Α. Ξανθός: Οι κάτοικοι στο Μάτι είχαν από την πρώτη στιγμή δωρεάν πρόσβαση σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό

Στην περσινή φονική πυρκαγιά στο Μάτι αναφέρθηκε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, μετά την επίσκεψή του στον ΕΟΠΥΥ, για τη φαρμακευτική κάλυψη των εγκαυματιών στο Μάτι.

«Οι κάτοικοι στο Μάτι από την πρώτη στιγμή είχαν δωρεάν πρόσβαση σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες που

προέκυψαν μετά τη φονική πυρκαγιά», τόνισε ο κ. Ξανθός και επισημαίνει πως «δημιουργήθηκε άμεσα κατάλληλος χώρος στο Κέντρο Υγείας όπου συγκεντρώθηκε ιατροφαρμακευτικό υλικό και μάλιστα σε πολύ μεγάλες ποσότητες λόγω της προφοράς από πλήθος κόσμου, φαρμακευτικές εταιρείες, ΜΚΟ, συλλόγους κλπ».

Παράλληλα, κάνοντας λόγο για τη νοσηλεία των τραυματιών της καταστροφής, αλλά και για τους συνοδούς τους, ανέφερε: «κατόπιν αιτήματος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων στο Μάτι, το υπουργείο Υγείας προχώρησε στη δωρεάν παροχή αποκλειστικής νοσηλευτικής φροντίδας των εγκαυματιών για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, εντός των νοσοκομείων, πλήρη σίτιση των συνοδών τους και ψυχολογική υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό» και, παράλληλα, «με τροπολογία του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε, επίσης, η δωρεάν χορήγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στους πληγέντες έως το τέλος του έτους, η οποία είχε αναδρομική ισχύ από τις 26 Ιουλίου».

Ο κ. Ξάνθος αναφέρθηκε και στην οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, τονίζοντας πως «με ΚΥΑ των αρμόδιων υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αποφασίστηκε η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 6.000 ευρώ, στα άτομα που υπέστησαν τραυματισμό, λόγω των πυρκαγιών και νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία. Η εν λόγω ενίσχυση ήταν ανεξάρτητη από οποιαδήποτε άλλη τακτική ή έκτακτη οικονομική ενίσχυση ή επίδομα που καταβλήθηκε ή καταβάλλεται για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές. Η υλοποίηση της χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ», ενώ μίλησε και για την περίθαλψη και φροντίδα των τραυματιών.

«H 1η ΥΠΕ Αττικής, σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι και με το Κοινωφελές ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ανέπτυξε δράση για τη φροντίδα και την αποκατάσταση των τραυματιών (φυσικοθεραπείες κ.ά.), καθώς και τη χορήγηση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και άλλου αναλώσιμου υγειονομικού υλικού (κρέμες, αντηλιακά κ.ά.). Για το σκοπό αυτό, ορίστηκε από την ΥΠΕ ο διευθυντής του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» για την εξέταση των αιτημάτων χορήγησης φροντίδας αποκατάστασης και της κάλυψης των εξόδων των ΜΗΣΥΦΑ και του υγειονομικού υλικού από τα φαρμακεία. Το Κέντρο Αποκατάστασης ΘΗΣΕΑΣ ήταν αυτό που ανέλαβε τα προγράμματα αποκατάστασης των ασθενών», σημείωσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα