Μεξικό: Πάνω από 100.000 μετανάστες επαναπροωθήθηκαν στη Γουατεμάλα

Τουλάχιστον 102.314 μετανάστες επαναπροώθησαν οι αρχές του Μεξικού στη Γουατεμάλα τους πρώτους οκτώ μήνες φέτος, αριθμό αυξημένο κατά 63% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Τζίμι Μοράλες.

Η θεαματική αυτή αύξηση καταγράφεται αφού η Ουάσινγκτον άσκησε ασφυκτική πίεση στη μεξικανική κυβέρνηση, απαιτώντας να φροντίσει να ανακοπεί η ροή παράτυπων μεταναστών, κυρίως υπηκόων κρατών της κεντρικής Αμερικής (Ονδούρα, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ) που προσπαθούν σχηματίζοντας «καραβάνια» να φθάσουν στις ΗΠΑ.

Το

Μεξικό επαναπροώθησε διά της χερσαίας οδού στη Γουατεμάλα 54.037 υπηκόους της Ονδούρας, 12.317 υπηκόους του Ελ Σαλβαδόρ, 1.530 υπηκόους της Νικαράγουας και 34.430 Γουατεμαλτέκους.

Οι μεξικανικές αρχές ενίσχυσαν τους ελέγχους στα σύνορα με τη Γουατεμάλα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλλει τιμωρητικούς δασμούς, που θα ανέρχονταν σταδιακά τουλάχιστον στο 25%, σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά με προέλευση το Μεξικό, όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, οι απελάσεις Γουατεμαλτέκων από τις ίδιες τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8% το πρώτο οκτάμηνο του έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς.

Στις ΗΠΑ ζουν περίπου 1,5 εκατ. πολίτες της Γουατεμάλας, εκ των οποίων 300.000 ως 400.000 έχουν εξασφαλίσει άδειες παραμονής, κατά κυβερνητικές εκτιμήσεις. Τα remesas, τα εμβάσματα τα οποία στέλνουν οι μετανάστες στους συγγενείς τους στην πατρίδα τους, υπολογίζεται ότι ανήλθαν σε περίπου 9,3 δισεκ. δολάρια το 2018.

Η παράτυπη μετανάστευση μετατράπηκε σε φλέγον θέμα συζήτησης στην κεντρική Αμερική τους τελευταίους μήνες, καθώς πολλά «καραβάνια» αναχωρούσαν για τις ΗΠΑ.

Η Γουατεμάλα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν στα τέλη Ιουλίου συμφωνία για το δικαίωμα στο άσυλο, η οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, πρακτικά μετέτρεψε το κράτος της κεντρικής Αμερικής σε «ασφαλή τρίτη χώρα» όπου οι αιτούντες υποχρεούνται να καταθέτουν τις πρώτες τους αιτήσεις.

Η αμφιλεγόμενη αυτή συμφωνία πάντως δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή ακόμα, λόγω σειράς προσφυγών στη δικαιοσύνη από μη κυβερνητικές οργανώσεις που θεωρούν ότι στη Γουατεμάλα δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, από οικονομική και κοινωνική σκοπιά, για την υποδοχή μεταναστών σε μεγάλη κλίμακα. Το κείμενο, εξάλλου, μένει να επικυρωθεί από το Κογκρέσο της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα