Χαριστέας: Αυτό είναι το πλάνο μου για τον Άρη - Ο Ένινγκ ήταν ο πρώτος προπονητής που μίλησα

Για την πρόσληψη του και την πορεία του μέσα στον Άρη, για τον νέο τεχνικό Μίκαελ Ένινγκ, τον σχεδιασμό που έγινε το καλοκαίρι, για παίκτες που ήρθαν και έφυγαν, για τον Απόστολο Τερζή, αλλά και για το πλάνο που θέλει να εφαρμόσει στους "κιτρινόμαυρους", μίλησε, μεταξύ άλλων σε συνέντευξη τύπου, ο τεχνικός διευθυντής του Άρη, Άγγελος Χαριστέας.

Αναλυτικά όσα είπε:

Αρχικά δήλωσε: Βρίσκομαι σχεδόν 40 μέρες στην ομάδα, είναι η πρώτη φορά που μαζευόμαστε. Σκοπεύω σε μία

μηνιαία ενημέρωση, γιατί το θεωρώ πολύ σημαντικό και για εσάς και για τον κόσμο. Είναι για μένα μεγάλη τιμή και χαρά που είμαι σε μία θέση τεχνικού διευθυντή στην ουσία σε μία ομάδα που μεγάλωσα ποδοσφαιρικά. Δεν είναι απλά μία δουλειά για μένα, αλλά κάτι παραπάνω.

Για την θέση του προπονητή και τον σχεδιασμό του καλοκαιριού: Βρέθηκα σε μία κατάσταση με μία παραίτηση του πρώην προπονητή, που έπρεπε να διαχειριστώ σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα. Με την νοοτροπία και τις εικόνες που έχω δεν θα μπορούσα να το κάνω μέσα σε λίγες μέρες, αν δεν ήξερα από μέσα την ομάδα, την νοοτροπία, τις προσωπικότητες. Δεν θέλαμε να κάνουμε κανένα λάθος σε μία δύσκολη θέση σαν αυτή του προπονητή. Είμαι εδώ όχι για να κρίνω λάθη ή σωστά που έγιναν, αλλά να διαχειριστώ τα καλά και τα στραβά που έγιναν το καλοκαίρι. Όπως όλοι γνωρίζετε, όντως έγιναν πολύ ωραία πράγματα πέρσι στην ομάδα, βγήκε στην Ευρώπη μετά από χρόνια που ταλαιπωρήθηκε, όμως έγιναν τρανταχτά λάθη στον σχεδιασμό της ομάδας. Πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και το σταματώ εδώ. Πρώτο μέλημά μου ήταν να μάθω πως λειτουργεί ο Άρης σε όλους τους τομείς. Για μένα είναι ορθό το ότι συνάντησα μία ομάδα που έχει όρεξη να δουλέψει, έναν πρόεδρο παθιασμένο και αυτό που δίνει κίνητρο, όπως και η αγάπη του κόσμου για να κάνω σωστά την δουλειά μου.

Για τον Απόστολο Τερζή και την πορεία της ομάδας: Ο κ. Τερζής ήταν προπονητής της ομάδας μας, για μένα προσωπικά, είναι ο άνθρωπος που μπορούμε να βασιστούμε σε αυτόν και στο μέλλον, γι αυτό και παραμένει κομμάτι της ομάδας. Ο Άρης δεν έχει αγωνιστική κρίση, πληρώνει τα βατά ματς, που δεν έχει την συγκομιδή γι αυτό και είμαστε σε αυτή τη θέση, που δεν αρμόζει στην ομάδα μας, με βάση την εικόνα κυρίως των τεσσάρων τελευταίων αγώνων. Είμαι ικανοποιημένος, παρότι δεν πήραμε βαθμό με ΑΕΛ και Ολυμπιακό, με πονάει εμένα, την ομάδα, αλλά και τον κόσμο φυσικά.

Για τους στόχους του ίδιου και την δουλειά του στην ομάδα: Αυτό που θέλω να φέρω είναι ένα πρωτόκολλο οργάνωσης και λειτουργίας. Ο Άρης είναι μία μεγάλη ομάδα που δεν μπορεί συνεχώς να αλλάζει οργάνωση και στόχους. Δεν νοείται για μένα ο Άρης να έχει έναν προπονητή με 4-5 συνεργάτες, να κάνει έναν σχεδιασμό και να αποχωρεί. Ο Άρης πρέπει να επιβάλλει στον νέο προπονητή να προσαρμόζεται μέσα στην ομάδα.

Ο Άρης πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος και συγκεκριμένος, να αναδεικνύει παίκτες και προπονητές. Στόχος μας είναι όλοι οι παίκτες να αναδεικνύεται μέσα από την ομάδα, να έχουν κίνητρο και να ξέρουν πως όταν έρχονται στον Άρη να έχουν μία συγκεκριμένη νοοτροπία και όχι να έχει απλά ένα συμβόλαιο για να συνεχίσει την καριέρα του. Αυτό ισχύει τόσο για τους παίκτες, όσο και για τους προπονητές.

Δεν είναι σωστό, ένα ή δύο άτομα να είναι υπεύθυνα για τον σχεδιασμό μίας ομάδας, είτε έχοντας θετικό είτε αρνητικό πρόσημο. Η ομάδα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις ομαδικά, είτε για να αποχωρεί ένας παίκτης, είτε ένας προπονητής. Έχω πλάνο, είμαι σίγουρος για τον εαυτό μου, έχω την στήριξη του κόσμου και με βοηθά. Το διάστημα που είμαι στην ομάδα έγιναν κοινή συναινέσει δύο λύσεις συμβολαίων, του Γιουνές και του Μπάσα, ήταν καλό για τους ίδιους και για την ίδια ομάδα.

Μέσα στο διάστημα αυτό συναντήθηκα με τους υπεύθυνους των ακαδημιών, όπως θα γίνει από εδώ και στο εξής κάθε εβδομάδα, θα είμαστε πάνω από τις ακαδημίες, όπως έγινε και με μένα που βγήκα από τα σπλάχνα του Άρη.

Για τα λάθη που ανέφερε και τους ανθρώπους που θέλει να φέρει: Ήδη μιλάμε με τα παιδιά της ομάδας καθημερινά. Θέλουμε να... χτίσουμε πάνω σε αυτά τα μέλη της ομάδας, βοηθώντας και τους ίδιους με τα αμέσως επόμενα σεμινάρια που έχουν μπροστά τους. Να παίρνουν μέρος, να ανεβάζουν το επίπεδό τους και έτσι ο προπονητής να ξέρει ότι ήρθε σε μία ομάδα με συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας. Να μην αλλάζει η φιλοσοφία ανάλογα με τις ορέξεις του εκάστοτε προπονητή ή τεχνικού διευθυντή.

Σχετικά με τα λάθη του σχεδιασμού, τα περισσότερα λάθη και θετικά έχουν να κάνουν με παίκτες που ήρθαν και ενδεχομένως θα έπρεπε να έρθουν. Για μένα δεν είναι τόσο σημαντικό να πω τι έγινε. Στόχος μου είναι να δουλέψω με το υπάρχον υλικό. Να φτάσουν στο 100% των δυνατοτήτων τους. Φυσικά από κάποιους δεν είμαι ευχαριστημένος και θα αποφασίσουμε ανάλογα με αυτό που μας παρουσιάζουν καθημερινά. Από τα λάθη και τις επιλογές μου θα κριθώ στο μέλλον. Αλλά δεν θα κατηγορήσω ανθρώπους που δεν βρίσκονται σε αυτήν την αίθουσα. Πάνω από όλα είμαστε επαγγελματίες.

Για την επιλογή του Ένινγκ: Ήταν ο πρώτος που πήρα τηλέφωνο την Κυριακή το μεσημέρι μετά τον Βόλο. Έχω δουλέψει μαζί του. Τον γνωρίζω αρκετό καιρό και πως δουλεύει. Μου αρέσει. Ήθελα πρώτα να μάθω τα παιδιά της ομάδας, αγωνιστικά και ως προσωπικότητες, ώστε να δω αν ο Μίκαελ ήταν ο κατάλληλος. Όταν το έκανα, έγινα πιο σίγουρος για τον Μίκαελ. Είχα σκοπό να μιλήσω για αυτόν στην παρουσίασή του. Δεν είναι ένα όνομα που... αστράφτει αλλά είναι ένας προπονητής που έχει την γερμανική πειθαρχία και κουλτούρα, έχει δουλέψει σε πολλές ομάδες στην Μπουντεσλίγκα. Έχει οργανώσει τις εθνικές ομάδες της Γερμανίας. Έδινε διπλώματα σε προπονητές, όπως ο Τούχελ στην Παρί. Έχει συνεργαστεί στην Νυερεμβέργη με τον Χέρμαν, ο οποίος είναι ο καλύτερος προπονητής στην καριέρα μου. Αποκόμισε πολύ θετικά πράγματα και ένας λόγος που εξελίχθηκε ήταν αυτός.

Ένας προπονητής που έχει δουλέψει στο μεγαλύτερο επίπεδο, για μένα έχει όλα τα φόντα να δουλέψει στην Ελλάδα. Όταν καθίσαμε στο τραπέζι για το θέμα του προπονητή και το ρόστερ αποτελείται επί το πλείστον από ξένους. θέλαμε να φέρουμε ξένο. Πρώτα λόγω επικοινωνίας. Πιστεύω στους Έλληνες προπονητές. Αλλά έχουμε πολλούς ξένους. Έχουν μάθει με έναν διαφορετικό τρόπο. Ο Μίκαελ γνωρίζει και τέσσερις γλώσσες. Μία εξ αυτών τα ισπανικά.

Για το κλίμα στα αποδυτήρια το προηγούμενο διάστημα: Τα αποδυτήρια δεν ήταν κακά όπως παρουσιάστηκε. Δεν υπήρχαν ιδιαίτερα προβλήματα. Ενδεχομένως κάποιοι παίκτες ήταν δυσαρεστημένοι με κάποια πράγματα. Αυτά γίνονται παντού. Αυτό που προσπάθησα ήταν να μιλήσω με τον καθένα ξεχωριστά για να ξεκλειδώσω την προσωπικότητά του. Ήρθαμε πολύ κοντά και αναπτύξαμε καλή σχέση μεταξύ μας. Οτιδήποτε πρόβλημα προκύπτει, θα συζητείται μέσα στα αποδυτήρια.

Για την αποχώρηση των Μπάσα-Γιουνές και αν αντικαταστάθηκαν: Εγώ ανέλαβα να λύσω τα συμβόλαια. Δεν ήμουν αυτός που πήρε την απόφαση. Εγώ είμαι τελειομανής. Όταν δουλεύω για τον Άρη, είμαι προσηλωμένος από το πρώτο δευτερόλεπτο. Στο μυαλό των δύο παικτών υπήρχε αυτό το ενδεχόμενο να φύγουν. Είχαν γίνει συζητήσεις. Εγώ ανέλαβα την διαδικασία. Είχαν ενημερωθεί ότι δεν υπολογίζονται.

Για το στυλ που θέλει να φέρει στον Άρη: Κάτι που μου έκανε εντύπωση όταν μιλούσα με προπονητές, είναι ότι κανένας δεν ερχόταν με κάτω από τέσσερα άτομα. Για μένα, το να αντικαταστήσουμε όλους τους ανθρώπους της ομάδας που ξέρουν τους παίκτες, θα ήταν λάθος. Θα έπρεπε οι νέοι να μάθουν την ομάδα. Είναι λάθος τελείως. Όποια ομάδα το κάνει δεν έχει την οργάνωση που πρέπει. Στο μέλλον για να αποφύγεις τα χοντρά λάθη θα πρέπει να έχεις ένα δικό σου επιτελείο για να ενημερώνει κάθε νέο προπονητή. Το πρώτο χρονικό διάστημα ο Μίκαελ θα έρθει μόνος του. Έχει βοηθό και γυμναστή. Θα έρθει και θα κρίνει εάν πρέπει να φέρει έναν βοηθό. Υπάρχει ο Τόλης που τα πήγε περίφημα. Θα πρέπει να εμπιστευτούμε τα παιδιά της ομάδας.

Όσον αφορά την φιλοσοφία μας, τα 3/4 είναι λάτιν. Έχουν μία κουλτούρα να χτίζουν ποδόσφαιρο και παραγωγικότητα. Η ομάδα έχει τρομερά επιθετικό στυλ. Είναι ένα ποδόσφαιρο που ταιριάζει στην ομάδα του Άρη. Ο εκάστοτε προπονητής είναι σημαντικό να γνωρίζει που έρχεται και ότι αυτό είναι το στυλ του παιχνιδιού μας. Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να παίξουμε κάτι άλλο με το υλικό που έχουμε. Αυτό το ποδόσφαιρο κατοχής και παραγωγικότητας, είναι αυτό που αρέσει στον κόσμο.

