Μπουτάρης: Ο Μητσοτάκης να κάνει πρωτοχρονιάτικο δώρο στη Θεσσαλονίκη με την παραμονή των αρχαίων της Βενιζέλου

Η πρώτη ανοιχτή συνεδρίαση της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace, στη Θεσσαλονίκη.

Η Κίνηση Πολιτών δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2019 και έως τώρα έχει συγκεντρώσει 12.319 υπογραφές πολιτών με το

αίτημα να παραμείνουν κατά χώραν τα αρχαιολογικά ευρήματα στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Σε δηλώσεις του ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης και μέλος της Κίνησης, Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός έχει παρασυρθεί από μια ομάδα Θεσσαλονικέων οι οποίοι ήταν εξαρχής υπέρ της απομάκρυνσης των ευρημάτων της Βενιζέλου. Υπάρχει μια ιδεοληψία από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού για την απομάκρυνση και επανατοποθέτηση όλων των αρχαιοτήτων» και πρόσθεσε:

«Η απομάκρυνση και η επανατοποθέτηση θα καθυστερήσει τουλάχιστον δυο χρόνια την λειτουργία του σταθμού. Τώρα πραγματοποιούνται οι μελέτες για την απομάκρυνση, ενώ η μελέτη για την in situ κατασκευή έχει ήδη προχωρήσει. Είναι ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να κάνει ένα πρωτοχρονιάτικο δώρο στη Θεσσαλονίκη και να πει «ναι» αυτή η λύση που ξεκίνησε και προχωράει είναι αυτή με την οποία μπορεί να τελειώσει γρήγορα το μετρό Θεσσαλονίκης». Ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε λόγο τα ευρήματα, τα οποία όπως είπε «θα δώσουν ξεχωριστό και ιδιαίτερο πλούτο στην πόλη».

Ερωτηθείς για προσφυγή της Κίνησης Πολιτών στα δικαστήρια ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι «η Ένωση Αρχαιολόγων έχει πει ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό θα πει τουλάχιστον ακόμη ένα χρόνο καθυστέρηση. Ας το σκεφτούν».

Ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Φωκίων Δελληγιάννης σημείωσε ότι «η μόνη τεχνικά εφικτή λύση είναι η συνύπαρξη των αρχαιοτήτων με τον σταθμό Βενιζέλου». «Αυτοσκοπός μας δεν είναι να προσφύγουμε στα δικαστήρια, θα προσπαθήσουμε να πείσουμε με όποιον τρόπο διαθέτουμε όλους τους αρμόδιους φορείς ότι η καλύτερη λύση είναι η συνύπαρξη των αρχαιοτήτων και η λειτουργία του σταθμού. Σε περίπτωση που δεν τους πείσουμε δεν έχουμε παρά να προσφύγουμε στα δικαστήρια και συγκεκριμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά της η αρχαιολόγος και τέως προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μαρκοπούλου υπογράμμισε ότι «η Θεσσαλονίκη πρέπει να αναγνωρίσει ότι αυτό το τοπόσημο να το πάρουμε, να το κανακέψουμε όσο μπορούμε καλύτερα και να το δώσουμε στον κόσμο, να το δώσουνε με τέτοιο τρόπο ώστε να έρχεται ο δρόμος να το βλέπει».

Keywords
Τυχαία Θέματα