Ευκλ. Τσακαλώτος: Θράσος να μας κατηγορούν για παροχές

Τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί παροχολογίας και «προεκλογικού προϋπολογισμού» αντέκρουσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι επί σειρά ετών έπεφταν εκτός στόχων, παραμονές των εκλογών, με παροχές που είχαν μόνο στόχο την εξασφάλιση της παραμονής τους στην εξουσία. «Είναι πάρα πολύ μεγάλο θράσος να μιλάτε εσείς για παροχές», είπε απευθυνόμενος στα

έδρανα της αντιπολίτευσης και συνέχισε: «Έχω πει πάρα πολλές φορές, και για τα δύο κόμματα, ότι το βρώμικο μυστικό του συστήματος από το 1974 μέχρι την κρίση του 2009 είναι ότι αρχίσαμε ως η πιο φτωχή, από τις πιο φτωχές και η χώρα με τις μεγαλύτερες ανισότητες στην Ευρώπη το 1974 και ήμαστε το ίδιο, παρ' όλη την ανάπτυξη το 2008. Δεν χτίσατε ποτέ κοινωνικό κράτος. Εσείς δανείζατε και δίνατε παροχές για να κερδίσετε τις εκλογές. Εμείς κάνουμε μόνιμα μέτρα. Κάνουμε μόνιμα μέτρα για να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικό κράτος».

Ο υπουργός Οικονομικών καταλόγισε στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ ότι «έκαναν παροχές με δανεικά σε συγκεκριμένες ομάδες με γνώμονα την εκλογική νίκη». «Είχατε ποτέ κάνει κάτι για τη στέγαση; Ξέρετε τι είναι το ποσοστό που ξοδεύει η Ελλάδα για τη στέγαση σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Μηδενικό το ποσό. Γιατί δεν ασχοληθήκατε πότε να φτιάξετε το κοινωνικό κράτος. Εξαιρώ την περίοδο του ΠΑΣΟΚ που έκανε το ΕΣΥ, αλλά γενικώς εσείς κάνετε παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες», είπε ο υπουργός Οικονομικών και κάλεσε τη ΝΔ που κατηγορεί την κυβέρνηση για «πελατειακή πολιτική» να τεκμηριώσει το επιχείρημά της. «Σε ποιες συγκεκριμένες πελατειακές ομάδες απευθύνεται το επίδομα που θα δώσουμε για τη στέγαση; Ποιους ευνοούμε δηλαδή που δεν θέλετε εσείς να ευνοήσουμε; Και θεωρείται ότι είναι προεκλογικό τρικ».

Παράλληλα κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι με τη στάση που τήρησε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης και εξακολουθεί να τηρεί, αποδεικνύεται πως δεν θέλει την εξουσία να την ασκεί η κυρίαρχη ελληνική κυβέρνηση αλλά να επιβάλλεται από τους ξένους μαζί με την λιτότητα διαρκείας. «Έχουμε ταξική μεροληψία υπέρ των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, της μεσαίας τάξης που θέλει να δημιουργήσει χωρίς να της χρειάζεται μπάρμπας στην Κορώνη» επισήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Απαντώντας στη συνέχεια στον ισχυρισμό της Ν.Δ. ότι η χώρα δεν ανακάμπτει, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε: «Αν εγώ είχα μειώσει 25% το ΑΕΠ, θα ήμουνα πιο σεμνός».

Keywords
Τυχαία Θέματα