Η "οχιά των αιθέρων", καταδρομείς και αντιαρματικά στο περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων στην 83η ΔΕΘ (ΦΩΤΟ)

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προσφέροντας ξεχωριστές εμπειρίες στο κοινό της Έκθεσης. Εικονική πτήση με μαχητικό αεροσκάφος σε προσομοιωτή, ασκήσεις από καταδρομείς, δράσεις με τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό είναι ορισμένα μόνο από τα εντυπωσιακά που πραγματοποιούνται στο Περίπτερο 1 της ΔΕΘ.

Εξωτερικός χώρος

Ξεκινώντας από τον εξωτερικό χώρο, στο περίπτερο των

Ενόπλων Δυνάμεων εντυπωσιάζεται κανείς από το ελικόπτερο S-70 SEAHAWK του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο, σύμφωνα με τους χειριστές που είναι στο σημείο και ενημερώνουν τους επισκέπτες, πραγματοποιεί ανθυποβρυχιακό πόλεμο, εντοπίζοντας υποβρύχια μέσω ενός καλωδίου που ρίχνει στη θάλασσα.

Ακόμη, το συγκεκριμένο ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, πραγματοποιεί έλεγχο επιφανειακών στόχων και σε περίοδο ειρήνης, όταν κρίνεται αναγκαίο, συμβάλλει σε έρευνες, διασώσεις και μεταφορές.

Στο ίδιο σημείο οι μικροί φίλοι της έκθεσης αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων βάφουν το πρόσωπό τους στα “χρώματα της μάχης”. Αφού γίνει αυτό, ακολουθεί ο στίβος αναρρίχησης - καταρρίχησης και εκμάθησης κόμπων, όπου ρίχνονται όλοι στον αγώνα για το ποιος θα καταφέρει να φτάσει γρηγορότερα στο σημείο τερματισμού αλλά και το ποιος θα κάνει τους καλύτερους κόμπους.

Να σημειωθεί πως σε όλο το Περίπτερο 1 υπάρχει απόλυτα εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο είναι άμεσα διαθέσιμο για να ενημερώσει τους επισκέπτες και να τους προφυλάξει από ενδεχόμενους κινδύνους.

Το ενδιαφέρον παραμένει στον εξωτερικό χώρο του περιπτέρου 1 στο οποίο βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και η ανάπτυξη τριών ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων από ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ με ανάλογο εξοπλισμό και επίδειξη του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ). Ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος και ρομποτικά μηχανήματα κλέβουν την παράσταση, με το κοινό να μένει εντυπωσιασμένο όχι μόνο βλέποντας τις δράσεις αλλά συμμετέχοντας σε αυτές.

Μέσα στο περίπτερο 1

Το ίδιο εντυπωσιακό είναι και το εσωτερικό μέρος του περιπτέρου 1 των Ενόπλων Δυνάμεων, με τους προσομοιωτές των F16 Viper ή αλλιώς την “οχιά των αιθέρων” να κεντρίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Επόμενη στάση είναι το stand των αντιαρματικών, στο οποίο μπορεί κανείς να ρίξει με προσομοιωτές αντιαρματικών όπλων και να “καταστρέψει” σε λίγα δευτερόλεπτα τα εχθρικά άρματα. Συγκεκριμένα, στο σημείο υπάρχουν τα εξής αντιαρματικά όπλα: Kornet, TOW και Milan.

Επίσης, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού που σώζουν ζωές αλλά και να μιλήσουν με σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών.
Συχνά ακούγονται πολλά για τα καθίσματα εκτίναξης και τον τρόπο λειτουργίας τους. Μέσα στο Περίπτερο 1 των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί κανείς να μάθει πληροφορίες για αυτά τα καθίσματα αλλά και να τα δει από κοντά, να καθίσει φορώντας το ειδικό κράνος και να ενημερωθεί από το εξειδικευμένο προσωπικό για τον σκοπό της χρήσης τους, τη λειτουργία και το πόσο προστατεύει τους πιλότους.
Στο συγκεκριμένο περίπτερο υπάρχει κάθισμα εκτίναξης από μαχητικό αεροσκάφος τύπου Mirage 2000.

Παρακάτω αναφέρεται ολόκληρο το περιεχόμενου του Περιπτέρου 1 των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα υπάρχουν:

-Εξομοιωτές, οπλικά και δορυφορικά συστήματα, νέες τεχνολογίες
-Κοινωνική προσφορά των ΕΔ
-Μέριμνα στρατιωτικού προσωπικού
-Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ)
-Στρατιωτικές Σχολές
-Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστηρίξεως Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ)
-Ενημέρωση του κοινού στη χρήση της ηλεκτρονικής πύλης της Στρατολογίας
-Διαδικτυακά προϊόντα, διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, της Υδρογραφικής Υπηρεσίας και της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
-Ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών στρατιωτικών εργοστασίων
-Διαδικτυακή περιήγηση και ξενάγηση στα Στρατιωτικά Μουσεία Ελλάδας
-Ιστορική αναδρομή στις στρατιωτικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ
-Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς
-Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ)
-Επιχειρησιακές δραστηριότητες ΕΔ

Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εντάσσεται στο πλαίσιο της εξωστρεφούς δράσεώς τους και της διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους πολίτες.

Σκοπός τους είναι η ανάδειξη του πολυσχιδούς έργου τους, τόσο στο επίπεδο της επιχειρησιακής τους αποστολής, όσο και στο επίπεδο της κοινωνικής τους προσφοράς.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το Περίπτερο 1 της ΔΕΘ:

Keywords
Τυχαία Θέματα