ΔΗΜΑΡ για Σκοπιανό: Κατώτερες των περιστάσεων κυβέρνηση – Ν.Δ.

Ανακοίνωση με την οποία τάσσεται υπέρ της σύνθετης ονομασίας για την ΠΓΔΜ, για χρήση έναντι όλων (erga omnes), εξέδωσε η Δημοκρατική Αριστερά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της εθνικής συνεννόησης και της χάραξης εθνικής στρατηγικής.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα μετά από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του, «απαιτείται εδώ και τώρα ένα μέτωπο λογικής και ευθύνης των πραγματικά δημοκρατικών προοδευτικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».

«Η επίλυση αυτού του χρόνιου ζητήματος με σύνθετη ονομασία θα

σταματήσει αυτό που συμβαίνει σήμερα, την αναγνώριση της γειτονικής μας χώρας από δεκάδες χώρες με το συνταγματικό της όνομα, και θα οδηγήσει στην πραγματικότητα στο να μην αποκαλείται διεθνώς “Μακεδονία”» εκτιμά η ΔΗΜΑΡ, ενώ επικρίνει την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση τους.

«Δυστυχώς, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα παρουσιάζονται κατώτερες των περιστάσεων. Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στη συμμαχία της με ένα ακροδεξιό κόμμα επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδά της. Συνεχίζει να χειρίζεται αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα με επιπολαιότητα και διγλωσσία. Σε άλλη γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ, σε άλλη οι ΑΝΕΛ, σε άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών και σε άλλη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας» σημειώνει, ενώ χαρακτηρίζει «περιφρόνηση στην ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της χώρας» το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο αλλά όχι τα πολιτικά κόμματα.

Από την άλλη, συνεχίζει η ΔΗΜΑΡ, «η Ν.Δ. υιοθετεί την ακροδεξιά και εθνικιστική ατζέντα και υποχωρεί απέναντι στον λαϊκισμό και στην ψηφοθηρία. Αποφεύγει συστηματικά μια καθαρή τοποθέτηση σε ένα τέτοιο κρίσιμο θέμα. Δεν διευκρινίζει αν θα υποστηρίξει την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία και επιχειρεί να κερδοσκοπήσει εκλογικά από τα συλλαλητήρια».

Σε ό,τι αφορά στα συλλαλητήρια, το κόμμα σημειώνει ότι «στη Δημοκρατία οι πολίτες έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους», αλλά όπως υπογραμμίζει, «η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να εξαρτάται από ετερόκλητης σύνθεσης συλλαλητήρια, δεν μπορεί να είναι θέμα “άνω και κάτω πλατείας” και σημαία ευκαιρίας για πατριδοκαπηλία».

«Τα συλλαλητήρια σε κρίσιμα εθνικά θέματα δεν βοηθούν γιατί η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται στη βάση του θυμικού» προσθέτει.

Αναφορικά με την προχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, η ΔΗΜΑΡ σχολιάζει πως ολοκληρώθηκε «άλλη μία αποτυχημένη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης».

«Τα έδωσαν όλα για να πάρουν απλώς τη δόση… Η δική μας θέση είναι να κλείνουν στην ώρα τους οι αξιολογήσεις αλλά με αποτελεσματική διαπραγμάτευση και έντιμο συμβιβασμό, όχι με πλήρη παράδοση σε μία δεξιά νεοφιλελεύθερη ατζέντα» επισημαίνει.

Κατηγορεί παράλληλα την κυβέρνηση πως «υιοθετεί και εφαρμόζει τις πιο σκληρές συντηρητικές πολιτικές πατώντας πάνω στο πτώμα της κοινωνίας» και συμπληρώνει πως «με αυτές τις πολιτικές, η έξοδος από την κρίση το 2018 είναι άλλη μια πολιτική απάτη».

Σε ό,τι αφορά τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς σημειώνει πως «είναι ευθύνη όλων μας το επόμενο χρονικό διάστημα να αξιοποιήσουμε το θετικό μομέντουμ, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών και οι διεργασίες να οδηγήσουν σε έναν ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό φορέα με στόχο την αλλαγή των πολιτικών συσχε­τι­σμών στην χώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα