Χριστόψωμο 400 κιλών, μέλι και καρύδια για το "Μέλωμα του Χριστού" σήμερα στην Αρναία

Το παραδοσιακό Χριστόψωμο, που παρασκευάζεται σε πολλά χωριά της Χαλκιδικής ακόμα και σήμερα για το «Μέλωμα του Χριστού», θα παρασκευαστεί και φέτος στην Αρναία, σήμερα παραμονή των Χριστουγέννων, με ένα Χριστόψωμο 400 κιλών!

Την αναβίωση του εθίμου αναλαμβάνει κάθε χρόνο η Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της περιοχής, μεταφέροντας το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων το έθιμο στην κεντρική πλατεία του χωριού, για να

το γιορτάσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες.

Όπως ανέφερε στο halkidikifocus ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Στέλιος Βαλιάνος,Βαλιάνος, για την παρασκευή του Χριστόψωμου προηγείται μια διαδικασία που μοιάζει με ιεροτελεστία και ξεκινάει από το πρωί της Παραμονής των Χριστουγέννων.

Αργά το απόγευμα της Παραμονής Χριστουγέννων, το Χριστόψωμο, τα καρύδια με το μέλι μεταφέρονται στην κεντρική πλατεία της Αρναίας, όπου πλήθος κόσμου περιμένει την τέλεση του εθίμου.

Η μικτή χορωδία της Αρναίας ξεπροβάλει από τα παραδοσιακά καλντερίμια του χωριού, ψάλλοντας τα κάλαντα, ενώ όλοι κρατούν στα χέρια τους αναμμένα φαναράκια. Παράλληλα η τοπική μπάντα παίζει Χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Στη συνέχεια μοιράζεται το Χριστόψωμο και το μέλι με τα καρύδια στον κόσμο.

Φωτογραφία: Στέλιος Ρήγας

Keywords
Τυχαία Θέματα