Εγκαταλείφθηκε το πάρκο με τα ελαστικά στην Λαγκαδά - Τι απαντά η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης

Αδιαφορία καταλογίζει στο δήμο Θεσσαλονίκης και την αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος το περιοδικό Parallaxi αναφορικά με την κοινή δράση, που ανέλαβαν το 2013, για την δημιουργία χώρου πρασίνου σε ένα οικόπεδο 500 τ.μ. στη διασταύρωση των οδών Λαγκαδά και Αγίων Πάντων.

Ύστερα από περίπου τέσσερα χρόνια από την αξιοποίηση του χώρου, με τον σχεδιασμό και την κατασκευή κήπου, που στηρίχθηκε στην επαναχρησιμοποίηση

1500 περίπου λάστιχων αυτοκινήτων, σε τέσσερις ενότητες που συνδέονται άμεσα αποτελώντας ένα σύνολο που οριοθετεί έναν οργανωμένο χώρο πρασίνου και αναψυχής, ο χώρος αυτός μοιάζει παρατημένος.

Σύμφωνα με το parallaximag.gr, «τα συμφωνηθέντα της συντήρησης δεν τηρούνται, ο Δήμος αφήνει τα δέντρα να μαραθούν, τα λάστιχα να χορταριάσουν, το χώρο να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Φροντίζει για πέντε χρόνια να τον απαξιώσει εντελώς, επιδεικτικά ενώ κατά διαστήματα εξαγγέλλει έργα εκεί, σαν να μην ήταν οικόπεδο του Δήμου. Η γειτονιά βλέπει το χώρο να γίνεται επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία, κάποια στιγμή παίρνουν και φωτιά τα λάστιχα από άγνωστη αιτία. Κανείς δεν αγαπά αυτό το πάρκο».

Παράλληλα, το περιοδικό επισημαίνει πως «προχθές (σ.σ. 9 Φεβρουαρίου 2018) συνεργεία του Δήμου απομάκρυναν τα λάστιχα και η ιστορία αυτή τελειώνει άδοξα έτσι έχοντας δώσει σε μας ένα καλό μάθημα για το τι σημαίνει αδιαφορία αλλά και συναίνεση. Εμείς αποτύχαμε να πείσουμε τη γειτονιά για τη χρησιμότητα του πειράματος, ο δήμος απέδειξε τι σημαίνει μικροπολιτική, αδιαφορία και εσωτερικά παιχνίδια. Πολύ κρίμα».

Τι απαντά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς

Σήμερα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς με ανακοίνωσή του, απαντά στο συγκεκριμένο δημοσίευμα του περιοδικού, σημειώνοντας πως «από την όλη προσπάθεια δεν ήταν ο Δήμος αυτός που απουσίαζε».

Επιπλέον, ο κ. Παππάς υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως «δυστυχώς, όμως -και εδώ θα συμφωνήσουμε με το δημοσίευμα- η εικόνα του χώρου δεν είναι αυτή που και εμείς θα θέλαμε. Αυτό οφείλεται τόσο στην έλλειψη συντήρησης, αλλά κυρίως στην ακαταλληλότητα ορισμένων υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και στη μη ολοκλήρωση των κατασκευών που προβλέπονταν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στις 20 Απριλίου 2013, στο πλαίσιο της δράσης ‘’Made in Thessaloniki 2’’, με πρωτοβουλία του περιοδικού ‘’Παράλλαξη’’ και έπειτα από σχετικό αίτημα μιας ομάδας εθελοντών, αποφασίστηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης να παραχωρηθεί για χρήση στους παραπάνω το οικόπεδο 500 τ.μ. στη διασταύρωση των οδών Λαγκαδά και Αγίων Πάντων, με την προϋπόθεση να δημιουργηθεί ένας χώρος πρασίνου στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, η συμφωνία προέβλεπε την ανάληψη δράσεων εκ μέρους της ομάδας, μεταξύ των οποίων διαμόρφωση χώρου πρασίνου, αντικατάσταση και αναβάθμιση του αρδευτικού και ηλεκτρολογικού συστήματος, εγκατάσταση φυτικού υλικού, μέριμνα για την ασφάλεια και φύλαξη του χώρου, ενεργοποίηση της γειτονιάς, απομάκρυνση ακατάλληλου εδαφικού υλικού (μπάζα) και εμπλουτισμό και βελτίωση του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί (λίπασμα, τύρφη).

