Αυτά είναι τα εστιατόρια σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική που πήραν Χρυσό Σκούφο

Για μια ακόμα χρονιά πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία η τελετή απονομής των γαστρονομικών βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι».

Μεταξύ των εστιατορίων που βραβεύτηκαν είναι και κάποια από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Ειδικότερα:

Θεσσαλονίκη:

Alfredo’s Grand Dining: 15/20

Χαλκιδική:

Fresco: 15,5/20
Squirrel: 15,5/20
Treehouse: 15,5/20
Ντομάτα: 15/20
Water Restaurant: 15/20

Η κλίμακα βαθμολογίας στους Χρυσούς

Σκούφους έχει ως εξής:΅

Άριστα: 18,5/20, 19/20, 19,5/20, 20/20:

Εξαιρετικά: 16,5/20, 17/20, 17,5/20, 18/20

Πολύ καλά: 15/20, 15,5/20, 16/20

Χρυσοί Σκούφοι: Η Ιστορία του θεσμού των ελληνικών βραβείων γαστρονομίας

Το «αθηνόραμα» υπήρξε το πρώτο μέσο ενημέρωσης που καθιέρωσε στήλη κριτικής εστιατορίων από τα πρώτα του τεύχη το 1976. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η γαστρονομία έχει σημαδέψει καθοριστικά το DNA του. Ήδη από τη δεκαετία του ’80, οι αναγνώστες του ζητούσαν να δώσει «αστέρια» στα ρεστοράν της Αθήνας, κάτι που ήταν ανέφικτο την εποχή εκείνη, αφού τα καλά εστιατόρια ήταν ελάχιστα και οι γευστικές απαιτήσεις των Αθηναίων απλούστερες. Και ο καιρός πέρασε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Η συνεχής ενασχόλησή του με τις γευσιγνωσίες και τις κριτικές των εστιατορίων της Αθήνας και παράλληλα οι εμπειρίες από τις επισκέψεις σε πολλά από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια των ευρωπαϊκών μητροπόλεων, το έκαναν να διαπιστώσει, στο τέλος της δεκαετίας του ‘80, το τεράστιο ποιοτικό χάσμα που υπήρχε μεταξύ ελληνικής και ευρωπαϊκής εστιατορικής σκηνής.

Τότε ήταν που άρχισε να απασχολεί το πώς, με τι είδους παρέμβαση, το «αθηνόραμα» θα μπορούσε να παίξει ρόλο σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας της ελληνικής γαστρονομίας και των εστιατορίων στη χώρα μας. Κι έτσι μια μέρα, σε μια δημοσιογραφική σύσκεψη την άνοιξη του 1993, το θέμα που εξετάστηκε ήταν εάν μπορεί να δημιουργήσει ένα θεσμό ο οποίος θα βραβεύει κάθε χρόνο τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας. Μετά από λίγο η απόφαση είχε παρθεί. Από την επόμενη κιόλας ημέρα, οι κριτικοί-γευσιγνώστες του «αθηνοράματος», Διονύσης Κούκης, Άννη Ηλιοπούλου, Δημήτρης Αντωνόπουλος και Κρίτων Παπαδόπουλος, μπήκαν με ενθουσιασμό στο νέο project ξεκινώντας αυτό το συναρπαστικό και ενδιαφέρον ταξίδι που συνεχίζεται εδώ και 23 χρόνια στον κόσμο της γεύσης.

Το 1994 βραβεύτηκαν για πρώτη φορά τα 10 καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας ενώ το 1996 ο θεσμός απέκτησε τον οριστικό του τίτλο Χρυσοί Σκούφοι. Ο θεσμός αγκαλιάστηκε αμέσως τόσο από το κοινό όσο και από τους δημιουργούς και τους επιχειρηματίες της εστίασης και πολύ γρήγορα οι Χρυσοί Σκούφοι έγιναν σημείο αναφοράς της υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα, ως μια γαλανόλευκη εκδοχή των αστεριών Michelin.

Το 1995 ο θεσμός τέθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, όπως δήλωσε στην τελετή απονομής ο τότε δήμαρχος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι αιγίδες μέσα στα χρόνια πλήθυναν, με το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Ανάπτυξης να εκφράζουν την υποστήριξή τους και την εμπιστοσύνη τους στο θεσμό.

Τα δύο πρώτα χρόνια η βαθμολογία των Χρυσών Σκούφων ήταν ελληνοκεντρική και λιγότερη αυστηρή απ’ ό,τι τα πρότυπα βαθμολόγησης οδηγών όπως ο Guide Michelin, ο Gault et Millau και άλλοι.

Επειδή το διεθνές τοπίο κινούνταν σαφώς προς τη λογική της παγκοσμιοποίησης, η γευσιγνωστική επιτροπή του «αθηνοράματος» αποφάσισε να προχωρήσει στην εφαρμογή των αυστηρών διεθνών κριτηρίων αξιολόγησης, βάσει των οποίων βαθμολογούσαν οι γνωστότεροι ευρωπαϊκοί resto-guides.

Γι’ αυτό το λόγο, οι γευσιγνώστες του «α» άρχισαν από το 1995 –και μέχρι και σήμερα– να επιδίδονται σε συστηματικές επισκέψεις στα καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης, αξιολογώντας την κουζίνα τους και συγκρίνοντάς τη με τα επίπεδα της Αθήνας. Από Joel Robuchon και Alain Ducasse στη Γαλλία μέχρι Pierre Koffmann («La Tante Claire») και Nico Ladenis στην Αγγλία και από τα φημισμένα «Tantris» και «Heinz Winkler» της Βαυαρίας σε ιταλικά αστέρια όπως τα «Gualtiero Marchesi», «Enoteca Pinchiorri», «Antica Osteria del Ponte» και μοναδικά γαστρονομικά ρεστοράν του Σαν Σεμπαστιάν σαν το «Arzak» και το «Akelarre».

Μέσα από αυτές τις συνεχείς γευσιγνωσίες επιβεβαιώθηκε ότι, παρά την απόσταση που μας χώριζε από τη γαστρονομική κορυφή της Ευρώπης, το επίπεδο της αθηναϊκής γαστρονομίας επέτρεπε την εφαρμογή των αυστηρών διεθνών κριτηρίων αξιολόγησης. Τα κριτήρια αυτά άρχισαν να ισχύουν στους Χρυσούς Σκούφους το 1996 και εφαρμόζονται συστηματικά μέχρι σήμερα.

Η προσπάθεια επιβράβευσης της ελληνικής κουζίνας ξεκίνησε από τον πρώτο χρόνο του θεσμού, το 1994. Δυστυχώς όμως η ελληνική κουζίνα δεν ήταν ακόμη σε επίπεδο βράβευσης. Παρά τις προσπάθειές μας, τα δύο πρώτα χρόνια κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό. Η πρώτη Χρυσή Τριπλέτα της ελληνικής κουζίνας εμφανίζεται το 1996 και δεν είναι άλλη από την Βιτρίνα, το Βαρούλκο και τη Ρένα της Φτελιάς. Για πρώτη φορά ευφάνταστα μαγειρικά μυαλά παίρνουν το ελληνικό γευστικό απόσταγμα, το φιλτράρουν και το σερβίρουν με νεωτεριστικό και δημιουργικό τρόπο. Ο επόμενος μεγάλος σταθμός στη βράβευση της ελληνικής κουζίνας είναι η επέκταση της αξιολόγησης και των διακρίσεων σε πανελλήνιο επίπεδο το 2003 και η καθιέρωση των ξεχωριστών βραβείων ελληνικής κουζίνας δίπλα στα βραβεία των Χρυσών Σκούφων το 2009.

Keywords
Τυχαία Θέματα