Αυστηρό μήνυμα Πενς προς Κίνα: Οι ΗΠΑ δεν θα εκφοβιστούν

Aυστηρή προειδοποίηση προς το Πεκίνο αναμένεται να απευθύνει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, εντός της ημέρας, διαμηνύοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν θα υποχωρήσει μπροστά στις προσπάθειες «εκφοβισμού» των ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Σε ομιλία που θα εκφωνήσει περί τις 11:00 (18:00 ώρα Ελλάδας) στο Ινστιτούτο Χάντσον, ο Πενς αναμένεται να ανεβάσει κι άλλο τον τόνο των αμερικανικών επικρίσεων εναντίον της πολιτικής της Κίνας.

O Πενς θα αναφερθεί εκτενώς στο

επεισόδιο της Κυριακής, όταν ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό, το USS Decatur, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τους υφάλους Γκέιβεν και Τζόνσον των νήσων Σπράτλι, «παρενοχλήθηκε» από κινεζικό πολεμικό.

Όπως αναφέρει το Reuters και αναμεταδίδει το ΑΠΕ, ο Πενς θα επισημάνει πως το κινεζικό πλοίο πλησίασε σε απόσταση 41 μέτρων το αμερικανικό αντιτορπιλικό, «αναγκάζοντας το πλοίο μας να κάνει γρήγορα ελιγμό για να αποφύγει μια σύγκρουση». «Παρά τις ριψοκίνδυνες παρενοχλήσεις αυτού του είδους, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα συνεχίσει να στέλνει αεροσκάφη και πλοία, να επιχειρεί οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο και το απαιτεί το εθνικό μας συμφέρον. Δεν θα εκφοβιστούμε. Δεν θα υποχωρήσουμε», θα πει ο Πενς.

Η επιχείρηση της Κυριακής ακολούθησε μια σειρά παρόμοιων που διεξάγουν οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν αυτές που χαρακτηρίζουν κινεζικές απόπειρες περιορισμού της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε ύδατα στρατηγικής σημασίας, όπου κινούνται σκάφη του αμερικανικού και του ιαπωνικού πολεμικού και του εμπορικού ναυτικού, καθώς και διαφόρων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας ανέφερε ότι κινεζικό πολεμικό εστάλη για να προειδοποιήσει το αμερικανικό αντιτορπιλικό και να το προτρέψει να αποχωρήσει από την περιοχή, συμπληρώνοντας πως η εθνική κυριαρχία του Πεκίνου στα νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και τα χωρικά τους ύδατα είναι αδιαμφισβήτητη. Το Πεκίνο αντιμετώπισε με οργή την αμερικανική επιχείρηση.

«Σήμερα, η χώρα αυτή προσφέρει δάνεια για την ανέγερση ή τη συντήρηση υποδομών ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κυβερνήσεις από την Ασία ως την Αφρική και την Ευρώπη και ακόμη και τη Λατινική Αμερική. Αλλά οι όροι αυτών των δανείων είναι αδιαφανείς στην καλύτερη περίπτωση, και τα οφέλη τα καρπώνεται κυρίως το Πεκίνο», θα υποστηρίξει.

Keywords
Τυχαία Θέματα