Παρόλες τις παραπάνω δεσμεύσεις και εκτός από τις απαιτούμενες γραφειοκρατικές ενέργειες ο Δήμος Θεσσαλονίκης (Δημοτική Κοινότητα, Οικονομική Επιτροπή, Περιφέρεια, ΕΥΑΘ κ.λπ.) προχώρησε με αποκλειστικά δικά του συνεργεία στον καθαρισμό του χώρου από μπάζα και ανεπιθύμητη βλάστηση, καθώς και στη διάστρωση εδαφικού υλικού και χαλικιού τουλάχιστον επτά φορτηγών. Επιπλέον, διέθεσε το σύνολο των φυτευτικών, δηλαδή 500 θάμνους, πολυετή ποώδη και ετήσια ανθοφόρα φυτά. Εργαζόμενοι του Δήμου συμμετείχαν μαζί με τους εθελοντές τόσο στην εγκατάσταση των ελαστικών, όσο και στις φυτεύσεις που έγιναν στο χώρο. Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και σε μια περίοδο με ελάχιστα μέσα, εργαζόμενοι της Υπηρεσίας επιχείρησαν τουλάχιστον δέκα επεμβάσεις καθαρισμού και άρδευσης. Από τα παραπάνω συνάγεται με βεβαιότητα ότι από την όλη προσπάθεια δεν ήταν ο Δήμος αυτός που απουσίαζε.

Δυστυχώς, όμως -και εδώ θα συμφωνήσουμε με το δημοσίευμα- η εικόνα του χώρου δεν είναι αυτή που και εμείς θα θέλαμε. Αυτό οφείλεται τόσο στην έλλειψη συντήρησης, αλλά κυρίως στην ακαταλληλότητα ορισμένων υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και στη μη ολοκλήρωση των κατασκευών που προβλέπονταν.

Για όλους του παραπάνω λόγους, ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμπεριέλαβε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018 την ανάπλαση και τον επανασχεδιασμό του χώρου πρασίνου με προϋπολογισμό 500.000€, ώστε αυτός να δοθεί προς χρήση στους δημότες ολοκληρωμένος και ασφαλής.

Σε κάθε περίπτωση, ως δημοτική Αρχή θεωρούμε ότι σε μια συλλογική προσπάθεια πάντα ελλοχεύει το ενδεχόμενο της μη επιτυχούς κατάληξης, που μπορεί να οφείλεται σε πλείστες αιτίες και παράγοντες. Μια αποτυχία, ωστόσο, δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει, αντίθετα μπορεί να αποτελέσει εργαλείο και εμπειρία για μελλοντικές συνεργασίες με ομάδες και δράσεις εθελοντών και πολιτών, που ενδιαφέρονται πραγματικά για τον δημόσιο χώρο της πόλης.

Το συγκεκριμένο περιοδικό και οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτό αποτελούν για μας μια αντίστοιχη ομάδα και θα είμαστε πάντα ανοιχτοί και θα στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που θα κάνουν την καθημερινότητα των συνδημοτών μας αισθητά καλύτερη.

Το ανάθεμα εύκολα αποδίδεται. Δεν μπορεί όμως ούτε να συσκοτίζει τα πραγματικά περιστατικά, ούτε να αμαυρώνει την προσπάθεια που γίνεται για τη συντήρηση και ανάπτυξη του πρασίνου από τη διοίκηση του Δήμου και τις αρμόδιες Υπηρεσίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα