H Θεσσαλονίκη τίμησε τη μνήμη του Γιάννη Πασαλίδη - Ν. Βούτσης: Αισθάνομαι δέος! (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Πασαλίδη, διοργάνωσε σήμερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του Πασαλίδη, έδωσαν το "παρών", ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα και ο εγγονός του Γιάννη Πασαλίδη, δικηγόρος, Γιάννης Νισύριος.

Σύντομες ομιλίες εκφώνησαν ο Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), Ηλίας Νικολακόπουλος και η Ιστορικός και Διευθύντρια Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), Ιωάννα Παπαθανασίου.

"Αισθάνομαι δέος. Είναι ένας πόλος που ιστορικά η αναφορά σε αυτόν έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Για την κοινωνία μας την ιατρική τον πολιτισμό, τα όσα διαδραματίστηκαν τα παρά πολύ δύσκολα χρονιά και την ιδία την Αριστερά. Πρόκειται για διαπρεπούς ομιλητή και αγορητή πολύ πάνω από τον μέσο όρο που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στη Βουλή", τόνισε ο κ Βούτσης και πρόσθεσε:

"H συμβολή του υπήρξε εξαιρετική σε πάρα πολλούς τομείς. Μεθαύριο είναι η επέτειος για τη γενοκτονία του Πόντου. Υπήρξε διαπρεπής Πόντιος με ιστορία και διαδρομή. Έρχομαι σήμερα εδώ όχι εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ως αριστερός. Του αποδίδουμε τιμή εκ μέρους όλης της Βουλής".

"Είναι μια εκδήλωση στη μνήμη του Γιάννη Πασαλίδη ενός Έλληνα Πόντιου Θεσσαλονικιού ο οποίος μεταξύ άλλων ήταν ένα από τους ιδρυτές της ΕΔΑ. Η ΕΔΑ μπήκε στη Βουλή με 24% ήταν ένα πολύ μεγάλο μήνυμα για την αριστερή κουλτούρα της χώρας", τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μπουτάρης.

"Ο Γιάννης Πασαλίδης επέδειξε ένα τέτοιο ανθρωπισμό και ένα τέτοιο πολιτικό δυναμισμό που είναι παράδειγμα και για τους νεότερους. Ένωσε την Αριστερά και την ανέδειξε αξιωματική αντιπολίτευση αμέσως μετά την αιματοχυσία του 46-49 και έθεσε της βάσεις για το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς στα μεταπολεμικά χρόνια. Ο αγώνας για την εθνική ανεξαρτησία και επιστροφή της ηθικής στην πολιτική, αυτά νομίζω θα ήταν τα μηνύματα του Γιάννη Πασαλίδη σήμερα", τόνισε ο εγγονός του Γιάννη Πασαλίδη, Γιάννης Νισύριος.

Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα ημίωρο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3, με σπάνια ανέκδοτα ντοκουμέντα από τη ζωή και τη δράση του σημαντικού πολιτικού, κοινοβουλευτικού και κοινωνικού παράγοντα.

Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Σπύρος Κουζινόπουλος.

Ο Γιάννης Πασαλίδης, υπήρξε πολιτικός με ήθος και αξίες, κοινοβουλευτικός άνδρας, ενωτική φυσιογνωμία της Αριστεράς, υπερασπιστής των δικαιωμάτων του ποντιακού και εν γένει του προσφυγικού ελληνισμού, πρωτεργάτης της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και γιατρός που απέκτησε επάξια τον τίτλο του «γιατρού των φτωχών».

Keywords
Τυχαία Θέματα