Ικαρία: Πώς περνά το… Covid- καλοκαίρι το πιο χαλαρό νησί της χώρας μας;

Το φετινό ελληνικό καλοκαίρι δε μοιάζει σε τίποτα με αυτά των προηγούμενων χρόνων. Μπορεί να φτάσουμε στις πανέμορφες παραλίες που διαθέτει η χώρας μας με αντισηπτικά και μάσκες και να ανταμώσουμε στα καλντερίμια των μαγευτικών νησιών μας, σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος, αλλά όλα αυτά υπό την σκιά του κορωνοϊού.

Τα νησιά είναι ίσως οι δυσκολότεροι προορισμοί για όσους θέλουν να απολαύσουν το φετινό καλοκαίρι

με ασφάλεια, καθώς προϋποθέτουν και μετακίνηση με πλοίο. Ωστόσο, οι πιο τολμηροί δεν πτοούνται από τους περιορισμούς και επιλέγουν τη μικρή καταπίεση της μάσκας, προκειμένου να μη χάσουν τις ξέγνοιαστες στιγμές που τόσο περίμεναν. Τα νησιά σημαίνουν βέβαια παραλίες, καλό φαγητό, βόλτες στα σοκάκια, χοροί και πανηγύρια. Και ειδικά σε αυτό το τελευταίο, υπάρχει ένα νησί που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας! Λίγοι θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν ότι αυτή είναι η Ικαρία. Πώς όμως περνά το... covid καλοκαίρι το πιο χαλαρό νησί της χώρας;

Παρότι στα περισσότερα νησιά δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα κορωνοϊού, η Ικαρία είχε την ατυχία να "υποδεχθεί" ένα από τα πρώτα, τον περασμένο Μάρτιο.

Αυτήν την περίοδο και αφού για καλή τύχη των Ικαριωτών, δεν καταγράφηκαν άλλα κρούσματα, πλέον οι ντόπιοι περιμένουν με αγωνία την άφιξη των τουριστών στο νησί, χωρίς φυσικά να κρύβουν και την ανησυχία τους για την εξέλιξη της πιο παραγωγικής για αυτούς περιόδου. Μέχρι αυτήν την ώρα, οι τουρίστες έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά να καταφτάνουν, με τους καταστηματάρχες, τους ξενοδόχους αλλά και τις αρχές να είναι αισιόδοξοι για την οικονομική εξέλιξη της κατάστασης αλλά ταυτόχρονα και επιφυλακτικοί.

«Η κατάσταση στην Ικαρία είναι ήρεμη. Κινείται με αργούς ρυθμούς, ξεκινάει η τουριστική σεζόν. Είμαστε φοβισμένοι και προσεκτικοί. Οι τουρίστες έχουν ξεκινήσει σιγά-σιγά να έρχονται στο νησί μας. Μετά τις 10 Ιουλίου έχουμε περισσότερες κρατήσεις», ανέφερε στο Thestival.gr, ο Δήμαρχος Ικαρίας, Νικόλαος Καλαμπόγιας.

Σαφώς, οι κρατήσεις στην Ικαρία δε θυμίζουν σε τίποτα τα ένδοξα καλοκαίρια οπότε και ξενοδοχεία, καταλύματα και Airbnb δεν είχαν διαθεσιμότητα. Οι πληρότητες το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θυμίζουν Μάιο, ωστόσο υπάρχει ελπίδα για ανατροπή της κατάστασης.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια πληρότητα που την είχαμε σε άλλα χρόνια τον Μάιο. Ο κόσμος θα αυξηθεί μετά τις 15 Ιουλίου αλλά δε θα φτάσουμε τις πληρότητες που είχαμε συνήθως τον Ιούλιο και Αύγουστο», υποστήριξε στο Thestival.gr, ο Θεόδωρος Ανδριώτης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ικαρίας.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, αυτήν την χρονιά το νησί θα είναι πιο χαλαρό από ποτέ και αναμένεται να φτάσουν περισσότεροι Έλληνες, χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικός ο αριθμός των επισκεπτών από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η κίνηση στον τομέα της εστίασης μοιάζει να επέστρεψε στις εποχές του παρελθόντος, τότε που η Ελλάδα δεν έκρυβε στο μανίκι της τον άσσο του τουρισμού και η τουριστική σεζόν διαρκούσε μόλις έναν μήνα. Οι καταστηματάρχες τηρούν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού αλλά αυτό, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι αρκετό ώστε οι τουρίστες να φτάσουν στο νησί. Το θετικό για την εστίαση είναι πως τα καλοκαίρια επιστρέφουν οι Ικαριώτες οι οποίοι ζουν στην Αθήνα και στηρίζουν εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες του νησιού.

