Ι. Σαββίδης: Θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις μας στους επιτυχόντες των Ποντιακών Μελετών και της Ρωσικής Γλώσσας του ΑΠΘ (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Εκδήλωση για την επίσημη έναρξη λειτουργίας της Επώνυμης Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Η Έδρα θα λειτουργήσει με την υποστήριξη του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδης».

Ο ιδρυτής του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββιδης

σε δηλώσεις του λίγο πριν έναρξη της εκδήλωσης, ευχαρίστησε το προσωπικό του ΑΠΘ, τον πρόεδρο του Ιδρύματος, Περικλή Μήτκα και την υπεύθυνη της έρευνας, Τατιάνα Τριανταφυλλίδου, επισημαίνοντας πως η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερη για τον ίδιο.

"Για μένα σήμερα είναι ιδιαίτερη μέρα και ενδεχομένως είναι μια μέρα που μπορώ να μιλήσω με τιμή για την ρωσική γλώσσα. Είμαι πολύ ευτυχής που έχω σχέση με αυτό το γεγονός, διότι η επαφή με την ρωσική γλώσσα και τον ρωσικό πολιτισμό μπορεί μόνο να προσφέρει διότι είναι πολύ πλούσιος", τόνισε ο κ. Σαββίδης.

Στη συνέχεια στην ομιλία του ο Ιβάν Σαββίδης τόνισε πως οποίος περάσει είτε από την έδρα Ποντιακών Μελετών είτε από αυτή τη Ρωσική Γλώσσας θα έχει θέση εργασίας στις επιχειρήσεις του, ενώ αποκάλυψε θα δώσει και υποτροφίες στους καλύτερους της έδρας.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, στάθηκε στη σημασία η που έχει για τους φοιτητές του Ιδρύματος να έρθουν σε επαφή με την ρωσική γλώσσα και τον πολιτισμό.

"Η έδρα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού, έρχεται ως επιστέγασμα όλων των ενεργειών που έχει κάνει εδώ και χρόνια το ΑΠΘ για να ενισχύσει τις σχέσεις του με την Ρωσία και τις Παρευξείνιες χώρες" ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μήτκας.

"Τα μαθήματα απευθύνονται στους φοιτητές όλων των τμημάτων του Πανεπιστημίου καθώς αποτελούν μαθήματα ελεύθερής επιλογής" εξήγησε η καθηγήτρια Γλωσσολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Γερμανικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, Αγγελική Κοιλιάρη.

Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παρουσιάσεις από τον νικητή του ριάλιτι τραγουδιού Rising Star, Γιάννη Ξανθόπουλο, καλλιτεχνικές ομάδες και οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για τη διάδοση της ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού.

Το παρών στην εκδήλωση μεταξύ άλλων έδωσαν ο η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας αλλά και εκπρόσωποι της ρωσικής κοινότητας.

Βασικοί στόχοι της Έδρας είναι η ανάπτυξη διδακτικού και ερευνητικού έργου για τη μελέτη και τη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού, καθώς και η ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων δεσμών της Ελλάδας με τη Ρωσία. Επίσης, προγραμματίζεται η σύναψη επιστημονικών συμφωνιών με Έδρες συναφούς αντικειμένου στο εξωτερικό και η διεύρυνση των συνεργασιών με πανεπιστήμια της Ρωσίας, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός πυρήνα ρωσικών σπουδών στο ΑΠΘ.

Να σημειωθεί πως με απόφαση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής, η Επώνυμη Έδρα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού εντάσσεται ακαδημαϊκά στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα