Γ. Πλακιωτάκης: Εάν χρειαστεί, θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο και κάθε μέσο τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας

Για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, τονίζοντας πως "οι ένοπλες δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα προστατεύουν στον ύψιστο βαθμό τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι αυτονόητο, εάν χρειαστεί, θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο και κάθε μέσο τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας".

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη ο κ. Πλακιωτάκης

υπογράμμισε πως "Το κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος είναι σε ετοιμότητα. Παρακολουθεί όλες τις κινήσεις των τουρκικών αλιευτικών κι αν κρίνει σκόπιμο, είναι έτοιμο να παρέμβει. Δεν είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί, παρακολουθούμε την κίνησή τους. Σε κάθε περίπτωση είναι μία συνήθης διαδικασία".

Παράλληλα σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αλλάξει στρατηγική "Η στρατηγική του κατευνασμού που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια, δεν έχει αποδώσει. Αντίθετα έχει εκληφθεί ως αδυναμία. Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση συντεταγμένα και έχει ζητήσει και η κυβέρνησή μας είναι η επιβολή πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα μεταβάλλει τη στάση της. Για παράδειγμα, δεν μπορεί η Τουρκική Ακτοφυλακή να χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια και από την άλλη να στέλνει πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα", δήλωσε.

Αναφορικά με τους ελέγχους στα πλοία ο υπουργός Ναυτιλίας είπε πως θα συνεχιστούν για όλο το καλοκαίρι και ανέφερε ότι θα γίνει αναθεώρηση των πρωτοκόλλων πληρότητας των πλοίων.

"Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση των πρωτοκόλλων πληρότητας των πλοίων. Εμείς στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχαμε ξεκινήσει τους ελέγχους στα πλοία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Παρουσιάστηκαν προβλήματα, τα διορθώνουμε με άμεσες παρεμβάσεις. Στον μεγαλύτερό τους βαθμό τα μέτρα εφαρμόζονται. Θα συνεχίσουν οι έλεγχοι από τα στελέχη του Λιμενικού. Στα νησιά μας τα κρούσματα δεν είναι ανησυχητικά. Τα νησιά μας είναι ασφαλή. Η μάσκα είναι υποχρεωτική εντός των πλοίων. Στο κατάστρωμα πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις", είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα