ESM: Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το πρόγραμμα σε δέκα μήνες
«Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας σε δέκα μήνες και να αναχρηματοδοτείται αυτόνομα από τις αγορές, εάν η κυβέρνηση ακολουθήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
«Η πρώτη επιτυχής έκδοση ομολόγου το καλοκαίρι
Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται έναν πρόσθετο προϋπολογισμό για τις περιπτώσεις ασύμμετρων οικονομικών σοκ, που θα μπορούσε να αντιστοιχεί στο 1% έως 2% του ΑΕΠ της, δηλαδή σε 100 έως 200 δισ. ευρώ. «Για παράδειγμα, μία υποθετική περίπτωση θα μπορούσε να είναι η Ιρλανδία, εφόσον η χώρα χρειασθεί κεφάλαια αν ήταν ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε ένα πολύ σκληρό Brexit.
Αυτό θα ήταν πολύ διαφορετικό από τη διάσωση με όρους, όπως έχουμε κάνει για την Ελλάδα και άλλες χώρες», είπε. «Έχουμε ήδη μέσα για να μειώνουμε τις αποκλίσεις εντός της ΕΕ», πρόσθεσε, «για παράδειγμα μεταβιβάσεις προς φτωχότερες χώρες στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ και των επενδυτικών προγραμμάτων του σχεδίου Γιούνκερ. Τα μέσα αυτά θα μπορούσαν να ενισχυθούν».
Όσον αφορά τη μετεξέλιξη του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ), ο Ρέγκλινγκ είπε ότι σχεδόν όλες οι χώρες στηρίζουν μία τέτοια εξέλιξη, αλλά επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Το ΕΝΤ, σημείωσε, θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα συγκεκριμένα καθήκοντα που επιτελούσε έως τώρα στην Ευρώπη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). «Πιθανότατα, θα «τρέχει» τις αποστολές μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ιδίως αναφορικά με τον σχεδιασμό των όρων των προγραμμάτων διάσωσης και την παρακολούθησή τους.
Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε επίσης ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται έναν υπουργό Οικονομικών, που θα συντονίζει τις οικονομικές πολιτικές των χωρών και θα την εκπροσωπεί στα διεθνή όργανα, όπως τη G 20 και το ΔΝΤ. «Αλλά αυτό θα πάρει σίγουρα κάποια χρόνια», πρόσθεσε.
Πρώτα, είπε για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση. «Πρέπει να υπάρξει ένα πρόσθετο δίχτυ ασφαλείας (για περιπτώσεις τραπεζικών κρίσεων) και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Ένα άλλο βασικό θέμα», είπε, «θα ήταν η ευρωπαϊκή ασφάλιση των καταθέσεων, που θα ήταν χρήσιμη». Οι μισές χώρες, είπε, ιδιαίτερα η Γερμανία και η Βόρεια Ευρώπη είναι αντίθετες σε αυτό, όσο οι πιο αδύναμες τράπεζες δεν έχουν λύσει τα θέματα που έχουν με προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού τους και δεν έχει σημειωθεί περαιτέρω μείωση των κινδύνων. «Αυτή συνεχίζεται. Για παράδειγμα, η Ιταλία έλυσε το πρόβλημα τριών τραπεζών της το καλοκαίρι», πρόσθεσε.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- 22χρονος κρεμάστηκε από γέφυρα στη Θεσσαλονίκη – Σοκάρουν οι εικόνες
- Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας δημοσιογράφος
- Άνδρας έπεσε στις γραμμές του μετρό στο «Πανεπιστήμιο»
- Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που οι γυναίκες προσέχουν σ’ έναν άντρα
- Αδωνις: Είσαστε ο πρώτος ρουσφετάκιας του ΠΑΣΟΚ -Κουρουμπλής: Θα τρίζουν τα κόκαλα του Κωνσταντίνου Καραμανλή
- TΩΡΑ: Φωτιά στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής
- Ζωή Λάσκαρη: Την Κυριακή το μνημόσυνό της – Η ανακοίνωση της οικογένειας
- Επιχείρηση ανάσυρσης ατόμου στον σταθμό μετρό «Πανεπιστήμιο»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις thestival.gr
- TΩΡΑ: Φωτιά στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής
- Σε εξέλιξη φωτιές σε Δράμα και Καβάλα
- Αθήνα: Άντρας ανασύρθηκε νεκρός από τις γραμμές του Μετρό στο Πανεπιστήμιο
- Ασφυξία στη Θεσσαλονίκη φέρνει το Μετρό - Μονόδρομος η Εγνατία, κλείνει η Βενιζέλου
- Τα πιτσιρίκια του ΠΑΟΚ που αψηφούν τα χιλιόμετρα
- Ν. Τραμπ: Ο Κιμ είναι ένας τρελός - Να ετοιμαστεί για μία άνευ προηγουμένου δοκιμασία
- Aναστέλλονται λόγω της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου οι εργασίες σε Λαγκαδά και Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Μουδανίων
- Τηλεφωνική παρέμβαση του Γιάννη Λάτσιου στο "Πρωινό" - Μίλησε για το "Nomads" (VIDEO)
- Προμαχώνας: Στη "φάκα" Βούλγαρος που μετέφερε παράνομα πετρέλαιο

- Τελευταία Νέα thestival.gr
- ESM: Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το πρόγραμμα σε δέκα μήνες
- Σε εξέλιξη φωτιές σε Δράμα και Καβάλα
- Τηλεφωνική παρέμβαση του Γιάννη Λάτσιου στο "Πρωινό" - Μίλησε για το "Nomads" (VIDEO)
- Θωρακίζεται αντιπλημμυρικά η Πυλαία: Με 2 εκατομμύρια στο ΕΣΠΑ το ρέμα Σταγειρίτη
- Μιχ. Ζορπίδης: Δεν πληρώνουμε εμείς τα σπασμένα του Μετρό
- Αθήνα: Άντρας ανασύρθηκε νεκρός από τις γραμμές του Μετρό στο Πανεπιστήμιο
- Aναστέλλονται λόγω της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου οι εργασίες σε Λαγκαδά και Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Μουδανίων
- Έφεραν τις υπογραφές και οι δέκα υποψήφιοι της Κεντροαριστεράς
- TΩΡΑ: Φωτιά στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τέλος ο Κουμπαρούλης από Παλαιόχωρα
- Σε σχολεία της περιοχής και φέτος η Παναχαΐκή
- Κυκλοφορεῖ τὸ φύλλον 22.9.17 τοῦ «Ὀρθοδόξου Τύπου»
- Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε «δάσος» με αυτοφυή δενδρύλλια κάνναβης
- Aνάκληση των απολύσεων στον OΠΑΠ ζητάει το Ε.Κ.Α.
- Έργα προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ δημοπρατούνται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
- Ρωσικό υποβρύχιο έπληξε με πυραύλους Κρουζ θέσεις τζιχαντιστών στη Συρία
- Το Aegean Breeze 1 θα συνεχίσει την απάντληση των καυσίμων του Αγία Ζώνη ΙΙ
- «Η παρούσα κατάσταση και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας»
- Ιράκ:Διεθνείς πιέσεις καθιστούν αβέβαιο το δημοψήφισμα