοί ανέμεναν νέο αμερικανικό πλήγμα και δεν γνώριζαν τι είδους. Όμως τουλάχιστον έξι F-35 πέταγαν στον εναέριο χώρο στα σύνορα του Ιράν. Αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Όμως θέλω να δώσω έμφαση στη νευρικότητα που επικρατεί σε αυτού του είδους τις περιστάσεις», πρόσθεσε ο Λαβρόφ, κάνοντας λόγο «για ανθρώπινο λάθος».

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την τρέχουσα κατάσταση «απαράδεκτη».

«Όταν το Ιράν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την εφαρμογή των δεσμεύσεών του, φυσικά (η Ρωσία) πιστεύει ότι αυτό δεν θα βοηθήσει και ότι δίνει στις ΗΠΑ έναν λόγο να οξύνει την κατάσταση», εξήγησε ο Λαβρόφ.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι η Μόσχα «κατανοεί τους λόγους για τους οποίους το Ιράν αναγκάζεται να το κάνει».

Keywords
Τυχαία Θέματα