Για το ρόστερ και την ενίσχυσή του: Ήδη έχουμε λίστα. Ήδη έχουμε κάνει ξεκαθάρισμα. Δεν μου αρέσει να τρέχω αλλά να προτρέχω. Ήδη βλέπουμε παίκτες που θέλουμε να έρθουν στην ομάδα μας. Κάνουμε σκέψεις. Ίσως να υπάρξουν και αποχωρήσεις. Είναι κάτι που δουλεύουμε δύο εβδομάδες. Όσον αφορά για συγκεκριμένες θέσεις, δεν θέλω να αναφερθώ σε κάτι τέτοιο τώρα, διότι δεν είναι δίκαιο. Ο νέος προπονητής έρχεται το Σαββατοκύριακο. Θα τα συζητήσουμε μαζί του και θα αποφασίσουμε. Θέλω να υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός. Να έχουμε περισσότερους παίκτες που διεκδικούν θέση στην ενδεκάδα». Για την κριτική που του έγινε μετά τον ΠΑΟΚ όσον αφορά το ενδεχόμενο παραμονής του Τερζή: «Φταίω εγώ γιατί δεν το έθεσα σωστά. Θέλουμε τον Τόλη και θα παραμείνει στον πάγκο. Αλλά όχι ως πρώτος. Αυτό εννοούσα. Οι παίκτες τον έχουν αποδεχθεί και είναι σημαντικό για μένα. Και αυτό κάνουμε. Ο καινούργιος προπονητής θα τον έχει δίπλα του. Ήμασταν συνέχεια σε αναζήτηση προπονητή. Για πρακτικούς λόγους ο Τόλης δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι υπηρεσιακός». Για τα συμβόλαια που λήγουν το καλοκαίρι: «Είναι κάτι που θα το θέσουμε στον Μίκαελ. Ως ομάδα, ο Τόλης, ο πρόεδρος που έχει ενεργή συμμετοχή, πάντα είμαστε σε ετοιμότητα να προτείνουμε λύσεις στον προπονητή για να φτιάξει μία σωστή ομάδα. Σε συνεργασία μαζί του, θα αποφασίσουμε ποιοι θα συνεχίσουν και ποιοι θα αποχωρήσουν. Ήδη έγινε πρώτη επαφή με την πλευρά του Βέλεθ. Θα κάνω και άλλα μίτινγκ με παίκτες, είτε για καλό είτε για κακό. Σε συνδυασμό με όσα θα δει και ο Μίκαελ τις επόμενες εβδομάδες.

Για το συμβόλαιο του Ένινγκ: Έχουμε κλείσει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος αυτό. Θέλαμε να φέρουμε έναν προπονητή που τον πιστεύω και θα τον στηρίξουμε. Από τα αποτελέσματα εξαρτάται αν θα πάρει καινούργιο συμβόλαιο.

Για την φιλοσοφία του Ένινγκ: Όταν τον είχα στην Νυρεμβέργη, είναι ένας άνθρωπος με θετικό πρόσημο σε όλα τα πράγματα. Έχει αναδείξει παίκτες όπως ο Μάριο Γκόμεζ και ο Γκουντογκάν. Τους έκανε επαγγελματίες. Ο Σον της Τότεναμ... Έχει αυτό το ταλέντο. Να αναδεικνύει ποδοσφαιριστές.

Keywords
καλοκαιρι, αρης, αελ, ολυμπιακος, συγκεκριμένο, ελλαδα, στυλ, ΠΑΟΚ, συμμετοχή, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, ολυμπιακοί αγώνες, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, το θεμα, αελ, δουλεια, εικονες, θεμα, καριερα, τηλεφωνο, αγαπη, ανθρωπος, απλα, εβδομαδες, γινει, γινονται, διαστημα, εγινε, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, ενημερωση, επρεπε, ερχεται, ερχονται, ευρωπη, ιδια, υπηρχαν, ισχυει, θετικο, εικονα, ισπανικα, κλιμα, λαθη, λαθος, μυαλο, νυρεμβεργη, νοοτροπια, ομαδα, παντα, ονομα, ουσια, παιδια, παρουσιαση, ποδοσφαιρο, πειθαρχια, προβληματα, ποναει, σεμιναρια, σιγουρος, συγκεκριμένο, συζητησουμε, συνεχεια, συμμετοχή, σκεψεις, στυλ, τιμη, τοτεναμ, φυσικα, φοντα, φορα, χαρα, γλωσσες, ιδιαιτερα, κομματι, κυριακη, μπροστα, ομαδες, σωστο, τολης, θελω να, θεσεις, θετικα, υλικο, ξεκαθαρισμα
Τυχαία Θέματα