Δ. Βίτσας: Όποιος κάνει τσαμπουκά στο Αιγαίο, πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές (VIDEO)

Άλλο ένα αυστηρό μήνυμα, με αποδέκτη την Τουρκία, έστειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, με φόντο την συνεχιζόμενη προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «Καλημέρα», του ΣΚΑΪ, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε πως «οποιοσδήποτε κάνει τσαμπουκά στο Αιγαίο, πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές». Όπως είπε, «δεν χρειάζεται να δημιουργούμε ένα

κλίμα που υπερβαίνει τα σημερινά όρια γιατί ο κόσμος ανησυχεί» και εκτίμησε ότι η αυξημένη τουρκική προκλητικότητα οφείλεται στον πόλεμο στο Αφρίν. «H Τουρκία έχει εμπλακεί σε έναν πόλεμο στο Αφρίν, που δεν πάει όπως τον σχεδίαζαν και ταυτόχρονα έχει μόνιμα στραμμένη την προσοχή της στην ανατολική Μεσόγειο κατά κύριο λόγο για τους υδρογονάνθρακες και συγχρόνως προκαλεί εντάσεις στο Αιγαίο», πρόσθεσε.

«Αυτό αναδεικνύει την Τουρκία και σε μια διεθνώς νευρική δύναμη αλλά και προσθέτει πράγματα στην Τουρκία ως αναθεωρητική δύναμη, που δεν δέχεται ή θέλει να αλλάξει τις διεθνείς συμβάσεις. Φαίνεται σαν να ξεχνά ότι η σημερινή Τουρκία, βεβαίως και έχει την καταγωγή από τους Οθωμανούς αλλά είναι πολύ μακριά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και σημείωσε πως η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία όσα γίνονται.

«Επιθυμούμε τον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας, αλλά όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν όρια που τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη, δεν ανέχονται να τα υπερβεί κανείς. Η απάντηση πέρα από τη δική μας, από τη Σύνοδο Κορυφής και το Συμβούλιο της Ευρώπης ήταν πρωτοφανής. Στα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει υπάρξει τέτοια προειδοποίηση σαν αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Βίτσας.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν, είπε πως «οι πολύ προκλητικές δηλώσεις και οι δράσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα, τα ατυχήματα να προκαλέσουν εμπλοκές και μετά είναι δύσκολο να γυρίσεις πίσω», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή στρατιωτικά και με αναβαθμισμένη τη θέση της διεθνώς.

«Εμείς ακολουθούμε τον διπλωματικό δρόμο αλλά από την άλλη μεριά λέμε σε όλους ότι είμαστε έτοιμοι κάθε φορά να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα" είπε, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά: "Οποιοσδήποτε κάνει τσαμπουκά στο Αιγαίο, πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές». Σχολιάζοντας δε την έκφραση «γατάκια» που συζητήθηκε τελευταία, ανέφερε: «Αυτό με τα γατάκια είναι προσφιλής λαϊκή έκφραση, αλλά ξέρετε τι νύχια βγάζουν τα γατάκια;».

Ερωτηθείς αν φοβάται θερμό καλοκαίρι απάντησε: «Δεν φοβόμαστε τίποτα, παρακολουθούμε τα πάντα και κάνουμε τη δουλειά μας. Σε επίπεδο άμυνας έχουμε όλα τα σχέδια και τις δυνάμεις ακριβώς για να μπορεί ο λαός και να δημιουργεί και να τσακώνεται στα εσωτερικά του ανενόχλητος».

«Δεν περιμένουμε να γίνει ένα «μπαμ», παίρνουμε όλα τα μέτρα και εξετάζουμε όλα τα σενάρια, ώστε να είμαστε έτοιμοι», επεσήμανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα