Κραυγή αγωνίας από το Σίμο Δανιηλίδη: Σχεδόν τα μισά παιδιά εκτός ΚΔΑΠ
Την κραυγή αγωνίας του για τα περισσότερα από 65.000 παιδιά που μένουν εκτός ΚΔΑΠ και παιδικών σταθμών, αλλά και για το κίνδυνο απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων των δημοτικών αυτών δομών, εκφράζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης, ζητώντας, παράλληλα, πρόσθετη χρηματοδότηση δημοτικών δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.
Με κατεπείγουσα επιστολή που έστειλε σήμερα, αμέσως μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων των ωφελουμένων της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», προς τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, η οποία κοινοποιήθηκε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ Σπυρίδωνα Σπυρίδων και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, ο Σίμος Δανιηλίδης κάνει λόγο για «τραγικά αποτελέσματα, (…), ιδίως την περίοδο κρίσης, ανεργίας, εργασιακής αβεβαιότητας που διανύουμε», υπογραμμίζοντας ότι «έστω και την ύστατη αυτή τη στιγμή, θα πρέπει απαραιτήτως να αναζητηθούν επιπλέον πόροι αποκλειστικά και μόνο για τις δημοτικές δομές (πράγμα εφικτό καθώς πρόκειται για εθνικούς πόρους), όπως για παράδειγμα η χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η οποία εξασφαλιζόταν μέχρι τη σχολική χρονιά 2014-2015 και διακόπηκε βίαια λόγω της ιδεοληψίας και του δογματισμού της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας».
Όπως προσθέτει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης «με τον τρόπο αυτό, θα διασφαλισθεί η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών στα δημοτικά ΚΔΑΠ, η συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στις δομές αυτές και συνακόλουθα η βιωσιμότητα των αντίστοιχων δημοτικών φορέων», τονίζοντας ότι «η ΚΕΔΕ πρέπει να καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση πως οφείλει να ενισχύσει την προσπάθεια των δήμων με τη διασφάλιση των επιπλέον αναγκαίων πόρων τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ».
Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:
ΘΕΜΑ: Πρόσθετη χρηματοδότηση δημοτικών δομών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ).
Κύριε Πρόεδρε,
Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, είχα δυστυχώς, από πολύ νωρίς προβλέψει τα τραγικά αποτελέσματα που όλοι εντοπίζουμε σήμερα, με την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων των ωφελουμένων της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».
Με μόλις 97 εκατ. ευρώ για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, το ίδιο ακριβώς ποσό με πέρσι, με πολλαπλάσιο όμως αριθμό αιτήσεων (133.076 φέτος έναντι 67.000 πέρσι, δηλαδή 66.076 περισσότερες), οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο τραγικό αποτέλεσμα σχεδόν τα μισά παιδιά (πάνω από 65.000), να μην φιλοξενηθούν φέτος στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, γεγονός που επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα για επιπλέον 50 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, όπως είχα επισημάνει προτείνοντας χρηματοδότηση από το ΠΔΕ και από το Ίδρυμα Νιάρχος.
Η τραγική αυτή κατάσταση, ιδίως την περίοδο κρίσης, ανεργίας, εργασιακής αβεβαιότητας που διανύουμε, πλήττει δυστυχώς περισσότερο τις δημοτικές δομές, αφού οι δήμοι είτε θα κληθούν να καλύψουν στο 100% το κόστος λειτουργίας τους, πράγμα πολύ δύσκολο στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, είτε θα αναγκαστούν να προβούν στην αναστολή της λειτουργίας των ΚΔΑΠ, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων στα ΚΔΑΠ.
Έστω και την ύστατη αυτή τη στιγμή, θα πρέπει απαραιτήτως να αναζητηθούν επιπλέον πόροι αποκλειστικά και μόνο για τις δημοτικές δομές (πράγμα εφικτό καθώς πρόκειται για εθνικούς πόρους), όπως για παράδειγμα η χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η οποία εξασφαλιζόταν μέχρι τη σχολική χρονιά 2014-2015 και διακόπηκε βίαια λόγω της ιδεοληψίας και του δογματισμού της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας. Επρόκειτο για χρηματοδότηση κατόπιν συνεργασίας ΚΕΔΕ-Υπουργείου Εσωτερικών-Υπουργείου Εργασίας από την οποία, κάθε έτος, καλύπτονταν σε δεύτερη κατανομή σχεδόν το 100% των αιτήσεων.
Με τον τρόπο αυτό, θα διασφαλισθεί η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών στα δημοτικά ΚΔΑΠ, η συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στις δομές αυτές και συνακόλουθα η βιωσιμότητα των αντίστοιχων δημοτικών φορέων.
