Γ. Μπουτάρης: Η Θεσσαλονίκη καθάρισε - Το κράτος δεν έχει λόγο να ανακατεύεται στην καθαριότητα

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης για την απομάκρυνση των χιλιάδων τόνων σκουπιδιών που είχαν "πλημμυρίσει" την Θεσσαλονίκη. Όπως τόνισε η Θεσσαλονίκη έχει καθαρίσει από τα σκουπίδια.

"Να ευχαριστήσω το προσωπικό, τους

συμβασιούχους και τους μονίμους που υπερέβαλαν εαυτών και καθάρισαν την πόλη ειδικά το τελευταίο τριήμερο. Αυτή την στιγμή η πόλη βρίσκεται σε μία κανονική κατάσταση. Από την Παρασκευή υδροφόρα καθαρίζουν τα σημεία όπου υπήρχαν οι τόνοι σκουπιδιών." ανέφερε ο κ. Μπουτάρης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την καθαριότητα.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος για την καθαριότητα, Θωμάς Ψαρράς σημείωσε ότι «την Παρασκευή που έληξε η απεργία των συμβασιούχων μαζεύτηκαν 850 τόνοι. Στο σύνολο από τότε που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις 4.000 τόνοι σκουπίδια ήταν στο δρόμο τα οποία μαζεύτηκαν όλα μέχρι και εχθές. Χθες οι εστίες ήταν ελάχιστες. Η πόλη χθες παρουσίαζε καλύτερη εικόνα από οποιαδήποτε άλλη Κυριακή χωρίς κινητοποιήσεις. Η πλειονότητα των σημείων όπου υπήρχαν τόνοι σκουπιδιών από την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή πλύθηκαν και απολυμάνθηκαν και συνεχίζουμε και σε κάποια άλλα σημεία. Νομίζω ότι έγινε το καλύτερο δυνατό και η πόλη βρήκε τους κανονικούς της ρυθμούς».

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης, Κώστας Ξανθόπουλος τόνισε ότι «βλέποντας ότι έρχεται καύσωνας βγάλαμε ενισχυμένο προσωπικό ασφαλείας, δηλαδή από 5-6 αυτοκίνητα, βγήκαν περίπου 19 απορριμματοφόρα. Είμαι ευχαριστημένος διότι πετύχαμε τον στόχο ότι είμαστε ικανοί και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες».

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Μπουτάρης, ο δήμος Θεσσαλονίκης ξεκινά αγώνα προκειμένου να μπορούν να διαχειρίζονται οι δήμοι την καθαριότητα της πόλης και να μην επεμβαίνει το κράτος, επισημαίνοντας ότι το κράτος δεν έχει λόγο να ανακατεύεται στην καθαριότητα.

«Αυτό δεν θα το αφήσουμε έτσι. Το κράτος δεν έχει λόγο να ανακατεύεται στην καθαριότητα. Άσε με να αποφασίσω εγώ πόσους θα λειτουργήσω, πόσους θα κρατήσω κλπ. Ξεκινάμε αγώνα κα όποιος θέλει άλλος δήμος ας ακολουθήσει . Σε 650 θέσεις με 350 μόνιμους και τους άλλους με 8μηνα δεν γίνεται να δουλέψει η καθαριότητα».

Όπως σημείωσε ο κ. Μπουτάρης με την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου, όπου κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι παρατάσεις των συμβάσεων των εργαζομένων στους δήμους καταργήθηκε το αυτοδιοίκητο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ακόμη ο ίδιος εμφανίστηκε αντίθετος για την συμμετοχή ιδιωτών για την καθαριότητα, ενώ όπως ανέφερε κάτι τέτοιο θα γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ακόμη πρόσθεσε ότι από τις 650 οργανικές θέσεις, 350 είναι μόνιμοι στον δήμο. Ακόμη, μέχρι τις 31/07 ο δήμος Θεσσαλονίκης θα εξετάσει τις ανάγκες που υπάρχουν προκειμένου να δημιουργηθεί το νέο οργανόγραμμα για τις μόνιμες θέσεις.

«Το σύστημα που ισχύει με τα 8μηνα δεν είναι καλό. Η οριζόντια απόφαση για τους δήμους επίσης δεν είναι καλή διότι άλλες ανάγκες έχει ο δήμος Θεσσαλονίκης, άλλες ο δήμος Ρόδου. Άλλη λύση είναι οι ιδιωτικές εταιρείες. Αυτό δεν αφορά τον δήμο Θεσσαλονίκης. ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προσφύγει σε ιδιωτική εταιρεία μόνο αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Εξετάζουμε να προσελκύσουμε ΚΟΙΝΣΕΠ για τα σκουπίδια», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

«Έχουμε δηλώσει ότι οι θέσεις του προσωπικού καθαριότητας στο δήμο Θεσσαλονίκης καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η θέση η δική μας μετά τον νόμο για την νομιμοποίηση είναι ότι έχουμε μέχρι τις 31/07 ένα περιθώριο να υποβάλουμε τον νέο οργανισμό που αφορά την καθαριότητα για τις μόνιμες θέσεις που χρειαζόμαστε. Αυτή τη στιγμή 650 οργανικές θέσεις, οι οποίες δεν είναι καλυμμένες. Οι μόνιμοι είναι 350 άτομα», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Μπουτάρης σημείωσε ότι «δεν χάνεται ούτε μία μέρα πληρωμής από αυτούς που εργάστηκαν σε αυτό το διάστημα που κηρύχθηκε ουσιαστικά άκυρη η παράταση», ενώ επιβραβεύοντας τους εργαζόμενους στον δήμο για την καλή δουλειά τους ανακοίνωσε πως θα δοθούν σε όλους τρεις μέρες ρεπό.
Ακόμη, εξέφρασε το παράπονό του για την συμπεριφορά των πολιτών τις ημέρες των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα. «Δεν υπάρχει συναίσθηση ότι αντί να κατεβάζουν κάθε μέρα τις σακούλες θα μπορούσαν να είχαν πιο έντονα μία κοινωνική συνείδηση να μαζέψουν τα σακουλάκια σε μαύρες σακούλες και να τα κατεβάζουν κάθε τρίτη μέρα για να μην δημιουργείται αυτό το πράγμα. Το χειρότερο από όλα ήταν τα ογκώδη. Σήμερα το πρωί είδα σε ένα στενό της Αγίας Σοφίας μία ντουλάπα, ένα κρεβάτι. Δηλαδή έλεος ρε παιδιά. Η κατάσταση αυτή θυμίζει βομβαρδισμένη Δαμασκό».

Keywords
Τυχαία Θέματα