Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών: Eχουν παραληφθεί 71 δείγματα βιολογικού υλικού από συγγενείς αγνοουμένων

Εβδομήντα ένα συγκριτικά βιολογικά υλικά συγγενών αγνοουμένων, 80 βιολογικά υλικά σορών και 22 δελτία δακτυλικών αποτυπωμάτων από σορούς, για την αντιπαραβολή τους έχουν παραληφθεί μέχρι τώρα από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι η εργαστηριακή εξέταση των βιολογικών υλικών συγγενών αγνοουμένων και σορών, καθώς και η ανάλυση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων συνεχίζεται όλο το 24ωρο.

Από χθες, Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018, έχει ξεκινήσει η σύνταξη Εκθέσεων Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης, με τη διακρίβωση ταυτότητας

νεκρών μέσω της μεθόδου DNA και αποτυπωμάτων, οι οποίες αποστέλλονται στην αρμόδια προανακριτική Αρχή (Πυροσβεστικό Σώμα).

Σημειώνεται ότι η διαδικασία διεξάγεται από άτομα της ειδικής ομάδας στελεχών του ελληνικού CSI και της Ασφάλειας Αττικής που ενεργοποιείται σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών, όπως η αεροπορική τραγωδία του «Helios», οι φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία και τα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, βιολόγοι, δακτυλοσκόποι και φωτογράφοι από τα εγκληματολογικά εργαστήρια μαζί με στελέχη της Ασφάλειας Αττικής έχουν εγκατασταθεί στο Νεκροτομείο Αθηνών όπου μεταφέρονται οι σοροί των νεκρών, ενώ ειδικά συνεργεία λαμβάνουν δείγμα σάλιου από τους συγγενείς των αγνοουμένων για την ταυτοποίηση, μέσω της διαδικασίας του DNA. «Εφαρμόζουμε διαδικασίες αντίστοιχες με εκείνες της Interpol. Ετσι, ακόμα και στις περιπτώσεις των λεγόμενων “αναγνωρίσιμων” πτωμάτων ακολουθείται η διαδικασία του DNA, καθώς η οπτική αναγνώριση δεν θεωρείται ασφαλής μέθοδος. Στις πυρκαγιές του 2007, για παράδειγμα, είχε γίνει λάθος και μια γυναίκα από την Αλβανία είχε ταφεί στη Σπάρτη και το αντίστροφο», δήλωσε στην «Κ» η υποστράτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη, επικεφαλής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛ.ΑΣ. και υπεύθυνη για τη διαδικασία ταυτοποίησης των νεκρών από τη φoνική πυρκαγιά της Καλλιτεχνούπολης.

Για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας η κ. Μηνιάτη ανέφερε: «Οι αστυνομικοί που είναι παρόντες στο νεκροτομείο, σε συνεργασία με τους ιατροδικαστές, παίρνουν δείγμα βιολογικού υλικού, είτε από τους ιστούς είτε από τα οστά των νεκρών και τα στέλνουν στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Εκεί γίνεται εξέταση - ανάλυσή τους και αντιπαραβάλλονται με δείγματα βιολογικού υλικού συγγενών των αγνοουμένων. Στις περιπτώσεις που οι σοροί είναι πλήρως απανθρακωμένες ίσως χρειαστεί να πάρουμε δείγμα δύο και τρεις φορές μέχρις ότου οι βιολόγοι καταφέρουν να απομονώσουν το γενετικό αποτύπωμα του νεκρού».

Keywords
Τυχαία Θέματα