«Είναι πολύ κάτω τα πράγματα σχετικά με πέρυσι αλλά έρχονται θετικά μηνύματα. Στο δικό μου το μαγαζί υπάρχει κίνηση αλλά είναι πεσμένη. Τηρούμε όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Από τότε που ξεκίνησαν να έρχονται οι τουρίστες είμαστε πιο προσεκτικοί. Υπάρχουν ντόπιοι αλλά και Ικαριώτες που μένουν στην Αθήνα και έρχονται στο νησί και μας στηρίζουν. Θα είναι πεσμένο το φετινό καλοκαίρι. Μου θυμίζει εποχές στα τέλη ’90 που δουλεύαμε μόνο έναν μήνα, γυρίσαμε πίσω», ανέφερε στο Thestival.gr, ο Νικόλαος Πολίτης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Marymary», στον Αρμενιστή Ικαρίας.

Όσον αφορά στους μόνιμους κατοίκους του νησιού, δε νιώθουν φοβισμένοι από τον κορωνοϊο. Η οικονομική ανασφάλεια είναι αυτό που τους φοβίζει, αφού είναι μεγάλη η ανησυχία για τον αριθμό των επισκεπτών που θα μπορέσουν να φτάσουν στην Ικαρία για τη φετινή σεζόν. «Αυτό που φοβούνται όλοι είναι η οικονομική ανασφάλεια και η έλλειψη κόσμου για φέτος. Εμμέσως πλην σαφώς όλοι από τον τουρισμό ζουν. Ο τουρισμός είναι η πηγή εισοδήματος για όλους», είπε ο κ. Ανδριώτης.

Με τη σειρά του, ο Γιώργος Κουλουλίας, μέλος του Δ.Σ. του Εξωραϊστικού Συλλόγου Καργιναγρίου Ικαρίας «η Λειβάδα», επιβεβαίωσε, μιλώντας στο Thestival.gr, τόσο την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού από τους κατοίκους, όσο και την υποτονική κίνηση στον όμορφο νησί των Κυκλάδων.

«Οι κάτοικοι όλη αυτήν την περίοδο ήμασταν πάρα πολύ προσεκτικοί. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ πεσμένα τα πράγματα όχι μόνο στο δικό μας νησί αλλά και στα υπόλοιπα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

"Παγώνουν" τα πανηγύρια και οι πολιτιστικές δράσεις στο νησί του Ίκαρου

Ακόμα και αυτοί που δε γνωρίζουν τα βήματα για τον πασίγνωστο χορό, τον Ικαριώτικο, σίγουρα θα θελήσουν να μπουν στον κύκλο μόνο και μόνο στο άκουσμα του ξεχωριστού μουσικού σκοπού του. Τα χέρια στους ώμους των συγχορευτών, τα βιολιά να παίζουν και το κέφι να “ανάβει” είναι μόλις λίγα από αυτά που απολαμβάνουν οι επισκέπτες στην Ικαρία και στα πολυάριθμα πανηγύρια της, συγκεκριμένα 35 στον αριθμό, από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο.

