Ανείπωτη τραγωδία στην Αττική: Τουλάχιστον 24 νεκροί από τη φονική πυρκαγιά- Βρέφος και παιδιά μεταξύ των θυμάτων

Οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψουν την τραγωδία από την καταστροφική φωτιά στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά της Αττικής.

Οι εικόνες που αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα είναι φρικιαστικές. Ο μέχρι τώρα απολογισμός κάνει λόγο για 24 νεκρούς ωστόσο δυστυχώς φαίνεται ότι θα είναι περισσότεροι.

Οι χειρότεροι φόβοι επιβεβαιώθηκαν λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα, με τον Υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλου να επιβεβαιώνει ότι οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές ξεπερνούν τους 20.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «με το πρώτο φως

της ημέρας θα επιχειρήσουν όλες οι διαθέσιμες πτητικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροσβεστικού Σώματος» και πως «σε ανταπόκριση αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας θα συνδράμουν και αεροσκάφη από την Ισπανία αλλά και πρόσθετο πεζοπόρο τμήμα 60 ατόμων από την Κύπρο».

Αυτή τη στιγμή παραμένουν ενεργές μικρές εστίες σε Κινέτα, Ραφήνα, Μάτι και Ν. Βουτσά.

Τραγικές ανθρώπινες ιστορίες

Οι ανθρώπινες τραγωδίες που γίνονται γνωστές σοκάρουν τους πάντες. Βρέφη και παιδιά είναι μεταξύ των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς.

Λίγο μετά τις 12, επιβεβαιώθηκε το μικρότερο -ηλικιακά- θύμα των φονικών πυρκαγιών, ένα βρέφος 6 μηνών. Το άτυχο νεογέννητο παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών μετά από λίγη ώρα κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας έγινε επίσης γνωστό ότι τέσσερα ακόμα άτομα έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να ξεφύγουν από τις φλόγες. Τρεις γυναίκες κι ένα παιδί εντοπίστηκαν νεκροί περίπου 2 ναυτικά μίλια από την Αρτέμιδα. Σύμφωνα με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τα θύματα φαίνεται πως πνίγηκαν.

Σε ένα σπίτι στο Μάτι, εντοπίστηκαν δύο μητέρες αγκαλιά με τα παιδιά τους, ενώ μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο στην πυλωτή της πολυκατοικίας της.

Ν. Σαντορινιός: Απεγκλωβίστηκαν 689 άνθρωποι από τις ακτές της Ραφήνας

Συνολικά 689 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με δηλώσεις του στο λιμάνι της Ραφήνας.

Ο κ. Σαντορινιός είπε ότι «από την πρώτη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν στις ακτές της Ραφήνας, δόθηκε εντολή προκειμένου να κινητοποιηθούν τα σκάφη για να τους πλησιάσουμε». Για την επιχείρηση έχουν κινητοποιηθεί από το Λιμενικό Σώμα περίπου 12 σκάφη. Επιπλέον, πάρα πολλά μικρά ιδιωτικά σκάφη, περίπου 30, καθώς και ταχύπλοα του Λιμενικού κινητοποιήθηκαν για να μπορέσουν να προσεγγίσουν δύσβατες παραλίες όπου είχαν εγκλωβιστεί άνθρωποι και στη συνέχεια να τους μεταφέρουν στα σκάφη του ΛΣ και ακολούθως στο λιμάνι της Ραφήνας.

Όσο κατέφθαναν ροές απεγκλωβισμένων στο λιμάνι της Ραφήνας εξελισσόταν παράλληλα επιχείρηση που είχε στηθεί με τη διαχείριση του ΕΚΑΒ, εξήγησε ο υφυπουργός. «Όσοι ήθελαν να φύγουν προς Αθήνα, έφυγαν με λεωφορεία της ΣΤΑΣΥ, περίπου 30 δεν είχαν στέγη και πήγαν στο δημαρχείο, όπου σε συνεργασία με τον Δήμο και τη ΣΤΑΣΥ βρέθηκε ξενοδοχείο για να περάσουν τη νύχτα, ενώ κάποιοι επέλεξαν να διαμείνουν στο γυμναστήριο της Ραφήνας ώστε να είναι κοντά στα σπίτια τους όταν ξημερώσει». Διευκρίνισε ότι επικρατεί ηρεμία στο λιμάνι και πως δεν υπάρχει κάποιος απεγκλωβισμένος που δεν έχει τακτοποιηθεί.

Ο κ. Σαντορινιός σημείωσε πως η εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στις ακτές κάποιος που να μην έχει βρεθεί -αλλά ενδεχομένως δύο αγνοούμενοι στη θάλασσα (σ.σ. εκείνη τη στιγμή δεν είχε άλλη ενημέρωση επ' αυτού)-, και πως σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ομάδα των υποβρύχιων αποστολών χτενίζουν διαρκώς την περιοχή. Εξήγησε ότι πέρα από τις ακτές, από στελέχη του Λιμενικού διασώθηκαν και άνθρωποι που βρέθηκαν ακόμη και μέσα στο νερό.

Τσίπρας: Ασύμμετρη απειλή

Στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής μετέβη χτες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τις 23:30 ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στην Ελλάδα, από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, λόγω των εξελίξεων με τα πύρινα μέτωπα στην Αττική.

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ασύμμετρη απειλή» και για δύσκολη νύχτα για την Αθήνα και την Ελλάδα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν τον προβληματίζουν οι πολλές εστίες της φωτιάς, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν είναι η ώρα για να κάνουμε τέτοιου είδους αποτιμήσεις. Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Τώρα δίνουμε όλοι τη μάχη με τις φλόγες και όταν έρθει η στιγμή θα κάνουμε τις αποτιμήσεις που πρέπει. Τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να έχουμε τον καλύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη μέγιστη αποτελεσματικότητα γιατί είναι μια δύσκολη νύχτα».

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτές τις δύσκολες ώρες για τη χώρα μας βρισκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που επλήγησαν

«Αυτές τις δύσκολες ώρες για τη χώρα μας βρισκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που επλήγησαν», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνει πως «το πρώτιστο μέλημα για τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντιμετώπιση της καταστροφής» και προσθέτει ότι «για αυτόν τον λόγο τις επόμενες κρίσιμες ώρες δεν θα συμμετάσχουν σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συζητήσεις».

Επισημαίνει ότι «οι αναγκαίες ενημερώσεις θα γίνουν από τους αρμόδιους υπουργούς και τις Αρχές».

Keywords
Τυχαία Θέματα