Γ. Αμανατίδης: Η ΝΔ προσπαθεί να επαναφέρει "ξαναζεσταμένο" το success story του 2014

Βαρύνουσας σημασίας χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης την επίσκεψη του Ευρωπαίου Επίτροπου, Πιέρ Μοσκοβισί, στη χώρα μας, τονίζοντας πως «έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας». Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας πως προκαλεί τεραστία εντύπωση ότι «οι επιτυχίες της χώρας λυπούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Αναφερόμενος στην στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «κατάρρευση

ενός αφηγήματος τριετίας» και για «προσπάθεια επαναφοράς ξαναζεσταμένου του successs story του 2014, του κ. Σαμαρά, το οποίο καταδικάστηκε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις και δεν έπεισε τον ελληνικό λαό και πιστεύουν ότι με αυτό ακριβώς μπορούν να ξαναπείσουν τον ελληνικό λαό». Τεράστια εντύπωση προκαλεί σύμφωνα με τον ίδιο «οι επιτυχίες της χώρας να λυπούν ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σημειώνοντας πως «μάλλον έχουν μία μεγάλη σύγχυση και του νέου στρατηγικού ρόλου που πρέπει να έχει οποιαδήποτε πολιτική δύναμη, δηλαδή το πώς στη μεταμνημονιακή εποχή με σοβαρές προτάσεις και σχέδια θα προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα σαν χώρα». Στάθηκε ιδιαίτερα στον «χαρακτηριστικό εκνευρισμό» που διέκρινε τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, στην Βουλή και διερωτήθηκε σκωπτικά «δηλαδή όσο η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με εμάς, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα;».

Σε σχέση με τις εξελίξεις γύρω από την συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Αμανατίδης σημείωσε πως «υπάρχουν πολλά βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν» και πως «υπάρχει ο αναγκαίος πολιτικός χρόνος για αυτό το θέμα». Παράλληλα αναφέρθηκε στην «στοχοποίηση των ΑΝΕΛ από τη ΝΔ και συνολικά τη αντιπολίτευση, που μέσω των ΑΝΕΛ τους οποίους θεώρησε τον αδύναμο κρίκο, επιχείρησε να ρίξει την κυβέρνηση. Έπεσε στο κενό η πρόταση δυσπιστίας» και τόνισε πως αυτό το οποίο ενδιέφερε την ΝΔ δεν ήταν η συμφωνία με την πΓΔΜ αλλά η πτώση της κυβέρνησης, «κάτι το οποίο αποδείχτηκε αναποτελεσματικό».

Αναφέρθηκε δε στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία που ζήτησε η ΝΔ και τόνισε για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «είναι συγκεκριμένα τα πράγματα και δεν νομίζω ότι μπορεί όχι απλώς να απαντήσει, ίσα ίσα οφείλει και εξηγήσεις» για τα όσα αποκαλύφθηκαν για την σχέση του με τον κ. Φρουζή. Μάλιστα αναφέρθηκε στα πρωτοσέλιδα που υπήρξαν πριν μερικούς μήνες για το ότι ο. Φρουζής είχε ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό ενώ τώρα, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις, υπάρχει «σιγή ιχθύος». «Νομίζω ότι δεν θα περάσουν αυτά, ο κόσμος βλέπει τι γίνεται και θα στηρίξει εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν σχέδιο για την νέα περίοδο μετά τον Αύγουστο», πρόσθεσε.

Επικρίνοντας την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Αμανατίδης υπενθύμισε πως «στο πρώτο και στο δεύτερο μνημόνιο περάσανε μέτρα τα οποία ήταν αχρείαστα για την ελληνική οικονομία» και τα οποία «τα ήθελε συγκεκριμένη τάξη και συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων στην Ελλάδα με την δικαιολογία της χρεωκοπίας», υπογραμμίζοντας πως «αυτό εξακολουθεί και εξυπηρετεί η ΝΔ, γιατί καταλαβαίνει ότι το γκρέμισμα και των πολιτικών και των παθογενειών που μας έφεραν στην χρεοκοπία δεν της δίνει τον χώρο για το αφήγημά της». Ο κ. Αμανατίδης έκανε λόγο για δομική μετάλλαξη που γίνεται στη ΝΔ, «και αυτό δεν δίνει χώρο ούτε μπορεί να πάει προς τον χώρο του κέντρου ή σε αυτό που λέμε ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ΝΔ».

Με αφορμή δε τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που γίνονται στην Θεσσαλονίκη για τη συμφωνία με την πΓΔΜ, ο κ. Αμανατίδης εκτίμησε πως όσο περισσότερο εξηγείται στον κόσμο η συμφωνία, τόσο « θα υποχωρούν και θα καθαρίζει το τοπίο και δεν θα μπορούν κάποιοι να ψαρέψουν πλέον σε θολά νερά». Ο ίδιος σημείωσε πως τον προβληματίζει η ακροδεξιά ρητορική που διατυπώνεται, επισημαίνοντας την προσπάθεια «να υπάρξει ένα μέτωπο όλων των δημοκρατικών πολιτών» ώστε να μην υπάρχουν «φαινόμενα τα οποία μας παραπέμπουν σε άλλες εποχές». «Είναι βαθιά ζήτημα δημοκρατίας» και σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχουν εκπτώσεις και μικροπολιτική, σημείωσε και πρόσθεσε πως σ’ αυτό «πρέπει να είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις κάθετες». Επέκρινε ωστόσο στην ρητορική της ΝΔ και πολλών στελεχών της που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας την «μετάλλαξη» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όπως σημείωσε «πολύ φοβάμαι ότι δεν θα έχει γυρισμό ο δρόμος τον οποίο διαλέγει η ΝΔ».

Σχετικά τέλος με την τετραμερή σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας που διεξάγεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εμβάθυνση της συνεργασίας επάνω στα ζητήματα υποδομών, για τα οποία όπως τόνισε υπάρχει κοινό πνεύμα από το 2017 που ξεκίνησαν οι τετραμερείς. «Η συν- ανάπτυξη στην περιοχή δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ανάπτυξη των δικτύων, της διασυνδεσιμότητας, και αυτό υλοποιείται με συμφωνίες που γίνονται και προχωρούν», επισήμανε επίσης, τονίζοντας πως «η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και βγαίνει με ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια».

Keywords
Τυχαία Θέματα