Καρκίνος του παχέος εντέρου: Με πόσο καφέ την ημέρα μειώνετε τον κίνδυνο!

Η καθημερινή κατανάλωση καφέ (με καφεΐνη) μπορεί να αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα που λαμβάνουν θεραπεία για τη νόσο με τα ισχυρότερα οφέλη να ισχύουν για εκείνους που πίνουν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα. Όλοι οι ασθενείς που έλαβαν μέρος σε αυτή, είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία για το στάδιο-3 καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι, δυστυχώς, αρκετά διαδεδομένος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αυτή η μελέτη σχεδιάστηκε μόνο

για να προσδιοριστεί μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του μειωμένου κινδύνου υποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου ή του θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές βρήκαν μια σημαντική μείωση της επανεμφάνισης του καρκίνου ή της θνησιμότητας με την αύξηση της πρόσληψης καφεΐνης. Οι συμμετέχοντες έπιναν καφέ με καφεΐνη, ή ντεκαφεϊνέ καφέ (δλδ χωρίς καφεΐνη), ή τσάι. Οι επιστήμονες εξέτασαν σε κάθε περίπτωση την πιθανή επίδραση των ροφημάτων αυτών στην πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δρ Charles S. Fuchs, διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου του Γαστρεντερικού στο ερευνητικό νοσοκομείο Dana-Farber, δεν κάνει οποιεσδήποτε συστάσεις στους ασθενείς μέχρι τα ευρήματα αυτά να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πόσα φλιτζάνια καφέ την ημέρα σας προστατεύουν

Εκείνοι που έπιναν δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα εξακολουθούσαν να έχουν κάποια οφέλη από εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου καφεΐνη, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με εκείνους που κατανάλωναν περισσότερο καφέ (4 φλιτζάνια).

Αυτοί οι ασθενείς είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να έχουν εκ νέου εμφάνιση του καρκίνου τους από εκείνους που δεν έπιναν καφέ και ήταν 33% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Ο καρκίνος επέστρεψε σε 329 ασθενείς, ως επί το πλείστον εντός περιόδου πέντε ετών μετά τη θεραπεία, βρήκε η μελέτη.

Αυτή η έρευνα, έρχεται να σταθεί στο πλάι από μια σειρά προσφάτων μελετών, οι οποίες υποδηλώνουν ότι ο καφές μπορεί να έχει προστατευτικές επιδράσεις κατά την ανάπτυξη διαφόρων ειδών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου του μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού, του μελανώματος, του καρκίνου του ήπατος και του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη.

Ωστόσο, τόνισε ότι δρ Fuchs, άλλα καφεϊνούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά και το τσάι, δεν έχουν την ίδια επίδραση στην υγεία των καρκινοπαθών. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η καφεΐνη αυξάνει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη και μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.

Πηγή: iatropedia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα