Ακιντζί για Κυπριακό: Αποφάσεις και όχι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία

Η διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα θα είναι Διάσκεψη αποφάσεων και όχι διαπραγματεύσεων, καθώς έφτασε η ώρα της λήψης αποφάσεων, διεμήνυσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε δηλώσεις του αναχωρώντας για την Ελβετία, μέσω Τουρκίας ανέφερε πως.

Ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι η δημιουργία μιας δικοινοτικής Κύπρου με ομοσπονδιακές αρχές στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο συνιστωσών πολιτειών είναι εφικτή. Παράλληλα, σημείωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι επιφυλακτική

και δεν επιθυμεί να ανεβάσει πολύ ψηλά τις προσδοκίες σε σχέση με το αποτέλεσμα της Διάσκεψης.
Υποστήριξε επίσης ότι η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στο νότο (Κυπριακή Δημοκρατία) άρχισε νωρίτερα από ότι αναμενόταν και πως τα θέματα εσωτερικής πολιτικής βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στην Ελβετία με καλή θέληση και πως θα πρόκειται για Διάσκεψη αποφάσεων και όχι διαπραγματεύσεων. Είπε ότι έφτασε η ώρα της λήψης αποφάσεων και πως οι συνομιλίες των τελευταίων 50 χρόνων έφτασαν στο τελικό τους στάδιο.

Ο κ. Ακιντζί υπογράμμισε ότι στο Κραν Μοντάνα θα υπάρχουν δύο τραπέζια, λέγοντας πως αυτή ήταν η επιθυμητή μέθοδος και πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική μέθοδος που να αποφέρει αποτελέσματα. Όπως είπε, στο ένα τραπέζι θα παρακάθονται οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών στην Κύπρο και των τριών εγγυητριών δυνάμεων καθώς επίσης και της Ε.Ε. υπό το καθεστώς του παρατηρητή, όπως και στην πρώτη Διάσκεψη.

Τα θέματα, συνέχισε, θα συζητηθούν ταυτόχρονα με στόχο τη λήψη αποφάσεων και πως στα δύο τραπέζια θα συζητηθούν πέντε θέματα και μόνο το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί στο τραπέζι των πέντε.

Δεν είναι Διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όπως υποστήριξε, αλλά Διάσκεψη για το Κυπριακό το οποίο περιλαμβάνει έξι θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων χαρακτηρίζοντας ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα τα θέματα να πηγαίνουν στην τελική ευθεία χέρι με χέρι.

Όπως είπε, το πλαίσιο της λύσης θα διαμορφωθεί με αυτόν τον τρόπο και θα σηματοδοτήσει «την έναρξη μιας νέας σελίδας στην Κύπρο». Αυτό, ανέφερε, δεν θα σημαίνει το τέλος και πως θα χρειαστούν μερικοί μήνες για την ετοιμασία του ομοσπονδιακού συντάγματος, των συνταγμάτων των δύο συνιστωσών πολιτειών, των ομοσπονδιακών νόμων και ορισμένων τεχνικών ζητημάτων.

Είπε επίσης ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τα 12-15 θέματα στη Διάσκεψη. Είναι εφικτό, πρόσθεσε, να δημιουργηθεί μια Κύπρος όπου όλοι θα ζουν με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια και πως εάν πετύχει η Διάσκεψη αυτό δεν θα είναι σημαντικό μόνο για την Κύπρο αλλά για την περιοχή και την παγκόσμια ειρήνη. Ανέφερε τέλος ότι μεταβαίνει στην Ελβετία με επιφύλαξη και αισιοδοξία.

Keywords
Τυχαία Θέματα