Η Νένα Βενετσάνου τραγουδά για τις γυναίκες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η σπουδαία ερμηνεύτρια και συνθέτρια Νένα Βενετσάνου, που υπηρετεί συστηματικά μέσα από πολιτιστικές-πολιτικές δραστηριότητες και διεθνή φεστιβάλ μουσικής τον Γυναικείο Λόγο, παρουσιάζει στις 24 Μαρτίου 2018 με πενταμελή ορχήστρα για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γνωστά τραγούδια της από το Κουτί της Πανδώρας, τη Νέα Γη, τις Πόλεις του Νότου, το Καφέ Γκρέκο, την ποίηση των Ζωής Καρέλλη, Γαλάτειας Καζαντζάκη, Βικτωρίας Θεοδώρου, Αιμιλίας Δάφνη, Μυρτιώτισσας, Μαρίας

Πολυδούρη, Μπέττυς Κομνηνού, Στέλλας Χρυσουλάκη κ.ά., αποδίδοντας συγχρόνως και φόρο τιμής στον Μάη του ’68, έτος επανεκκίνησης για το Φεμινιστικό Κίνημα στη σύγχρονη εποχή.

Πρόγραμμα

Α’ Μέρος: Το Γλέντι, Τόσο σκοτάδι, Λιλίθ, Εύα, Ιφιγένεια, Αντιγόνη, Αμαρτωλό, Χαρά σε μένα, Συμπληγάδες σκέψεις, Ο τόπος μου είναι κάμπος, Στη στάση, Άγιος Τίτος, Επίορκος

Β’ Μέρος: Η νέα γη, Ελληνίδες οροσειρές, Ανδρομάχη, Σάρα, Τασούλα, Εστάμπα, Ρωτώ να μάθω την αλήθεια, Voluptas, Το Κουτί της Πανδώρας, Το ποτάμι

Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης ντοκουμέντων «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης 1974-1990: Ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις», η οποία παρουσιάζεται στο φουαγιέ του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης έως τις 30 Ιουνίου 2018, Δευτέρα – Κυριακή 10:00-20.00. Η έκθεση είναι μια διοργάνωση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και έχει μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη με τη συνεργασία του ΑΠΘ και του ΜΜΘ.

Η Νένα Βενετσάνου γεννήθηκε το 1955. Μετά από σπουδές Τραγουδιού και Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στη Γαλλία, επέστρεψε στην Αθήνα το 1977. Άρχισε να τραγουδά επαγγελματικά σε συναυλίες του Χρήστου Λεοντή το 1980. Εργάστηκε συγχρόνως σε εκπομπές, ηχογραφήσεις και συναυλίες του Τρίτου Προγράμματος, επί Μάνου Χατζιδάκι. Η Νένα Βενετσάνου, εκτός από κορυφαία τραγουδίστρια και συνεργάτιδα μεγάλων συνθετών και συνθετριών του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, είναι και η ίδια συνθέτρια πολιτικών τραγουδιών, σημείων αναφοράς του Γυναικείου Κινήματος, που βρίσκονται σε όλους της τους δίσκους: Τα Ελληνικά Τραγούδια (1980), Το Κουτί της Πανδώρας (1983), Οι Πόλεις του Νότου (1996), Νέα Γη (1996), Καφέ Γκρέκο (2003), Αγήρων ήχος θεάτρου (1997), καθώς και τραγουδιών που έχει συνθέσει για το θέατρο, το χορό, το video art.

Η Νένα Βενετσάνου προβάλλει διεθνώς τον ελληνικό πολιτισμό και ιδιαιτέρως τον Γυναικείο Λόγο μέσα από πολιτιστικές και πολιτικές δραστηριότητες, προσκεκλημένη σε διεθνή φεστιβάλ μουσικής και σε διεθνείς συναντήσεις γυναικείων ομάδων σε Ασία, Ευρώπη-Βαλκάνια, Αμερική, Αφρική.

Τόσο η ξεχωριστή καλλιτεχνική της παρουσία όσο και η ανένταχτη πολιτική της δράση αναγνωρίστηκαν με τιμητικές διακρίσεις από κορυφαίους φορείς και οργανισμούς.

Νένα Βενετσάνου τραγούδι, κιθάρα

Μάνος Αβαράκης φυσαρμόνικες - φλογέρες

Πάνος Δημητρακόπουλος κανονάκι

Χάρης Μέρμηγκας κοντραμπάσο

Σόλης Μπαρκής κρουστά

Κώστας Χατζόπουλος κιθάρα

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Κτίριο Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης

Παραστάσεις: Σάββατο 24 Μαρτίου 2018, ώρα 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 12€, 8€ (μειωμένο)

Keywords
Τυχαία Θέματα