Η Ελλάδα την 5η πιο ακριβή βενζίνη στον κόσμο

Σύμφωνα με την λίστα του site GlobalPetrolPrices, η χώρα μας κατέχει την δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά, και την πέμπτη παγκοσμίως σε ότι έχει να κάνει με την τιμή της βενζίνης.

Πιο συγκεκριμένα, στην κορυφή της λίστας -που φέρει ημερομηνία 29 Ιανουαρίου 2018- και ανάμεσα σε συνολικά 166 χώρες, βρίσκεται η Ισλανδία με μέση τιμή βενζίνης τα €1,68, ακολουθεί η Νορβηγία με €1,66, το Μονακό και το Χονγκ Κονγκ με €1,65, η Ολλανδία με €1,59, και

μετά είναι η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία, με μέση τιμή βενζίνης €1,57.

Η εβδομαδιαία αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επίσης με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου, κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη ακριβότερη χώρα της Ευρώπης με μέση τιμή €1,55 ευρώ, πίσω από Ιταλία με €1,57 ευρώ, και Ολλανδία με €1,60, με την όποια διαφορά να μην αλλάζει την ουσία της υπόθεσης.

Η αιτία των τιμών στην χώρα μας φυσικά βρίσκεται στους φόρους, όπου μετά την εκτίναξή τους στις αρχές του 2017, αντιπροσωπεύουν το 65%-70% της τελικής λιανικής τιμής της αμόλυβδης βενζίνης, δηλαδή ποσοστό πολλαπλάσιο απ’ ότι για παράδειγμα σε Γερμανία, Φινλανδία, ΗΠΑ, Καναδά ή Ιαπωνία. Χώρες όπου η μέση αγοραστική δύναμη απέχει παρασάγγας της ελληνικής.

Την πιο φθηνή βενζίνη στον κόσμο συναντάμε στη Βενεζουέλα, με μόλις… 1 σέντ. Ναι, καλά διάβασες: €0,01! Αντίστοιχα στην Ευρώπη, τη χαμηλότερη τιμή έχει η Λευκορωσία, με €0,51. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, φθηνότερη είναι η Βουλγαρία με €1,04, γεγονός που εξηγεί και γιατί πολλοί βορειοελλαδίτες διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα για να φουλάρουν τα αυτοκίνητα τους. Η τιμή στην γειτονική Αλβανία είναι €1,34, στην Τουρκία €1,25, στην Κύπρο €1,24, και στη Ρουμανία €1,17.

Πηγή: autoblog.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα