Μάκης Τσέλιος: Η Μύκονος έχει γίνει πια ένα νησί μόνο για πλούσιους ανθρώπους

O σχεδιαστής Μάκης Τσέλιος, σε συνέντευξή του μεταξύ άλλων, εξέφρασε το παράπονό του για τη Μύκονο.

Αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν και τις συνέκρινε με εκείνες του παρελθόντος με μεγάλη νοσταλγία.

Κάθε καλοκαίρι κάνεις διακοπές μόνο στη Μύκονο.

"Στη Μύκονο δεν έχει περάσει χρόνος που να μην έχω πάει" λέει στο ΛΟΙΠΟΝ.

Δεν έχεις βαρεθεί τόσα χρόνια το ίδιο μέρος, δεν θέλησεις να αλλάξεις τόπο διακοπών;

Όχι, δεν έχω βαρεθεί. Ήρθα στη Μύκονο το 1968, μικρός, έκανα ταξίδι 10 ώρες με το καράβι και κατέβηκα στο γιαλό με μια βάρκα. Είδα ένα υπέροχο σκηνικό, κάτι που με μάγεψε, δεν το είχα ξαναδεί πουθενά. Κατάγομαι από την Ιθάκη, μια υπέροχη πατρίδα. Τότε είχε ωραία νυχτερινή ζωή και ήταν για όλους, φτωχούς και πλούσιους. Τώρα άρχισε να γίνεται το πράγμα λίγο πιο δύσκολο. Τότε δεν είχε δημιουργηθεί ο περιορισμός όπως τώρα...

Που αναφέρεσαι;

Τώρα για να πας σε μια παραλία πρέπει να δώσεις ένα υπέρογκο πόσο για να ξαπλώσεις σε μια ξαπλώστρα, κι αυτό εγκλώβισε τις παραλίες. Θα ήθελα να μείνουν κάποια πράγματα αγνά, όπως ήταν παλιά, κάποιες παραλίες ελεύθερες, όπως τότε για τον κόσμο.

Οι τιμές είναι απαγορευτικές για να μπορέσει να πάει ο καθένας, δε μιλάμε για μένα, για τον κόσμο που έρχεται, έτσι η μεσοαστική τάξη άρχισε να εκλείπει. Θέλεις πολλά λεφτά για να πας στη Μύκονο, είναι απρόσιτο το νησί για τα μικρά βαλάντια. Η Μύκονος έχει γίνει πια ένα νησί μόνο για πλούσιους ανθρώπους.

Σε στεναχωρεί αυτό;

Γνώρισα διαφορετικά το νησί, φιλόξενο, μπο-ρούσες να πας να φας σ' ένα ταβερνάκι... τώρα έχουν μείνει κάνα δύο και τα φυλάμε ως κόρη οφθαλμού.

Η Μύκονος από διαφορά περιστατικά που έχουν συμβεί, χαρακτηρίζεται «ως ένα νησί ελεύθερο στα ήθη.

Σε όλα τα μέρη που είναι χώροι παραθερισμού και διασκεδάσεως, όπως στην Ίμπιζα, τα πράγματα έχουν ξεφύγει εντελώς. Δεν θα υπάρχουν κι εδώ; Δεν τα βλέπω αυτά τα πράγματα, ζω ακόμα τη ζωή του παλιού Μυκονιάτη.

Το να αφήσουν πολλά χρήματα στη χώρα μας ξένοι είναι επιτυχία και το νησί αυτό το έχει πετύχει. Το νησί όμως έχει αρχίσει να έχει προ-βλήματα, γιατί έχει χτιστεί άναρχα, δεν μπορεί ν' αντιμετωπίσει τα ξε-νοδοχεία και σπίτια, το σύστημα του νερού και της αποχέτευσης, όπως ακόμα και το σύστημα του Ηλεκτρισμού, τα σκουπίδια στους δρόμους... το σημαντικό είναι το σύστημα της εγκληματικότητας που υπάρχει.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν , ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκει στους ανθρώπους που είναι αναγνωρίσιμοι από το ευρύ κοινό.

Το μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκει στους ιδιοκτήτε5 των χώρων της Μυκόνου, οι οποίοι, όχι πάντα με πολύ έλεγχο, δίνουν του5 χώρου5 του$ σε πολυεθνικές εταιρείες και κάποια στιγμή θα ψάχνονται. Οι επώνυμοι Έλληνες, σχεδόν, το έχουν εγκαταλείψει το νησί. Αιτία του κακού είναι οι παραδόπιστοι, πρέπει να υπάρχει έλεγχος από την πολιτεία και τους ίδιους. Τα ξημερώματα όταν έχουν πιει και κάνουν καυγά ή αλλά πράγματα, εκεί μπερδεύεται το πράγμα. Εγώ το πολύ στις 2:30 πάω για ύπνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα