Χαλκιδική: Αγώνας για να κερδηθεί η σεζόν στην Αμμουλιανή - Ελπίδες για αύξηση των Ελλήνων επισκεπτών

Είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για όποιον ψάχνει μαγευτικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά, χωρίς πολυκοσμία και χωρίς να χρειαστεί να κάνει πολλά χιλιόμετρα- τουλάχιστον από τη Θεσσαλονίκη. Μετά από μια μουδιασμένη πρεμιέρα καλοκαιρινής σεζόν και η Αμμουλιανή, όπως όλες οι περιοχές της Χαλκιδικής, είναι έτοιμη να δεχθεί τουρίστες αλλά και Έλληνες επισκέπτες που επιθυμούν να κάνουν τις διακοπές τους, έστω στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει επιβάλλει στην καθημερινότητά μας ο κορωνοϊός.

Εκτός

από τα καπέλα, τα μαγιό, τα αντηλιακά και τα γυαλιά ηλίου, για τη φετινή σεζόν θα πρέπει να έχουμε στην τσάντα μας αντισηπτικά, μάσκες και αντιμικροβιακά μαντηλάκια, τα οποία, ωστόσο, δεν πρόκειται να βάλουν «φρένο» σε καμία στιγμή χαλάρωσης και απόλαυσης του ελληνικού καλοκαιριού.

Κάθε χρόνο επισκέπτονται την Αμμουλιανή χιλιάδες τουρίστες από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Οι παραλίες Καραγάτσια, Άγιος Γεώργιος, Πόρτο Άγιο, Αλυκές αλλά και οι αμμουδιές στα Δρένια μαγεύουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη με τα ήσυχα, καθαρά και κρυστάλλινα νερά τους. Οι ντόπιοι υποδέχονται τους τουρίστες με χαμόγελο και διάθεση για καλύτερη εξυπηρέτηση και πολλές φορές αναπτύσσονται φιλικές σχέσεις, με ορισμένους τουρίστες να επιλέγουν την Αμμουλιανή της Χαλκιδικής σχεδόν κάθε χρόνο.

Παρότι βέβαια η διάθεση των ντόπιων για φιλοξενία είναι η ίδια και το φετινό καλοκαίρι, η κατάσταση είναι μοιραία διαφορετική. Από τη μια υπάρχει η λαχτάρα να κερδηθεί αλλά και να επιμηκυνθεί η σεζόν, από την άλλη, υπάρχει και ο αναμενόμεος φόβος αύξησης των κρουσμάτων covid19 μετά την υποδοχή των επισκεπτών.

Μπορεί οι κρατήσεις στην Αμμουλιανή για τον Ιούνιο να είναι λίγες, ωστόσο, ιδιοκτήτες καταλυμάτων αλλά και φορείς της περιοχής είναι αισιόδοξοι για αυτό το καλοκαίρι και υποστηρίζουν ότι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος θα αποτελέσουν τα «ισχυρά» χαρτιά για την ανατροπή της υποτονικότητας στην κίνηση.

«Είναι λιγοστές και διστακτικές οι κρατήσεις προς το παρόν. Ο Ιούνιος είναι σχετικά νεκρός μήνας αλλά από Ιούλιο και μετά αρχίζει λίγο και βελτιώνεται η κατάσταση. Πιστεύω ότι θα κινηθούμε αρκετά καλά από τις 10 Ιουλίου και μετά», ανέφερε στο Thestival.gr, η Όλγα Δέλιου, ιδιοκτήτρια του Nissos Rooms Ammouliani.

Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο νησί αποτελεί προς το παρόν έναν COVID-free προορισμό, είναι άλλο ένα από τα πλέον ισχυρά πλεονεκτήματα του.

«Η φετινή σεζόν είναι κάπως διαφορετική σε σχέση με τις υπόλοιπες. Η Αμμουλιανή φέτος θέλει τους τουρίστες γιατί ο περισσότερος κόσμος ζει από τον τουρισμό. Δεν έχουμε κρούσματα στη Χαλκιδική και είμαστε λίγο πιο άνετοι. Μπορεί να μην είναι όπως τις άλλες χρονιές αλλά αν φτάσουμε στο 60%-70% θα είμαστε καλά. Αν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο υπάρχει πληρότητα τότε μπορούμε να έχουμε ελπίδες. Η δική μου πληρότητα είναι στο 40%-50% και τις επόμενες μέρες πιστεύω θα αυξηθεί», δήλωσε στο Thestival.gr, ο συνιδιοκτήτης του Aloe Hotel στην Αμμουλιανή της Χαλκιδικής, Χρήστος Χοδινός.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, στον οποίο υπάγεται το όμορφο νησί, Στέλιος Βαλιάνος, υποστήριξε στο Thestival.gr ότι ο Ιούνιος είναι ένας μεταβατικός μήνας στον οποίο θα δουν και οι ξενοδόχοι πως θα λειτουργούν με βάσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με τις εξελίξεις για τον οδικό τουρισμό να είναι καθοριστικές. «Στην Αμμουλιανή υπάρχει ο οδικός τουρισμός σε μεγάλο βαθμό. Όλος ο Ιούνιος θα είναι δοκιμαστικός μήνας. Πιστεύω Ιούλιο και Αύγουστο θα είναι δύο μήνες στους οποίους τα φαινόμενα των τουριστικών ροών θα επανέλθουν και ειδικά στην περιοχή μας».

Όπως είναι φυσικό, καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη του καλοκαιριού στο νησί, δε θα παίξει μόνο ο αριθμός των τουριστών αλλά και ο τρόπος με τον οποίο συνηθίζουν να περνούν τις διακοπές τους, έτσι ώστε να κινηθεί η τοπική αγορά σε γενικότερο επίπεδο. «Το στοίχημα είναι τι κόσμος θα έρθει και ποια διάθεση θα έχει για να δουλέψουν όλες οι επιχειρήσεις. Είναι πολύπλοκη κατάσταση και με τα μέτρα του κορωνοϊού υπάρχει μία δυσκολία», υπογράμμισε στο Thestival.gr, ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουλιανής, Νικήτας Μαρτιγάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπό κανονικές συνθήκες, από τον συνολικό αριθμό τουριστών στο νησί, περίπου το 20% είναι Έλληνες και σχεδόν το υπόλοιπο Βαλκάνιοι επισκέπτες που φτάνουν στο νησί κυρίως οδικώς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καθιστά δύσκολη την αλλαγή του κακού σκηνικού, μα όχι απίθανη, μιας και όπως λέει ο ίδιος, φέτος πολλοί Έλληνες θα επιλέξουν την Αμμουλιανή για τις διακοπές τους.

«Φέτος θα έχουμε περισσότερους Έλληνες. Από τον εισερχόμενο τουρισμό θα γίνει η διαφορά. Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο αν όλα πάνε καλά θα είναι γεμάτο το νησί. Οι κρατήσεις είναι λίγες αλλά σιγά-σιγά ανεβαίνουν. Το Σαββατοκύριακο θα γίνει αισθητή η παρουσία των Βαλκανίων και των Ελλήνων από το άλλο Σαββατοκύριακο και αρχές Ιουλίου όλο αυτό θα αλλάξει προς το καλύτερο», είπε ο κ. Μαρτιγάκης.

Ο δήμος Αριστοτέλη, μέσω του κ. Βαλιάνου, στοχεύει στην αύξηση των Ελλήνων τουριστών φέτος στην Αμμουλιανή, ωστόσο, όπως είπε: «γελιέται κάνεις αν πιστεύει ότι μόνο ο εσωτερικός τουρισμός θα καλύψει το χαμένο έδαφος». Μάλιστα, σημείωσε, ότι σε όλον τον δήμο γίνεται αυστηρή τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού για να διατηρηθεί ο μηδενικός αριθμός των κρουσμάτων, έτσι ώστε να επεκταθεί η τουριστική περίοδος ξεκινώντας από το Απρίλιο και φτάνοντας μέχρι τον Οκτώβριο. Ο κ. Βαλιάνος, φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το καλοκαίρι στο νησί. «Έχουμε ελπίδες για να ανατρέψουμε την κατάσταση. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα ανέβει πολύ ο τουρισμός», τόνισε.

Όσον αφορά στις τιμές στα καταλύματα, σε γενικές γραμμές θα παραμείνουν ίδιες με το 2019 και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως μειωθούν. Το προσωπικό σε διάφορα ξενοδοχεία του νησιού έχει εκπαιδευτεί, μέσω ειδικών σεμιναρίων, προκειμένου να είναι αποτελεσματικό αυτή τη χρονική στιγμή, κατά την οποία ο κορωνοϊός παραμονεύει.

«Οι τιμές δεν θα πέσουν αισθητά. Ίσως υπάρχουν μειώσεις αλλά στόχος είναι να μην υποβαθμίσουμε το προϊόν, γιατί έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια και έχει ανοίξει η σεζόν για να ανέβουμε κατηγορία στην ποιότητα της επισκεψιμότητάς μας. Κάποιες προσφορές θα υπάρχουν», ανέφερε ο κ. Μαρτιγάκης.

Πολλοί τουρίστες επιλέγουν να κάνουν τις κρατήσεις του μέσω διαδικτύου άμεσα και γρήγορα. Φέτος, σύμφωνα με τον κ. Χοδινό, το Aloe Hotel στην Αμμουλιανή, στις τηλεφωνικές κρατήσεις έχει δημιουργήσει πιο οικονομικά πακέτα προσφοράς για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών στην καλύτερη τιμή αλλά και όπως λέει, και για να περιοριστεί η ζημία.

Όσον αφορά τους κατοίκους του όμορφου νησιού, η πλειονότητα αυτών είναι επιφυλακτικοί με την προσέλευση των τουριστών γιατί θέλουν να διασφαλίσουν την δημόσια υγεία. Η αισιοδοξία τους όμως είναι αναμφισβήτητη και περιμένουν με χαρά τις τουριστικές ροές, αφού πολλοί δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον ομώνυμο τομέα.

«Μερικοί κάτοικοι του νησιού φοβούνται αλλά κάποιοι είναι πιο αισιόδοξοι. Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να ζήσουμε με αυτό», σημείωσε ο κ. Μαρτιγάκης, με τον δήμαρχο Αριστοτέλη να ξεκαθαρίζει πως «θα πρέπει να επιλέξουμε αν θα θέλουμε να πεθάνουμε από φόβο, αν θέλουμε να πεθάνουμε από κορωνοϊό ή από πείνα. Όλοι επιλέγουν ότι πρέπει η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή να συνεχιστεί τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις που έθεσαν τα υπουργεία».

Δείτε ένα μαγευτικό βίντεο από τη Δρένια της Αμμουλιανής:

Keywords
Τυχαία Θέματα