Κορωνοϊός: Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου με τον Πορτογάλο Πρόεδρο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα είχε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος του εξέφρασε τις θερμές ευχές του για την αμέριστη συμπαράστασή του για την αίσια έκβαση της οικειοθελούς - και αποκλειστικώς για λόγους παραδειγματισμού- απομόνωσής του, ύστερα από την συνάντησή του με μαθητές σχολείου στην Βόρεια Πορτογαλία, όπου διαγνώσθηκε κρούσμα κορονοϊού.

Σε καραντίνα

Ο Πορτογάλος πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα ανακοίνωσε την Κυριακή ότι μπαίνει από μόνος του σε καραντίνα προληπτικά, αναστέλλοντας

κάθε δημόσια δραστηριότητα στη χώρα και στο εξωτερικό για δύο εβδομάδες.

Αιτιολόγησε την πρωτοφανή αυτή απόφαση εξηγώντας ότι είχε έρθει σε επαφή την περασμένη εβδομάδα με μαθητές ενός σχολείου της βόρειας Πορτογαλίας, το οποίο στη συνέχεια έκλεισε μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος κορονοϊού.

"Ούτε ο μαθητής που νοσηλεύεται ούτε η τάξη του μετείχαν σε αυτή τη συνάντηση", διευκρινίζει ωστόσο σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της προεδρίας.

Ο αρχηγός του κράτους "δεν έχει συμπτώματα" και θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του από το προεδρικό μέγαρο.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο πρόεδρος αποφάσισε να ακολουθήσει τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών, γιατί θεωρεί ότι όσον αφορά την πρόληψη πρέπει να "δώσει παράδειγμα".

Η Πορτογαλία έχει από το Σάββατο αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της. Η χώρα πέρασε το Σάββατο το όριο των 20 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, έναντι 13 το βράδυ της Παρασκευής.

Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, οι αρχές ανακοίνωσαν σειρά μέτρων για τη βόρεια Πορτογαλία: προσωρινή αναστολή των επισκέψεων στα νοσοκομεία, στους οίκους ευγηρίας, στις φυλακές, κλείσιμο ενός σχολείου και των εγκαταστάσεων δύο πανεπιστημίων.

Κρούσματα του Covid-19 σε άτομα που είχαν επισκεφθεί αυτά τα μέρη "επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα", γεγονός που "αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης σε αυτά τα ιδρύματα", εξήγησε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο.

"Ο ιός γνώρισε μέσα σε λίγες μέρες μεγάλη και ταχεία εξάπλωση ξεκινώντας από ένα κρούσμα", ένα δεδομένο που μας οδήγησε "να λάβουμε προληπτικά αυτά τα μέτρα", διευκρίνισε η Γκράσα Φρέιτας, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα