Γιατί η μπίρα ωφελεί την υγεία

H μπίρα παρασκευάζεται από νερό (συνήθως σε ποσοστό 93%), αλκοόλ (ποσοστό περίπου 5%), βύνη κριθαριού (στην οποία οφείλει τη χαρακτηριστική της γεύση), μαγιά και λυκίσκο (αρωματικό φυτό που αρωματίζει την μπίρα και λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό).

Οι διαφορές ανάμεσα στα είδη μπίρας καθορίζονται από τη σύνθεση των δημητριακών, την ποσότητα του λυκίσκου, το είδος της μαγιάς, που είναι καθοριστικό για τον τύπο της μπίρας, και την ποιότητα του νερού που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή της.

Αν και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί σοβαρά

προβλήματα στην υγεία, έχει επίσης βρεθεί ότι η κατανάλωση με μέτρο ορισμένων αλκοολούχων ποτών όχι μόνο δεν βλάπτει, αλλά μπορεί και να ωφελήσει την υγεία.

Επιδημιολογικές μελέτες σύμφωνα με το onmed.gr, έχουν διαπιστώσει ότι η τακτική κατανάλωση μπίρας μπορεί να σας ωφελήσει ως εξής:

Αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας δείχνουν ότι η ήπια κατανάλωση ορισμένων αλκοολούχων ποτών, όπως η μπίρα, μείωσε τη συχνότητα πρόκλησης εμφραγμάτων και παράλληλα βελτίωσε σημαντικά το προφίλ των λιπιδίων. λει στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης και γενικότερα της στεφανιαίας νόσου.

Η μπίρα αποτελεί μια σημαντική πηγή βιταμίνης Β6, Β12 και φυλλικού οξέος. Τα συστατικά αυτά ρυθμίζουν στον οργανισμό τα επίπεδα μιας ουσίας η οποία λέγεται ομοκυστεΐνη. Υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα αγγεία, όπως αλλοίωση της δομής του ενδοθηλίου των αγγείων, αύξηση παραγόντων που προκαλούν θρόμβωση κ.ά.

Στην μπίρα περιέχονται ορισμένα από τα δραστικότερα αντιοξειδωτικά συστατικά, κυρίως φλαβονοειδή, όπως η τυροσόλη και η ρεσβερατρόλη. Οι ουσίες αυτές παρουσιάζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, γιατί δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στα αγγεία, εμποδίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό, προστατεύουν τη δομή του αγγειακού ενδοθηλίου και γενικότερα αναστέλλουν μηχανισμούς που ευθύνονται για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης.

Ο λυκίσκος, το πολυετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια των κανναβοειδών και ο καρπός του χρησιμοποιείται στην παρασκευή της μπύρας, δίνοντάς της την χαρακτηριστική πικρή γεύση της, περιέχει ενώσεις που μπορούν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα στο ήπαρ και το παχύ έντερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιατί η μπίρα ωφελεί την υγεία,