Όμως και αυτά για φέτος μπαίνουν στον “πάγο” μέχρι να δοθούν σαφείς οδηγίες από τις ελληνικές αρχές, μιας και σε κάθε πανηγύρι ο κόσμος είναι πολύς και διαχυτικός. Αποστάσεις δεν τηρούνται και για το 2020, τα πανηγύρια στην Ικαρία που ήταν προγραμματισμένα την περίοδο της καραντίνας αλλά και μέχρι σήμερα, έχουν ακυρωθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία κατοίκων και επισκεπτών.

«Για την ώρα δεν γνωρίζει κανείς τίποτα. Δεν ξέρουμε αν θα είναι πανηγύρια μόνο για καθήμενους. Περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις από τα υπουργεία για το εάν επιτρέψει τις δράσεις», δήλωσε ο Δήμαρχος Ικαρίας.

Οι διοργανωτές των ποικίλων πολιτιστικών δράσεων είναι διατεθειμένοι να αφήσουν αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων, ωστόσο δεν μπορούν να είναι βέβαιοι για το εάν θα τηρηθούν τα μέτρα από τους πολίτες, αφού η συμμετοχή τους κάθε χρόνο και σε κάθε πανηγύρι είναι τεράστια. Ο χρόνος υπάρχει από την πλευρά τους, ώστε να οργανωθεί το κάθε πανηγύρι για να το ευχαριστηθεί ο κόσμος όσο τον δυνατόν καλύτερα και με ασφάλεια.

«Έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στις υγειονομικές διατάξεις του κράτους. Τι περιθώρια θα δώσει για να τα οργανώσουμε. Έχουμε χρόνο για προετοιμασία και περιμένουμε πως θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα για να μπορέσουμε να δράσουμε», τόνισε ο κ. Κουλουλίας, από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Καργιναγρίου Ικαρίας «η Λειβάδα».

Ο συγκεκριμένος σύλλογος διοργανώνει το μεγαλύτερο και πιο γνωστό πανηγύρι του νησιού, στις 15 Αυγούστου, στην Λαγκάδα Ικαρίας, στο Ξωκλήσι της Παναγίας. Εκεί, τοποθετούνται πολλά τραπεζοκαθίσματα και ο κόσμος γεύεται ψητά και βραστά ντόπια κρέατα, κρασιά και σαλάτες της περιοχής, σε ένα νησιώτικο ξεφάντωμα που φτάνει μέχρι το επόμενο πρωί.

«Είμαστε προετοιμασμένοι και έχουμε κάνει τις απαραίτητες προεργασίες για το πανηγύρι στις 15 Αυγούστου. Οι ελπίδα μας είναι ότι φέτος θα γίνουν κανονικά τα πανηγύρια μας στην Ικαρία. Νομίζω ότι δε γίνεται όλος αυτός ο κόσμος να καθίσει για να γίνει έτσι μια εκδήλωση. Ο κόσμος λίγο πολύ θα έρθει σε στενή επαφή με τον πλησίον του, οπότε πρέπει να δούμε τι θα μας πουν. Είναι δύσκολο και ειδικά στα μεγάλα πανηγύρια του νησιού τα τηρηθούν τα μέτρα από τους τουρίστες. Όταν θα έρθει το κέφι και η διάθεση στον κόσμο τότε δε θα μπορέσει να συγκρατηθεί», συμπλήρωσε ο κ. Κουλουλίας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το όμορφο νησί του ανατολικού Αιγαίου θα αντιμετωπίσει και αυτή την κρίση... χαλαρά! Οι Ικαριώτες έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, το οποίο φτάνει τα 88,1 έτη. Το νησί έχει προστεθεί στον παγκόσμιο χάρτη των «μπλε ζωνών», όπου κατατάσσονται περιοχές με τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής ανά τον κόσμο και βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως. Οι ίδιοι οι κάτοικοι το περιγράφουν πιο απλα, με μια λαϊκή ρήση: «Άγχος και ταλαιπωρία δε χωρούν στην Ικαρία».

Εσωτερικές φωτογραφίες: Visitikaria.gr

Εξωτερική φωτογραφία: Νήσος Ικαρία/Nisos Ikaria

Keywords
Τυχαία Θέματα