Α. Τσίπρας: Ομιλητής στο Κόμο σε διεθνές κλειστό συνέδριο

Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε για πρώτη φορά στο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει κάθε χρόνο από το 1975 το ίδρυμα Ambrosetti στο Κόμο, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν αναμονή πρωθυπουργός. Τότε η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσε γιατί πήγαινε σε ένα κλειστό συνέδριο όπου θα συμμετείχαν οι υπεύθυνοι (μεγαλοεπενδυτές, πολιτικοί, χρηματιστές, τραπεζίτες

κ.λπ.) για την παγκόσμια οικονομική κρίση και οι εφημερίδες έγραφαν ότι έψαχνε συμμάχους για να αντιμετωπίσει τη Μέρκελ.

Σύμφωνα με άρθρο του naftemporiki.gr, δεν ήταν και παράλογο, ήταν φυσικό ένας άγνωστος μέχρι τότε στα διεθνή φόρα πολιτικός αρχηγός κόμματος της Αριστεράς στην Ελλάδα να προσπαθεί μέσα από ένα διεθνές συνέδριο υψηλού κύρους, να ανεβάσει τις μετοχές του. Τότε, ο άγνωστος Αλέξης Τσίπρας είχε άλλον έναν στόχο. Να πείσει για τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό, να πείσει ότι θα κρατούσε την Ελλάδα στο ευρώ.

Πέντε χρόνια μετά, πολλά άλλαξαν για τον κ. Τσίπρα. Δεν αντιμετωπίζει πια θέμα αναγνωρισιμότητας, είναι όμως και πάλι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχει ανάγκη να διατηρήσει τη φήμη του και τις επαφές του στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ειδικά σε μία περίοδο που ο αντίπαλός του και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οργώνει την Ευρώπη και τον κόσμο, επιχειρώντας να ξεχαστεί ο Alexis, για χάρη του Kiriakoς.

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε την πρόσκληση του συντηρητικού ιδρύματος Ambrosetti ξανά μετά από πέντε χρόνια και θα παραβρεθεί Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο τριήμερο συνέδριο που θα γίνει σε συνθήκες υψίστης ασφαλείας στο πολυτελές ξενοδοχείο «Villa d’ Este», μαζί με άλλες προσωπικότητες από όλον τον κόσμο. Θα μιλήσει για τον μετασχηματισμό της Ευρώπης, σε τραπέζι όπου θα μιλήσουν επίσης οι Πρόντι, Τίμερμανς κ.α.

Φέτος, το συνέδριο έχει τίτλο «Intelligence» (Νοημοσύνη) για τον κόσμο, την Ευρώπη, την Ιταλία.

Όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, πρώτη μέρα θα είναι αφιερωμένη σε μείζονα παγκόσμια ζητήματα οικονομικού, γεωπολιτικού και επιστημονικού - τεχνολογικού χαρακτήρα, η δεύτερη μέρα, οπότε θα μιλήσει και ο κ. Τσίπρας, θα επικεντρωθεί στην Ευρώπη και η τρίτη στην Ιταλία.

Το ακροατήριο, που είναι και θεωρείται αυστηρά επιλεγμένο, θα αποτελείται από 200 κορυφαία στελέχη από την Ιταλία και το εξωτερικό, με προτεραιότητα στα μέλη του κύρους Ambrosetti Club.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ambrosetti Club, το μυστικό της επιτυχίας της εκδήλωσης έγκειται στην αποκλειστική του φύση, καθώς από την ίδρυσή της, οι συνεδριάσεις της πραγματοποιούνται πάντα πίσω από κλειστές πόρτες και εξακολουθεί να αποτελεί μοναδική ευκαιρία για πολλούς από τους κορυφαίους παίκτες και πρωταγωνιστές στη διεθνή οικονομική και πολιτική σκηνή να συναντηθούν και να συζητήσουν ελεύθερα και αποκαλυπτικά.

Επιπλέον, σε αυτό το διεθνές, κλειστό, συνέδριο παρουσιάζονται κάθε χρόνο μερικές από τις σημαντικότερες μελέτες, εξουσιοδοτημένων εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, σε θέματα σχετικά με την επιχειρηματική κοινότητα και την παγκόσμια διακυβέρνηση.

Μεταξύ των πρωταγωνιστών των πρόσφατων εκδηλώσεων υπήρξαν: Ο πρίγκιπας Αλβέρτος ΙΙ του Μονακό, ο Κόφι Ανάν, ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Τζο Μπάιντεν, ο Ρίτσαρντ Τσένι, ο Κάρλο Αζέλιο Τσιάμι, ο Λούκα Κόντερτο του Μοντεντέμολο, ο Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, ο Λάρι Έλισον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φελίπε Γκονζάλες, ο Χένρι Κίσινγκερ, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Βάκλαβ Κλάους, ο Σέρτζιο Ματαρέλα, ο Μάριο Μόντι, ο Σιμόν Πέρες, ο Ρομάνο Πρόντι, η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κ.ά.

Keywords
Τυχαία Θέματα