Κόντης: Αυτή είναι η αλήθεια για μένα και τον Άρη

Ο πρώην παράγοντας του Αρη και νυν μάνατζερ ποδοσφαιριστών, Γιάννης Κόντης, μίλησε για το φιλικό με τη Μπόκα, το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά όσα είπε στον "Libero fm 107,4":

Με τι ασχολείται αυτόν τον καιρό: "Το τελευταίο καιρό είμαι στην Ελλάδα. Τα τελευταία τρία χρόνια ήμουν ως μάνατζερ στο Λονδίνο αλλά επέστρεψα για προσωπικούς λόγους. Είναι η μοναδική μου ασχολία αυτό το καιρό. Πλέον, δεν χρειάζεται ειδική άδεια για

να είσαι μάνατζερ, όπως γινόταν τότε που παρέδωσα την άδεια μου. Η FIFA έχει σταματήσει να έχει την εποπτεία γιατί κάθε χρόνο υπήρχαν πάρα πολλές καταγγελίες και δεν μπορεί να τις διαχειριστεί.

Σήμερα το νόημα είναι να κερδίζεις το ποσοστό από τις πωλήσεις και όχι να εκπροσωπείς τον παίκτη. Η μεταγραφή του Ρέτσου κόστισε όντως 22 εκ. και χρειάστηκαν 8 μάνατζερ. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει μια δουλειά χωρίς συνεργασία μάνατζερ. Εγώ 99% ασχολούμαι με το εξωτερικό. Πλέον στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου οι ιθύνοντες έχουν δικούς τους ανθρώπους και δεν περιμένουν προτάσεις από μάνατζερ. Παράλληλα, δεν υπάρχουν και χρήματα".

Για την λειτουργία των ομάδων: "Σήμερα οι σκάουτερς των ομάδων, κοιτάνε τα στατιστικά στις μηχανές αναζήτησης στο ίντερνετ. Για να γίνεις τεχνικός διευθυντής το βασικό προσόν είναι να καταλαβαίνει τι βλέπει, να έχει την ικανότητα να αναλύει τι βλέπει και να ξέρει τι θέλει από κάθε παίκτη. Το να είσαι πρώην ποδοσφαιριστής, δεν σε κάνει αυτομάτως γνώστη του αντικειμένου.

Αυτό εξαρτάται από την γνώση και την αντίληψη που έχεις. Η δουλειά σου δείχνει αν το έχεις. Ο Μόντσι, ήταν ένας πρώην τερματοφύλακας και ξεκίνησε στην Σεβίλλη κάποια scouting reports από την Νότια Αμερική και σταδιακά τα παρουσίασε στην ομάδα. Το αν είσαι καλός, εξαρτάται από τα χρήματα που έχεις δαπανήσει, την ομάδα που έχει δημιουργηθεί και τα αποτελέσματα που φέρνει η ομάδα. Δεν θα έπρεπε κανονικά να παρεμβαίνουν οι πρόεδροι στο αγωνιστικό τμήμα".

Για την Θεσσαλονίκη: "Και όταν ήμουν στον Αρη, πήγαινα στην Θεσσαλονίκη από το πρωί στο γραφείο και έφευγα το βράδυ. Ακόμα και μετά τον ξεπεσμό της πόλης, με την κατάσταση που την έχουν φέρει οι πολιτικοί, η Θεσσαλονίκη είναι η καλύτερη πόλη για να ζήσεις".

Για την ενασχόληση του στην Ελλάδα: "Εμένα δε μου επιτρέπει η δουλειά μου να ζήσω εκεί. Θα σου πω ψέματα αν σου πω ότι δεν μου λείπει ο Αρης. Εμένα μου αρέσει πιο πολύ να δημιουργώ παρά να προβάλω νέους παίκτες. Όταν πήγα στη Γλυφάδα, το έβλεπα σαν πρόκληση πολύ ιδιαίτερη για να ανέβει η ομάδα από την Γ’ στην Ά. Είχα προτάσεις και από την Κέρκυρα και από το εξωτερικό, αλλά επέλεξα την πρόκληση, άσχετα αν δεν προχώρησε εξαιτίας των ιδιοκτητών. Δεν θα δεχόμουν να έχω παρεμβολές από γιους, ξάδερφους του ιδιοκτήτη. Οταν ήμουν στον Αρη, με ζήτησε ο Πατέρας στον Παναθηναϊκό, αλλά δεν πήγα πρώτον γιατί είχα συμβόλαιο με τον Αρη και δεύτερον γιατί γύρω του υπήρχαν "βυζαντινά ανάκτορα" και θα έπρεπε να τσακώνομαι συνεχώς μαζί τους. Στον Αρη έπαιρνα 200 χιλιάδες και εκεί θα έπαιρνα 500 χιλιάδες και θα είχα να διαχειριστώ 50 εκ. μπάτζετ, αλλά δεν θα μπορούσα να διαχειριστώ το αγωνιστικό τμήμα όπως θέλω".

Για τον Ολυμπιακό και τον Χάσι: "Το Ελληνικό πρωτάθλημα, έπεσε τουλάχιστον 2 επίπεδα από πριν 5 χρόνια. Ο Επστάιν, παίζει βασικός στην Κέρκυρα σε μια προχωρημένη ηλικία. Ο Αραβίδης, που στον Αρη δεν ήταν ούτε στους αναπληρωματικούς, έφτασε τώρα στην Εθνική, χωρίς να θέλω να μειώσω το παιδί. Απλά φαίνεται η διαφορά ποιότητας. Ο Χάσι μπέρδεψε την ομάδα και ήταν καταδικασμένος να αποτύχει από την πρώτη μέρα. Είχε κάποιες ιδιαιτερότητές που δεν βοηθάνε μια ομάδα. Τσακωνόταν με ποδοσφαιριστές του και ένα μείον ήταν η καταγωγή αφού προκλήθηκαν εντάσεις με τον κόσμο της ομάδας".

Για τον Αρη: "Ο κόσμος θέλει να μάθει πράγματα, γιατί τότε του είπαν ψέματα. Κάποιους τους συμφέρε αυτό, για να έχουν τον σύλλογο στο χέρι τους. Αυτό έκανε τον κόσμο να έχει μια κακή αντίληψη για μένα. Πίστευε ότι μπαίνω στο λογιστήριο και έπαιρνα και έκανα ότι ήθελα, όπως και θεώρησαν ότι εγώ έκανα τόσα εκατομμύρια χρέη. Εγώ δεν πήρα κάποιες αποφάσεις που έπρεπε να πάρω και δεν μίλησα για κάποιες καταστάσεις, και έτσι θεωρώ ότι εμείς οι ίδιοι τότε προδώσαμε το εγχείρημα μας. Μετά από εμάς, ήρθαν άτομα που δεν είχαν γνώση με το ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός έχει 4-5 άτομα ώστε να ασχολείται με το αγωνιστικό τμήμα. Στον Αρη, απλά έφερναν διοικήσεις οι οποίοι κατηγορούσαν τους προηγούμενους. Ακόμα και σήμερα, πέντε χρόνια μετά από τότε που έφυγα, κατηγορούν και εμένα. Ο Αρης πήγε στη Γ’ εθνική και είπαν ότι σε δύο χρόνια θα ανέβει. Δεν θέλει πολύ να ανεβάσεις μια ομάδα από την Γ’ στην Α’. Πέρσι, και εγώ πιστεύω ότι κάποιες ομάδες ευνοήθηκαν στη Football League. Στην Α’ είναι μια διαφορετική κατάσταση. Ο κόσμος τώρα απαξιώνει την ομάδα και δε πηγαίνει στο γήπεδο. Στην Αθήνα ήδη θεωρούν κάποιοι ότι ο Αρης έχει γίνει Εθνικός".
Από την πρώτη μέρα, με έλεγαν "Βάζελο" και "Καπετάνιο". Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που διοικούν την ομάδα, πρέπει να προέρχονται από την οικογένεια του Αρη και να έχουν περάσει το "σχολείο της εξέδρας". Στον Αρη, από τότε που έφυγα, είδα προπονητές και όχι μόνο, από το πρώτο ματς να φυλάνε την φανέλα και να πουλάνε Αρειανιλίκι".

Για το φιλικό με την Μπόκα: "Είναι αστείο κάποιος να ισχυριστεί ότι εγώ μπορώ να επηρεάσω την διεξαγωγή κάποιου αγώνα όταν το έχουν αποφασίσει δύο ομάδες. Εγώ πιστεύω ότι ο μάνατζερ, διαχειρίστηκε λάθος την κατάσταση αυτή, ίσως και λόγω απειρίας. Όταν ήρθαν σε εμάς, είχαμε κάνει συμβόλαιο 5-6 σελίδες. Είχαμε βάλει ρήτρες σε περίπτωση που δεν έρθουν πρωτοκλασάτοι παίκτες. Ο Ρικέλμε υπήρχε όρος να παίξει 45 λεπτά. Όπως και η Μπόκα είχε βάλει όρο να πάρει προκαταβολή και εισιτήρια, πράγμα που έγινε αργότερα. Εγώ πιστεύω τώρα, ότι δεν προβλέφθηκε ποιοι παίκτες θα έρθουν και η Μπόκα ζήτησε να γίνει αργότερα για να έρθουν και κάποιοι παίκτες από την μεγάλη ομάδα. Εγώ πιστεύω, ότι αυτό είναι θέμα απειρίας και ότι δεν έγιναν γραπτά ώστε να ξεκαθαριστεί, χωρίς να ξέρω τι έχει συμβεί. Για λόγους δικούς μου, δεν έχω ασχοληθεί γιατί όλα είναι παρεξηγήσιμα με εμένα στον Αρη. Αν βρέξει, κάποιοι θα πουν ότι το έχω προκαλέσει εγώ".

Για υποψήφιους επενδυτές: "Για μένα, αν κάτσω να γράψω ένα βιβλίο, θα υπάρχουν δεκάδες στιγμές. Πήραμε μια ομάδα από την Β Εθνική και την κάναμε γίγαντα. Η τότε ομάδα θα κυνηγούσε τώρα πρωτάθλημα. Όσες φορές είπα ότι θα φέρω κάποιον, υπήρχε αυτός. Ο Πλα θα έβαζε 2 εκατομμύρια το χρόνο και μου είπαν "φύγε γιατί περιμένουν 10 Αρειανοί". Η συγκυρία είναι διαφορετική τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει και ακόμα ψάχνω να βρω. Οταν μου μιλάνε για ποδόσφαιρο, τους λέω για τον Αρη χωρίς να ασχοληθώ εγώ. Θεωρώ ότι ο κόσμος έτσι όπως είναι τώρα, θέλει μια μικρή σπίθα για να δώσει αυτό που θέλει ένας επενδυτής (παρουσία στο γήπεδο, υποστήριξη κτλ.). Μαζεύονται τα fund σήμερα και κάνουν επενδύσεις ώστε να βγάλουν κέρδη. Οι Κινέζοι έχουν συγκεντρώσει χρήματα σε ένα fund, έχουν αγοράσει και την Ιντερ και την Μίλαν, χωρίς να φαίνονται οι ίδιοι ιδιοκτήτες. Έχω μιλήσει πολλές φορές για τον Αρη σε fund, και ο μεγαλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας είναι η αστάθεια στην Ελλάδα. Μπορούν συνέχεια να βγάζουν ένα νόμο για να ακυρώνουν τον προηγούμενο. Υπάρχουν ακόμα τα capital control, που κανείς δεν θέλει να μην μπορεί να διαχειριστεί τα χρήματα του εντός Ελλάδας. Ο Ολυμπιακός μιλούσε με Κινέζους".

Για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς: "Στον Παναθηναϊκό, κάθε μέρα βγαίνει ο καθένας και λέει άλλα χρέη. Εγώ θεωρώ, γιατί μου θυμίζει αρκετά την περίπτωση του Αρη, ότι πρέπει να γίνει ένας διαχειριστικός έλεγχος ώστε να εμφανιστούν τα άμεσα απαιτητά. Εγώ πιστεύω πως η ομάδα θα βγει τοίχο, ο Αλαφούζος θα αναλάβει υποχρεώσεις προς το δημόσιο και ο Παναθηναϊκός θα φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα. Ο κόσμος θα αντιδράσει προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, γιατί κανείς δεν έκρουσε το καμπανάκι. Άλλες ομάδες για 25 χιλιάδες δεν πήραν άδεια, και ο Παναθηναϊκός έπαιρνε κανονικά άδεια. Στον Παναθηναϊκό υπήρχαν χαριστικές άδειες."

Για την γνώμη του για τον Καρυπίδη: "Δεν τον ξέρω προσωπικά. Ποδοσφαιρικά, δεν με καλύπτει. Θέλω να πιστεύω ότι έχει μάθει από τα λάθη του και θα ανέβει φέτος. Φέτος βλέπω πολύ δύσκολη την κατηγορία. Η Δόξα Δράμας πιστεύω πως θα πρωταγωνιστήσει. Από εκεί και πέρα, ο Απόλλων Πόντου είναι ή του ύψους ή τους βάθους. Ο Εργοτέλης, που είναι άγνωστο τι θα γίνει, γιατί ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας του όταν πήγε στο Βέλγιο, πλήρωσε 20 εκ. στην Β εθνική".

Για τον Λάσκαρη: "Από την στιγμή που έβαλε κάποια εκατομμύρια, ίσως θεωρούσε ότι υπάρχει κάποια προοπτική. Εγώ ακούω ότι το μπάσκετ πάει να καταστραφεί, και μην ξεχνάμε ότι το μπάσκετ τότε στήριξε και το ποδοσφαιρικό τμήμα."

Για τον κόσμο: "Εγώ θεωρώ ότι αν ο Αρης έχει 10 χιλιάδες κόσμο στο γήπεδο σε κάθε αγωνιστική, θα είναι η απαρχή μια νέας πορείας στην Α’ Εθνική. Αυτή τη στιγμή που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να ανέβει, θα πρέπει να υπάρχει συσπείρωση στην ομάδα. Θα πρέπει να πάει στο γήπεδο, ανεξάρτητα από το πως πάει η ομάδα, ώστε να ανέβει η δυναμική του συλλόγου. Δεν θα πρέπει να περιμένει πρώτα να δει "κάτι".

Για τον ΠΑΟΚ: "Για μένα λειτουργεί 100% λάθος. Εγώ θα ήθελα ένα τριετές πλάνο, με υψηλές θέσεις στην βαθμολογία που θα ανανεωνόταν συνεχώς. Εγώ για παράδειγμα, έχω υιοθετήσει ένα πλάνο με παίκτες από Λατινική Αμερική, που όλοι οι ποδοσφαιριστές ομιλούν την ίδια γλώσσα. Όχι έναν πύργο της Βαβέλ όπως είναι τώρα. Θα είχα άτομα που θα έτρεχαν το αγωνιστικό τμήμα και θα έλυναν κάθε πρόβλημα. Θα είχα οργανώσει το τμήμα σκάουτινγκ, για να βρω νεαρά ταλέντα, όπως τότε στον Αρη. Ο Ντανίλο που είχαμε φέρει, σήμερα κοστίζει 60 εκατομμύρια ευρώ. Οι συζητήσεις με Μπόρχα Βαλέρο και Μάτα δεν προχώρησαν, γιατί ο πατέρας του ενός ήθελε 30 χιλιάδες ευρώ προμήθεια. Κάνει κλασικά λάθη πλουσίου o Σαββίδης".

Keywords
football league, ΠΑΟΚ, libero, ελλαδα, fifa, ιθύνοντες, θεσσαλονικη, αρης, κερκυρα, ολυμπιακος, league, αθηνα, εισιτήρια, σπιθα, fund, ιντερ, capital, παναθηναικος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καλή Χρονιά, αποτελεσματα, αδεια, βελγιο, γνωμη, γνωση, δουλεια, εθνικη, θεμα, λονδινο, μπασκετ, νυχια, ψεματα, capital, αλαφουζος, αμερικη, απλα, απολλων, βαβελ, βαθμολογια, βγαινει, β εθνικη, βιβλιο, βραδυ, γινει, γηπεδο, γλυφαδα, γλωσσα, δημοσιο, δειχνει, δοξα, δοντια, δοξα δραμας, δωσει, εγινε, εγχειρημα, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εισιτήρια, επενδυτης, επενδυσεις, επρεπε, ιδια, ηλικια, ιντερνετ, υπηρχαν, μηχανες, θυμιζει, ιθύνοντες, ιντερ, λαθη, λαθος, λασκαρη, λειτουργια, λειπει, μιλαν, νοημα, νοτια αμερικη, ομαδα, οικογενεια, ορος, παιδι, ποδοσφαιρο, πιο πολυ, πρωι, πωλησεις, σεβιλλη, σελιδες, συνεχεια, τμημα, τρια, φαινονται, χερι, αγνωστο, fifa, football league, fund, league, ομαδες, οπως τοτε, θελω να, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα