Επισκέψιμοι για το κοινό το σαββατοκύριακο τρεις σταθμοί του μετρό Θεσσαλονίκης

Για το χρονοδιάγραμμα του μετρό της Θεσσαλονίκης, την πορεία των έργων της εταιρείας και το επενδυτικό της πρόγραμμα καθώς επίσης και τη συμμετοχή της στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μίλησε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα

ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος.

“Είναι μια εποχή που η εταιρεία έχει το μεγαλύτερο φόρτο στην ιστορία της”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ξεκινώντας την τοποθέτησή του.

Τόνισε ακόμη πως αυτή την περίοδο, όλα τα έργα τα οποία έχει αναλάβει η εταιρεία, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Το χρονοδιάγραμμα του μετρό της Θεσσαλονίκης

Σε ό,τι αφορά το μετρό της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στην πορεία του μέχρι τώρα εργοταξίου αλλά και στις εργασίες που αφορούν την επέκταση του.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο, η δοκιμαστική λειτουργία της βασικής γραμμής ( από το Αμαξοστάσιο της Πυλαίας μέχρι το Σιντριβάνι), θα γίνει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, με την κανονική της λειτουργία να δρομολογείται για τα τέλη του 2020, ενώ τόνισε πως το μετρό της Θεσσαλονίκης δεν θα έχει οδηγό, γεγονός που απαιτεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δοκιμών.

Ακόμη, ο κ. Μυλόπουλος αναφέρθηκε και στην επέκταση προς τις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης, λέγοντας προς το φθινόπωρο του 2018, θα ξεκινήσει η δημοπράτηση των πρόδρομων εργασιών, κάτι που όπως σημείωσε, θα γίνει για πρώτη φορά.

Τόνισε δε πως οι πρόδρομες εργασίες θα διαδραματίσουν κομβικής σημασίας ρόλο για την εξέλιξη του εργοταξίου, αφού πλέον οτιδήποτε αφορά σε αρχαιολογικές εργασίες ή απομάκρυνση δικτύων θα γίνεται πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του μετρό, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα το εργοτάξιο να προχωρά χωρίς εμπόδια.

Αναφορικά με την επέκταση προς την Καλαμαριά, ο κ. Μυλόπουλος είπε πως η λειτουργία της θα ξεκινήσει στις αρχές του 2021, ενώ δήλωσε ακόμη πως μέχρι το 2020 θα έχει γίνει η δημοπράτηση των επεκτάσεων προς τα Δυτικά αλλά και προς το αεροδρόμιο.

Σχετικά με την επέκταση προς το αεροδρόμιο, ο πρόεδρος της εταιρείας είπε πως δεν θα υπάρξει ανάγκη για αρχαιολογικές εργασίες εξαιτίας της φύσης του έργου, αφού ένα μέρος αυτού θα είναι υπέργειο.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία του έργου, ο κ. Μυλόπουλος ξεκαθάρισε πως τα τελευταία 2,5 χρόνια, το έργο έτρεξε τρεισήμισι φορές πιο γρήγορα απ' ότι μέσα σε δεκαετία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε, από το 2006 έως το 2016 είχε ολοκληρωθεί το 37% του έργου ενώ από τον Μάρτιο του 2016 έως σήμερα, το έργο έχει φτάσει στο 65%.

Oι σταθμοί Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας

Όπως σημείωσε ο κ. Μυλόπουλος, μετά την Έκθεση, δηλαδή στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα αρχίσει η κατασκευή της πλάκας οροφής στο σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου

Αυτό σημαίνει πως από τη στιγμή εκκίνησης των εργασιών η κίνηση των οχημάτων στην οδό Βενιζέλου, κάτω από την Εγνατία, θα διεξάγεται από μια μόνο λωρίδα

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Μυλόπουλος, τα δύο τμήματα της Βενιζέλου πάνω και κάτω από την Εγνατία δεν θα κλείσουν ταυτόχρονα.

Κατά τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό, στις αρχές του 2019 θα αρχίσει η κατασκευή της αποβάθρας της Βενιζέλου, ενώ θα αρχίσουν επίσης οι εργασίες για την κατασκευή της νότιας και της πρόσβασης στο σταθμό.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2022, ωστόσο τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία των αρχαιολογικών εργασιών.

“Δεν μπορούμε να το πούμε με αξιοπιστία γιατί μεσολαβούν αρχαιολογικές εργασίες στα δύο σημεία. Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω των αρχαιολογικών εργασιών θα ολοκληρωθεί η κατασκευή το 2022. Αλλά σε κάθε περίπτωση οι αρχαιολογικές εργασίες είναι παράγοντας αβεβαιότητας”, τόνισε ο κ. Μυλόπουλος

Σχετικά με την Αγίας Σοφίας τόνισε ότι οι αρχαιολογικές εργασίες τελειώνουν το 2018, σημειώνοντας πως μόνη εκκρεμότητα από το νέο έτος θα είναι ο σταθμός της Βενιζέλου.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας

Κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, έκανε αναφορά και σε στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στην 26η Γενική Συνέλευση της εταιρείας.

Όπως σημείωσε ο Γιάννης Μυλόπουλος, μέχρι το 2016 η εταιρεία επένδυε σε έργα περίπου 100 με 150 εκατ. ευρώ σε έργα στην Ελλάδα.

Το 2017 ωστόσο η Αττικό Μετρό προχώρησε σε ρεκόρ επενδύσεων στην Ελλάδα, αφού επένδυσε σε έργα το ποσό των 347 εκατ. ευρώ, τονίζοντας πως από αυτό το ποσό, τα 247 αφορούσαν τα έργα στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μυλόπουλος χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως “ισχυρό επενδυτικό σοκ” και υπογράμμισε πως είχε ως αποτέλεσμα την εισροή κοινοτικών κυρίως χρημάτων στα ταμεία της εταιρείας με συνέπεια την ανατροφοδότηση του επενδυτικού προγράμματος με μεγαλύτερα.

Με αφορμή μάλιστα την παραπάνω τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό σχολίασε:

“Αυτός ο νέος αναπτυξιακός δρόμος για το δημόσιο είναι και η πρόταση της Αττικό Μετρό για τη σχέση που πρέπει να έχει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας και τον νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό ρόλο που πρέπει να επιλέξει το δημόσιο προκειμένου να τροφοδοτήσει τις επενδύσεις σε στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, σε στενή συνεργασία με τον ανάδοχο, ο οποίος ανέλαβε το έργο, αλλά κρατώντας πάντα για την δημόσια εταιρεία, άρα για το δημόσιο, τον ρόλο του ρυθμιστή και το ρόλο αυτού που θα ελέγχει συντονίζει και θα διασφαλίζει και τις εργασιακές σχέσεις”.

Η Αττικό Μετρό συμμετέχει στην 83η ΔΕΘ

Η Αττικό Μετρό Α.Ε. συμμετέχει και φέτος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με ένα πλούσιο πρόγραμμα ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων, αλλά και με παράλληλες εκδηλώσεις,

Μεταξύ αυτών δεσπόζει το άνοιγμα σταθμών "Σιντριβάνι", "Παπάφη" και "Αμαξοστάσιο" του έργου της βασικής γραμμής στο κοινό της πόλης, το οποίο θα γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακο της Έκθεσης.

Ακόμη, σε όλη τη διάρκεια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης οι επισκέπτες της μπορούν να ξεναγηθούν στο πρώτο βαγόνι από τους 18 συρμούς του Μετρό, το οποίο έχει φτάσει ήδη στην πόλη.

Σημειώνεται πως το βαγόνι αυτό θα είναι ένα από από αυτά που θα στελεχώσουν το συρμό του μετρό στη Θεσσαλονίκη και δεν θα είναι πλήρως ολοκληρωμένο.

Υπενθυμίζεται πως το 2016 υπήρχε πάλι ένα βαγόνι στη ΔΕΘ, το οποίο ήταν από τον συρμό της Αθήνας και είχε έρθει στην έκθεση για συμβολικούς, όπως σημείωσε ο κ. Μυλόπουλος λόγους, ενώ το 2017 το βαγόνι ήταν της εταιρείας που έχει αναλάβει την κατασκευή των βαγονιών για το μετρό της Θεσσαλονίκης.

Η κεντρική εκδήλωση της Αττικό Μετρό στο πλάισιο της ΔΕΘ θα γίνει την Κυριακή στις 7 το απόγευμα, παρουσία του υπουργού υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη.

Στην εκδήλωση αυτή θα ανακοινωθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Το Μετρό στην Πόλη μας", που θα αφορά μικρούς μαθητές και θα έχει στόχο να τους βοηθήσει να κατανοήσουν το μετρό αλλά και την απαιτούμενη κυκλοφοριακή αγωγή σε αυτό.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της ΑΜ Α.Ε. στην 83η ΔΕΘ έχει ως εξής:

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

10.00 – 14.00 Ανοιχτή πρόσβαση στους σταθμούς «Σιντριβάνι», «Παπάφη» και «Αμαξοστάσιο» στο κοινό της πόλης.

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

10.00- 14.00 Ανοιχτή πρόσβαση στους σταθμούς «Σιντριβάνι», «Παπάφη» και «Αμαξοστάσιο» στο κοινό της πόλης.

11.00- 13.00 Μουσική εκδήλωση στον περιβάλλοντα χώρο του σταθμού «Σιντριβάνι» από το συγκρότημα ThesSAXIoniki saxophone quartet

19.00 Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Το Μετρό στην Πόλη μας», στο εκθεσιακό περίπτερο – βαγόνι της Αττικό Μετρό ΑΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επισκέψιμοι, Θεσσαλονίκης,episkepsimoi, thessalonikis