Χ. Θεοχάρης: Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο έλξης για τους τουρίστες

Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο έλξης για τους τουρίστες", διαμήνυσε από το Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, εγκαινιάζοντας τις εκθέσεις Philoxenia και Hotelia, οι οποίες έχουν ως στόχο την προβολή τουριστικών προορισμών αλλά και τη δημιουργία επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ των εκθετών.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοχάρης αναφερόμενος στην τοποθέτησή του για τη Θεσσαλονίκη,

μπορεί να γίνει "πόλος έλξης" καθώς έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως τη γαστρονομία, τον πολιτισμό, την εγγύτητα σε άλλες όμορφες περιοχές και τόνισε πως το City Break, ο τουρισμός πόλης, είναι μια σημαντική μορφή τουρισμού.

Προανήγγειλε μάλιστα την έναρξη σχετικής καμπάνιας η οποία θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού των πόλεων.

Σχετικά με τη Philoxenia, ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε πως έχει γίνει θεσμός και πως η διάρκειά της στον χρόνο, μιας και φέτος πραγματοποιείται για 35η φορά, αποτελεί απόδειξη αυτού.

"Η φετινή διοργάνωση, “κουβαλάει” όμως και αρκετές καινοτομίες. Όπως την εκδήλωση “Dark Tourism” και την “Ψηφιακή Ελλάδα”, με τη συμμετοχή τουριστικών νεοφυών επιχειρήσεων. Όπως θα λέγαμε στα ελληνικά Start Ups.

Αυτό επιβεβαιώνει ότι ο κλάδος του τουρισμού είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Ένας οργανισμός που “ακούει” τα θέλω των τουριστών. Που προσαρμόζεται στις νέες τάσεις", σημείωσε επίσης.

Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη στροφής της τουριστικής “βιομηχανίας” σε ένα βιώσιμο και σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης.

"Η βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων, η διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας, η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδόσεων και η προώθηση ποιοτικών τουριστικών υποδομών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μας", είπε κατά την ομιλία του ο κ. Θεοχάρης.

Υποστήριξε επίσης οτι ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο καταδυτικός τουρισμός

Μάλιστα χαρακτήρισε "κατάρα" το γεγονός πως η Ελλάδα έχει κάθε μορφή τουρισμού, αφού όπως υπογράμμισε, "δεν εστιάζουμε σε κάτι συγκεκριμένο και όλοι κάνουν τα πάντα για όλους.

Τέλος, αναφέρθηκε στις νέες συμφωνίες με διεθνείς αερομεταφορείς που επιτεύχθηκαν το τελευταίο διάστημα και οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τον αριθμό των ταξιδιωτών στη χώρα.

Ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, σημείωσε πως μέσα από την Philoxenia σφυγμομετρούμε τις τάσεις που κυριαρχούν σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ δίνεται η ευκαιρία για την πρώτη αξιολόγηση των αναπτυξιακών ρυθμών του ελληνικού τουριστικού προϊόντος για το καλοκαίρι του 2020.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, χαρακτήρισε το εκθεσιακό δίδυμο με αντικείμενο τον τουρισμό ως "κορυφαία διοργάνωση", η οποία προσφέρει τη δυνατότητα να παρουσιαστεί ο πλούτος του τόπου μας.

Σε ό,τι αφορά στην κεντρική Μακεδονία, ο κ. Τζιτζικώστας είπε πως ο τουρισμός αποτελεί "κινητήρια δύναμη" για εκείνη και παράλληλα έκανε αναφορά στις κινήσεις της Περιφέρειας για την ενίσχυση του τουρισμού.

"Κερδίζουμε το στοίχημα του 12μηνου τουρισμού", είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και και στον ερχομό του Hollywood στη Θεσσαλονίκη, με τη δημιουργία στούντιο κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών στη Θέρμη.

Όπως είπε, "θα ενισχύσει τον τουρισμό της περιοχής μας" και συνέχισε εκτιμώντας πως "η Θεσσαλονίκη, η Κεντρική Μακεδονία και η χώρα μας μπαίνουν για τα καλά στον παγκόσμιο χάρτη των κινηματογραφικών παραγωγών".

"Αυτή η επένδυση θα αλλάξει αναμφίβολα, ριζικά, τον χάρτη των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη", ανέφερε επίσης.

Χαιρετισμό στα εγκαίνια των εκθέσεων απηύθυνε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος είπε πως "ανοίγουν δρόμους και φέρνουν κοντά τους επαγγελματίες του κλάδου", χαρακτηρίζοντάς την ως "ουσιαστικό θεμέλιο του τουριστικού επιχειρείν".

Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη και την τουριστική πλευρά της, είπε πως "μπορεί να γίνει πόλος έλξης του παγκόσμιου τουρισμού" μέσα από ριζικές αλλαγές, όπως η βελτίωση των υποδομών, με ενίσχυση της ασφάλειας, της τάξης και της καθαριότητας.

"Χρειάζεται σχέδιο με σαφήνεια και πολλή δουλειά", τόνισε ο δήμαρχος της πόλης.

Στη φετινή Philoxenia, τιμώμενη χώρα είναι η Πολωνία, τιμώμενη περιφέρεια η Θεσσαλία και τιμώμενος δήμος εκείνος της Τρίπολης.

Στην ομιλία του ο επιτετραμμένος της πολωνικής Πρεσβείας, Thomasz Wisniewski, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις στενές διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας Πολωνίας, σημειώνοντας πως η χώρα μας ήταν ανάμεσα στις πρώτες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Πολωνίας.

Χαρακτήρισε μάλιστα ως προορισμό - Παράδεισο την Ελλάδα για τους Πολωνούς, λέγοντας μάλιστα χαριτολογώντας πως δεν χρειάζεται πολιτική προώθησης του τουρισμού στην Ελλάδα.

"Ανάσα για τους ανθρώπους του τουρισμού", χαρακτήρισε τη Philoxenia ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός.

Μίλησε για τη σημαντική προσφορά του τουρισμού στη χώρας, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης ενώ παρουσιάσε σύντομα τη Θεσσαλία ως τουριστικό προορισμό

Σχετικά με τη συμμετοχή της περιφέρειας στην έκθεση είπε πως ήρθε με έναν "Παρθενώνα", τον Παρθενώνα των ενάλιων αρχαιοτήτων αλλά και με ένα υποβρύχιο μουσείο.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή της Τρίπολης στην έκθεση, ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Τζιούμης, είπε πως γίνεται και με σκοπό την ενίσχυση των δεσμών της με τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία.

Χαρακτήρισε τη Philoxenia ως σημαντικό βήμα επικοινωνίας προκειμένου η Τρίπολη να γίνει ευρέως γνωστή ως τουριστικός προορισμός.

"Η φετινή Philoxenia είναι η πιο διεθνής έκθεση όλων των εποχών", τόνισε τέλος ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, σημειώνοντας πως μεταξύ των ξένων συμμετοχών φιγουράρει και αυτή του μακρινού Νεπάλ, που συμμετέχει για πρώτη φορά στην έκθεση.

Λίγα λόγια για τις εκθέσεις

Το εκθεσιακό δίδυμο Philoxenia και Hotelia που θα φιλοξενηθεί στα περίπτερα της ΔΕΘ, έχει ως στόχο την προβολή τουριστικών προορισμών αλλά και τη δημιουργία επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ των εκθετών.

Με συνολικά 542 εκθέτες από 21 χώρες, 142 εμπορικούς επισκέπτες 4.300 προγραμματισμένα «ραντεβού» μεταξύ των δυο εκθέσεων και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, τόσο η Philoxenia όσο και η Hotelia δίνουν έντονο τον παλμό του τουρισμού.

Στη Philoxenia, εκπροσωπούνται όλοι οι τουριστικοί προορισμοί καθώς το «παρών» θα δώσουν όλες οι περιφέρειες της χώρας και πολλοί δήμοι.

Παράλληλα στο πλαίσιο αυτής θα παρουσιαστούν 35 τουριστικές start-ups ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέμα του διεθνούς της συνεδρίου, που είναι το dark tourism.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα επιχειρηθεί η διερεύνηση του ρόλου που παίζει το σκοτεινό παρελθόν ενός προορισμού στη δημιουργία ελκυστικών αφηγημάτων και την τουριστική εκμετάλλευση.

Από την άλλη, οι θεματικές ενότητες All About Cafe και All About Gastronomy θα έχουν και φέτος δυναμική παρουσία στο περιθώριο της Hotelia και με πλήθος εκδηλώσεων και εργαστηρίων θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού.

Το Σαββατοκύριακο τις εκθέσεις μπορεί να τις επισκέπτεται και το κοινό.

Keywords
Τυχαία Θέματα