Δένδιας: Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι οι προκλήσεις της θα έχουν συνέπειες

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί σήμερα στη Βιέννη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, και τον Αυστριακό, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Επίσης, κατά την επίσκεψή του στην αυστριακή πρωτεύουσα θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, από κοινού με τον Αυστριακό ομόλογό του, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, o Νίκος

Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του, μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισήμαιναν ότι το αίτημα της Ελλάδας να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας έγινε άμεσα αποδεκτό. Στη σχετική του επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει να συζητηθεί η δέουσα αντίδραση της ΕΕ έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Όσον αφορά τις συνομιλίες του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Μήνυμα ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί πως «οι απειλές και οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών της Ε.Ε θα έχουν συνέπειες» έστειλε ο υπουργός μιλώντας στα ΝΕΑ λίγες ώρες πριν από την έκτακτη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

«Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στην διπλωματία των κανονιοφόρων», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Τονίζει ότι η ελληνική διπλωματία «εργάζεται ώστε να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε θερμό επεισόδιο» καταγγέλλοντας την τουρκική ηγεσία ότι επιλέγει την τουρκική ηγεσία ότι επιλέγει την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων αντί διαλόγου.

Φωτογραφία INTIME

Keywords
Τυχαία Θέματα