Ανοίγει ξανά ο φάκελος του Ριχάρδου για λαθρεμπορία

Επιστρέφει στη Δικαιοσύνη η υπόθεση που είχε πρωταγωνιστή τον γνωστό ενεχυροδανειστή Ριχάρδο, καθώς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών διέταξε την περαιτέρω ανάκριση που αφορά το σκέλος της λαθρεμπορίας, είδηση που επιβεβαιώνεται και από τον συνήγορο του ενεχυροδανειστή, Πέτρο Πανταζή.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές Οκτωβρίου ο εισαγγελέας πρότεινε την πλήρη απαλλαγή του Ριχάρδου από τις κατηγορίες της λαθρεμπορίας χρυσού, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης ενώ με την

ίδια πρόταση είχε εισηγηθεί απαλλαγή και των 62 κατηγορουμένων για την υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού στην Τουρκία.

Πώς η ιστορία εξελίχθηκε σε φιάσκο

Η ιστορία του Ριχάρδου άρχισε να ξεδιπλώνεται το καλοκαίρι του 2018. Στην Ασφάλεια φθάνει μια πληροφορία που αναφέρεται στον Ριχάρδο Μυλωνά αλλά και σε έναν συνταξιούχο κοσμηματοπώλη και υποστήριζε ότι πίσω από νομιμοφανείς επιχειρήσεις έβγαζαν λαθραία χρυσό και πανάκριβα ρολόγια στο εξωτερικό. Ο Ριχάρδος μπαίνει στο στόχαστρο των Αρχών, καθώς υπήρχε και προηγούμενο.

Κλιμάκιο αστυνομικών παρακολουθεί καθημερινά τον Ριχάρδο καταγράφοντας όλες του τις κινήσεις. Ένα δεύτερο κλιμάκιο που το έπαιζαν λογιστές, παρακολουθούσαν τις κινήσεις του συνταξιούχου κοσμηματοπώλη και των δύο γιων του που κινούσαν τα νήματα.

Ο Ριχάρδος, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, χρησιμοποιούσε τα 88 δικά του καταστήματα και 42 άλλα ενεχυροδανειστήρια σε όλη τη χώρα και άρπαζε κοσμήματα σε τιμές εξευτελιστικές.

Οι αστυνομικοί καταγράφουν κάθε κίνηση και σημειώνουν και τις καθημερινές επισκέψεις στα δύο χυτήρια των οργανώσεων στη Στουρνάρη. Η χλιδάτη ζωή με τις βίλες στη Μύκονο και τις πανάκριβες Mercedes, τους πείθουν ότι έβγαλαν λαβράκι.

Μετά την ανακοίνωση της υπόθεσης επισήμως από την Αστυνομία- μέχρι και ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε δηλώσεις στην Βουλή για την υπόθεση- η δικογραφία αρχίζει να καταρρέει.

Οι κατηγορούμενοι αφήνονται ελεύθεροι ενώ τον Οκτώβριο, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών προτείνει προς το Δικαστικό Συμβούλιο Αθηνών να μην διατυπωθεί καμία κατηγορία σε βάρος του Ριχάρδου.

Μια πρόταση που όμως δεν έγινε τελικά δεκτή από το Συμβούλιο που με βούλευμα διέταξε την περαιτέρω κύρια ανάκριση για τη λαθρεμπορία.

Σε ανακοίνωσή του το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια αναφέρει σχετικά:

"Όπως σας είναι γνωστό, το δικηγορικό μας γραφείο από της συλλήψεώς του έχει αναλάβει την υπεράσπιση του γνωστού ενεχυροδανειστού Ριχάρδου.

Από την πρώτη στιγμή διατυπώσαμε την νομική άποψη ότι δεν υπάρχει κανένα αδίκημα, το οποίο να έχει διαπράξει ο εντολέας μας, και ότι η ποινική δίωξη εναντίον του και η σύλληψή του ήταν ένα τεράστιο λάθος της Ελληνικής Αστυνομίας και των αξιωματικών της που χειρίστηκαν προανακριτικά την υπόθεση αυτή σε συνεργασία με γνωστό Εισαγγελέα.

Την άποψή μας περί της αθωότητας του συγκεκριμένου κατηγορουμένου διατύπωσε και ο επικεφαλής του γραφείου μας, κ. Αλέξιος Κούγιας, όταν με γραπτή του δήλωση, η οποία διενεμήθη στον Τύπο, διαμαρτυρόταν για τη σύλληψη του Ριχάρδου, για την παράνομη κράτησή του, διατυπώνοντας ευθέως την άποψη ότι όλη αυτή η υπόθεση είχε πολιτικό υπόβαθρο και ότι το τεκμήριο αθωότητας του Ριχάρδου δεν το σεβάστηκαν ο τότε Πρωθυπουργός, κ. Αλέξιος Τσίπρας, και η τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κα Όλγα Γεροβασίλη, από κακές συμβουλές των νομικών τους συμβούλων και για λόγους μόνο πολιτικής εκμεταλλεύσεως, εξαιτίας του αντιπαθούς επαγγέλματος του Ριχάρδου.

Οι δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μας δικαίωσαν και μετά από λίγες ημέρες ο Ριχάρδος αποφυλακίσθηκε από τις φυλακές, όπου κρατείτο παρανόμως, και μαζί του αποφυλακίστηκαν και 90 ακόμη συγκατηγορούμενοί του, τους οποίους παρανόμως κατηγόρησαν, συνέλαβαν και φυλάκισαν οι δικαστικές αρχές.

Η ανάκριση ολοκληρώθηκε προ μηνών και ακολούθως ο Εισαγγελέας, ο οποίος ανέλαβε την μελέτη της δικογραφίας και την ευθύνη της προτάσεως προς το Δικαστικό Συμβούλιο, στην απόλυτα δικαιολογημένη και με νομική αξιοπρέπεια πρότασή του ζήτησε την νομική απαλλαγή του Ριχάρδου και των υπολοίπων συγκατηγορουμένων του, λόγω του ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας προέκυπτε ότι δεν υπήρχε καμία παράνομη πράξη, την οποία να διέπραξαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι αδίκως κατηγορήθηκαν και αδίκως φυλακίσθηκαν.

Σήμερα εξεδόθη το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου (Συμβούλιο Πλημμελειοδικών), το οποίο, κατά την νομική κρίση μας, αξιολογώντας λανθασμένα τα αποδεικτικά στοιχεία, αντί να απαλλάξει τον Ριχάρδο και τους συγκατηγορουμένους του και να αποφασίσει την αμετάκλητη αθώωσή τους, η οποία είναι πασιφανής, αποφάσισε την περαιτέρω ταλαιπωρία τους, διατάσσοντας συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις επί διαφόρων θεμάτων, για τα οποία όμως ήδη υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις υπέρ των κατηγορουμένων.

Σαν δικηγορικό γραφείο, που έχουμε την άποψη να υπηρετούμε την αρχή ότι οι δικηγόροι βοηθούν τους δικαστές να εκδίδουν δίκαιες αποφάσεις, εκφράζουμε την ακραία νομική μας αντίθεση και δυσαρέσκεια".

Keywords
Τυχαία Θέματα