Δ. Θεσσαλονίκης: Κόντρα διοίκησης αντιπολίτευσης για τις χορηγίες των Χριστουγέννων

Κόντρα με αφορμή τις χορηγίες για τις εκδηλώσεις την περίοδο των Χριστουγέννων ξέσπασε στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, οι Σταύρος Καλαϊτζίδης (Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα), Έλλη Χρυσίδου (Θεσσαλονίκη Μαζί) και Ανδρέας Κουράκης (ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη), σε επιστολή τους τονίζουν πως «κάτι φαίνεται να μην φαίνεται να μην πηγαίνει καλά με τις «Αποδοχές των δωρεών» από την Οικονομική Επιτροπή για τη διοργάνωση των εορτών Χριστουγέννων

και της Πρωτοχρονιάς 2019-2020 που δόθηκαν από επώνυμους και ανώνυμους φορείς του εμπορικού κόσμου της πόλης μας».

Παράλληλα χαρακτηρίζουν απαράδεκτη και επιθετική την συμπεριφορά του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, Μάκη Κυριζίδη, σημειώνοντας πως αρνήθηκε να δώσει σαφείς απαντήσεις, ενώ κατέφυγε και σε ύβρεις και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.

«Μη καλυπτόμενοι κατά συνέπεια, τόσο από την εισήγηση, όσο και από τις απαντήσεις του Προέδρου, αλλά και επειδή τα «περίεργα και αναπάντητα» στη λειτουργία της Ο.Ε. συνεχώς πληθαίνουν ίσως θα πρέπει να αναζητηθούν απαντήσεις σε ανώτερες αρμόδιες αρχές», αναφέρουν και ζητούν από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, να διαβαστεί η κοινή τους δήλωση στο επόμενο δημοτικού συμβούλιο, προκειμένου όπως λένε να δοθούν οι αναγκαίες απαντήσεις και διευκρινήσεις».

Σε απάντηση του ο κ. Κυριζίδης αναφέρει πως όπως ορίζει η νομοθεσία, οιοσδήποτε δημοτικός Σύμβουλος, πέραν του δικαιώματος να ψηφίζει ή να καταψηφίζει τις εισηγήσεις της διοίκησης, δικαιούται δια αιτήσεως την παροχή εγγράφων και εξηγήσεων από την διοίκηση για όποιο θέμα επιθυμεί.

«Αυτή είναι η νόμιμη οδός κι όχι η στείρα αντιπολίτευση με άναρθρες κραυγές στην οικονομική επιτροπή και σχόλια του τύπου «αν έρχονταν ναρκέμποροι να σας δωρίσουν θα δεχόσασταν;» ή παρεμβάσεις άσχετες με την συζήτηση του θέματος», τονίζει.

Αναλυτικά η απάντηση του Μάκη Κυριζίδη:

«Σύμφωνα με το άρθρο 72 του Ν. 3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του Ν. 4623/2019 αρμόδια για την αποδοχή δωρεών είναι η Οικονομική Επιτροπή. Σύμφωνα με την 14903/2019 απόφαση Δημάρχου αρμόδιος για την εισήγηση προς την οικονομική επιτροπή για την αποδοχή δωρεών είναι ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μιχαήλ Κούπκας.

Έτσι και στην προηγούμενη οικονομική επιτροπή, ήρθε εισήγηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών για αποδοχή δωρεών, που δόθηκαν στο πλαίσιο της διοργάνωσης των εορτών ΧριστούγενναΠρωτοχρονιά 2019-2020. Συγκεκριμένα, η εισήγηση (η οποία υπερψηφίστηκε) αφορούσε δωρεές από : ΕΥΑΘ (εταιρία ύδρευσης και αποχέτευσης), Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, Εταιρία προμήθειας ΑΕΡΙΟΥ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε., Coca Cola Ελλάς Α.Ε., Japan Tobacco International, ΕΛΛΗΝΑΙΡ Ανώνυμη Αεροπορική Εταιρία, Γκόφας και ΣΙΑ ΙΚΕ, ΟΝΕ SALONICA κτλ, και στην οποία περιλαμβάνονταν οι εργασίες που ανέλαβαν στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, κοστολόγησή τους και τα πλήρη φορολογικά στοιχεία των εταιριών ώστε να μην υπάρχει ίχνος αδιαφάνειας. Ενημερώνω ότι και σε προηγούμενες συνεδριάσεις είχαν έρθει άλλες εισηγήσεις από δωρεές άλλων εταιριών οι οποίες υπερψηφίστηκαν.

Παράλληλα, όπως ορίζει η νομοθεσία, οιοσδήποτε δημοτικός Σύμβουλος, πέραν του δικαιώματος να ψηφίζει ή να καταψηφίζει τις εισηγήσεις της διοίκησης, δικαιούται δια αιτήσεως την παροχή εγγράφων και εξηγήσεων από την διοίκηση για όποιο θέμα επιθυμεί. Αυτή είναι η νόμιμη οδός κι όχι η στείρα αντιπολίτευση με άναρθρες κραυγές στην οικονομική επιτροπή και σχόλια του τύπου «αν έρχονταν ναρκέμποροι να σας δωρίσουν θα δεχόσασταν;» ή παρεμβάσεις άσχετες με την συζήτηση του θέματος.

Έτσι λοιπόν, για το ίδιο θέμα, όπως δικαιούται η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» κα. Κατερίνα Νοτοπούλου, κατέθεσε αίτημα (με αριθμό πρωτοκόλλου 54879/10.2.2020) για παροχή εγγράφων και καταστάσεων των χορηγών των Χριστουγέννων και ήδη δόθηκε απάντηση και της αποστείλλαμε πλήρη φάκελο (κανονιστικές αποφάσεις, κανονισμός λειτουργίας αγορών, 42 εισηγήσεις δωρεών 2019, 7 εισηγήσεις δωρεών 2020, 2 αναλυτικοί πίνακες, 18 επιστολές δωρητών, 1 αναλυτική κατάσταση όλων των δωρεών) για να τις παραδοθεί με όλα τα στοιχεία που αιτήθηκε.

Οι συνάδελφοι προφανώς έχουν συνηθίσει σε άλλες διαδικασίες, σε διοίκηση και αντιπολίτευση χωρίς ουσία, σε αντιπολίτευση δια του διαδικτύου και επιθυμούν να ομιλούν ακατάπαυστα χωρίς αντίλογο.

Δέχομαι ότι χαρακτηρισμοί ως «ανίκανος», «περίεργα και αναπάντητα», «αναζητηθούν απαντήσεις από ανώτερες αρχές» γίνονται από αντιπολιτευτικό παροξυσμό. Αντί αυτού δύναται να ακολουθήσουν την οδό που ορίζει ο νόμος και ακολούθησε ήδη η κα Νοτοπούλου αλλά και άλλοι συνάδελφοι για άλλα θέματα.

Η διαφάνεια και η σοβαρότητα πρέπει να διέπει και τους διοικούντες αλλά και τους αντιπολιτευόμενους που θέλουν να προσφέρουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα