Επιστήμονες ανακαλύπτουν κατά λάθος μακροβούτι-ρεκόρ από Αυτοκρατορικό Πιγκουίνο (VIDEO)

Κάθε προηγούμενο ρεκόρ έσπασαν οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι, αποδεικνύοντας ότι αποτελούν το θαλάσσιο πτηνό με τις καλύτερες αντοχές και καταδυτικές ικανότητες.

Αυτό απέδειξε έρευνα Νεοζηλανδών επιστημόνων, η οποία διήρκησε για ένα εξάμηνο και κατέγραψε περισσότερα από 96.000 "αυτοκρατορικά" μακροβούτια.

Μάλιστα η έρευνα διεξήχθη καταλάθος, καθώς οι επιστήμονες ήθελαν αρχικά να στοχεύσουν σε μια συγκεκριμένη ομάδα πιγκουίνων, οι οποίοι επικεντρώνονται στην αναπαραγωγή, προκειμένου να μελετήσουν τις συνήθειές τους. Ωστόσο, καταλάθος οι πιγκουίνοι που ανέλαβαν να μελετήσουν αποτελούσαν τους "επίσημους κυνηγούς" της ομάδας, και οι οποίοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου βουτώντας στα παγωμένα νερά του Νότιου Ωκεανού της Ανταρκτικής.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι τα ογκώδη πτηνά (πρόκειται για τα μεγαλύτερα και πιο βαριά του είδους τους) ταξιδεύουν και βουτάνε περισσότερο από όσο πίστευε κανείς ότι είναι εφικτό. Οι Αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι διήνυσαν αποστάσεις από 300 μέχρι και 9.000 χιλιόμετρα κατά την περιόδο που μελετήθηκαν, ενώ πραγματοποίησαν βουτιές που έφτασαν μέχρι και τα 32,2 λεπτά (το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 5 λεπτά λιγότερο).

Σύμφωνα με την Kim Goetz από το National Institute of Water and Atmospheric Research της Νέας Ζηλανδίας, που έκανε την έρευνα, τα ευρήματα βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του πώς καταφέρνουν να επιβιώνουν οι Αυτοκρατορικοί Πιγκουίνοι ακόμη και στις πιο ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, όταν αφήνουν τις αποικίες αναπαραγωγής τους από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Η έρευνα έδωσε στην ομάδα της Kim Goetz, που παρακολουθούσε 20 Αυτοκρατορικούς Πιγκουίνους, την δυνατότητα να ανακαλύψει πόσο μακριά πηγαίνουν και σε πόσο βαθιά νερά για να πιάσουν ψάρια. Μέχρι τότε θεωρούσαν πως επιβίωναν με κριλ, ένα θαλάσσιο πλάσμα μικροσκοπικό αλλά απίστευτα πλούσιο σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-3, το οποίο και απαντάται σε πιο ρηχά νερά.

«Γι' αυτό η κατανόηση ολόκληρου του κύκλου ζωής τους, ειδικά όταν τα πουλιά δεν περιορίζονται μόνο στα καθήκοντα εκτροφής νεοσσών, είναι κρίσιμη για να προβλέψουμε πώς οι Αυτοκρατορικοί Πιγκουίνοι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις περιβαλλοντικές αλλαγές», λέει η Kim Goetz.

Δείτε το βίντεο:

Keywords