Μ. Πομπέο: Άσκησε κριτική σε Ρωσία και Κίνα

Ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να αναπτυχθεί και να αλλάξει ειδάλλως μπορεί να καταλήξει απαρχαιωμένο.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται συμπληρωματικά σε αυτές του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έκανε λόγο περί «εγκεφαλικού θανάτου του ΝΑΤΟ».

«Αν τα έθνη πιστεύουν ότι μπορούν να αποκτήσουν τα οφέλη ασφαλείας χωρίς να παρέχουν στο ΝΑΤΟ τους πόρους που χρειάζεται, αν δεν ανταποκριθούν

στις δεσμεύσεις τους, υπάρχει κίνδυνος το ΝΑΤΟ να καταστεί αναποτελεσματικό ή παρωχημένο», δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ , όπως αναφέρει το Reuters.

Κριτική σε Ρωσία και Κίνα

Ο Πομπέο βρίσκεται στη Γερμανία για την 30ή επέτειο από το τείχος του Βερολίνου το 1989.

"Πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να εκτρέψουμε πόρους από τις συμμαχίες και τις στρατιωτικές δυνάμεις μας. Κάναμε λάθος. Σήμερα, η Ρωσία - υπό την ηγεσία ενός πρώην μέλους της KGB - εισβάλλει στους γείτονές της και σκοτώνει πολιτικούς αντιπάλους", δήλωσε ο Πομπέο.

«Δεν θέλουμε να εξαρτάται ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν» πρόσθεσε, αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Ο Πομπέο δήλωσε επίσης πως το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα «δημιουργεί ένα νέο όραμα αυταρχισμού» και προειδοποίησε τη Γερμανία για τη χρήση του κινεζικού προμηθευτή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei Technologies για την κατασκευή του δικτύου 5G, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reauters.

«Ο ίδιος σας ο επικεφαλής πληροφοριών έχει πει ότι "δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε πλήρως τη Huawei».

Στο Πεκίνο, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επέκρινε τον Πομπέο σε προηγούμενα σχόλια για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, λέγοντας ότι οι δηλώσεις αυτές ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες και εξέθεσαν τις απειλητικές προθέσεις του.

Keywords
Τυχαία Θέματα