Επισημαίνω πως η ραγδαία ανάπτυξη των ΚΔΑΠ γεννήθηκε μέσα στην κρίση, στο πλαίσιο
υποστήριξης των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας. Σήμερα τα δημοτικά ΚΔΑΠ αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο δημοτικής κοινωνικής πολιτικής αφού παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού, καλλιτεχνικής παιδείας, ενισχυτικής διδασκαλίας κλπ σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες σε συνοικίες άνεργων, εργαζόμενων χαμηλόμισθων και αυτοαπασχολούμενων με χαμηλές απολαβές. Δυστυχώς η κατάργηση τους – σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα- θα αποτελέσει εξοντωτικό πλήγμα στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και η ΚΕΔΕ πρέπει να καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση πως οφείλει να ενισχύσει την προσπάθεια των δήμων με τη διασφάλιση των επιπλέον αναγκαίων πόρων τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κρούσματα σήμερα 21/8: Πληθαίνουν οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, κρίσιμη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
- Κορονοϊός: Νέα μέτρα σε Καρδίτσα, Πέλλα και Πιερία - Προστίθενται στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές
- π. Ἀθανάσιος Μυτιληναῖος: «Ἐφονεύθησαν ὅλοι πλήν τοῦ θείου μου. Εἶχε τό σημεῖο!»
- Τα 15 λεπτά που αλλάζουν εντελώς τα πάντα στη νυχτερινή Αθήνα
- Ο Αλαφούζος ξέρει για το οικόπεδο, γι’ αυτό και έριξαν τον Γιαννακόπουλο από το άλογο
- Κοροναϊός : Έκτακτα μέτρα σε Καρδίτσα, Πέλλα και Πιερία
- Σκύλος: Οκτώ πράγματα που τον κάνουν να φοβάται - Πώς να τον βοηθήσετε
- Καρέ καρέ το βίντεο στη Μύκονο με τον Χάρι Μαγκουάιρ – Αρνείται ότι χτύπησε τους αστυνομικούς
- Τούρκος απόστρατος: Η λέξη «Αιγαίο» δεν είναι σωστό να λέμε ότι είναι ελληνική
- Ακόμα και μισός, ο Ολυμπιακός (τους) φοβίζει…
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις thestival.gr
- Κραυγή αγωνίας από το Σίμο Δανιηλίδη: Σχεδόν τα μισά παιδιά εκτός ΚΔΑΠ
- Νέα παίκτρια στο My Style Rocks η Βίκυ Μανώλη (VIDEO)
- Ξεκαθαρίζει η επόμενη μέρα του Ηρακλή
- Λάκη Γαβαλάς: Αγαπημένοι μου ακόλουθοι αποχωρώ από το My Style Rocks
- Γερμανικός Τύπος: Απαιτείται πολιτική βούληση για να λυθούν τα ελληνοτουρκικά
- Η απάντηση του Κικίλια στον ΣΥΡΙΖΑ: Σύντροφοι το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη
- Γιάννης Αντετοκούνμπο: Στην κορυφή και στο νο3 του Top-10 της βραδιάς στο NBA (VIDEO)
- Γερμανοί γιατροί έλαβαν άδεια να επισκεφθούν τον Ναβάλνι - Χημική ουσία στο σώμα του
- Βέρνμπλουμ: Η πιο τρελή εμπειρία της καριέρας μου στον ΠΑΟΚ, φεύγω σαν φίλος (ΦΩΤΟ)
- Λ. Μενδώνη: Προσβολή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος
- Τελευταία Νέα thestival.gr
- Κραυγή αγωνίας από το Σίμο Δανιηλίδη: Σχεδόν τα μισά παιδιά εκτός ΚΔΑΠ
- Λ. Μενδώνη: Προσβολή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος
- Ξάνθη: Αγριογούρουνα καταστρέφουν χιλιάδες στρέμματα στον κάμπο (ΦΩΤΟ)
- Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα σε Πέλλα, Πιερία και Καρδίτσα
- Γερμανοί γιατροί έλαβαν άδεια να επισκεφθούν τον Ναβάλνι - Χημική ουσία στο σώμα του
- Νέα παίκτρια στο My Style Rocks η Βίκυ Μανώλη (VIDEO)
- Θεσσαλονίκη: Αντιεξουσιαστές κρέμασαν πανό στην πρόσοψη του ΕΚΘ για την εκκένωση της Terra Incognita (VIDEO)
- Ξεκαθαρίζει η επόμενη μέρα του Ηρακλή
- Η απάντηση του Κικίλια στον ΣΥΡΙΖΑ: Σύντροφοι το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη
- Κορυφώνεται η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για τον αγώνα με την Μπεσίκτας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τουρκία: Οι αγορές δεν «πιστεύουν» τον Ερντογάν - Υποχωρεί ξανά η λίρα
- «Κανένα παιδί με μάσκα στα σχολεία» - Στον εισαγγελέα ο φάκελος από την ΕΛ.ΑΣ.
- ΥΠΕΞ για κατάπαυση πυρός στη Λιβύη: Θετικό πρώτο βήμα για την εξεύρεση πολιτικής λύσης
- Εποχούμενο περίπολο στο κυνήγι προσφύγων
- Το Honda e έρχεται στην Ελλάδα
- Τα καλύτερα οργανωμένα κάμπινγκ στην Ελλάδα
- Γερμανία: To κλαμπ Berghain στο Βερολίνο γίνεται γκαλερί Τέχνης τον Σεπτέμβριο
- Παράταση αιτήσεων σεμιναρίων σε ΕΑΕ, Διαπολιτισμική, Σχολική Ψυχολογία έως 26 Αυγούστου
- Χίλιεμαρκ Παναθηναϊκός: «Σφήνα» δύο ομάδων για τον Σουηδό μέσο
- Ρωσία: Χημική βιομηχανική ουσία στον Ναβάλνι