H Michelin σχεδιάζει ξύλινα λάστιχα!

Τα ξύλινα ελαστικά θα μπορούσαν να είναι έτοιμα για το δρόμο σε λιγότερο από δύο χρόνια. Και το ξύλο θα γίνει το κυριότερο συστατικό για ένα βιώσιμο μέλλον, καθώς η βιομηχανία των ελαστικών φαίνεται να απογαλακτίζεται από το πετρέλαιο.

Η Michelin είναι η εταιρεία που οδηγεί την «ξύλινη» εξέλιξη στα λάστιχα, καθώς εργάζεται επίσης προς ένα μέλλον, όπου η τρισδιάστατη

εκτύπωση των ελαστικών θα επιτρέψει στα αυτοκίνητα να διατηρούν το ίδιο σετ για μια ζωή. «Δεν είναι όνειρο. Θα πρέπει να έχουμε την πρώτη βιομηχανική εφαρμογή το 2020. Και τότε η βιομηχανία θα ξεκινήσει από εκεί», λέει ο Cyrille Roget, διευθυντής επιστημονικής και καινοτομικής επικοινωνίας της Michelin παγκοσμίως.

«Συζητούμε για να προχωρήσουμε. Ελπίζουμε ότι το 2020 θα μπορέσουμε να δείξουμε το πρώτο λάστιχο από ξύλο».

Ο Roget λέει ότι η αλλαγή στο ξύλο έχει μια σειρά από οφέλη. Από τη μειωμένη εξάρτηση από το πετρέλαιο έως το χαμηλότερο κόστος παραγωγής και την τοπική προμήθεια. «Δέντρα μεγαλώνουν παντού. Έτσι, δίνεις την ευκαιρία σε όλους να έχουν τοπική πηγή προμήθειας. Και είναι ανανεώσιμη», δήλωσε ο Roget στο αυστραλέζικο carsales.com.au κατά την λανσάρισμα του πρόσφατου ελαστικού Primacy 4 της Michelin στην Ταϊλάνδη. «Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε καουτσούκ στα λάστιχα, το οποίο είναι επίσης βιώσιμο».

Τα ξύλινα λάστιχα θα συνεχίσουν να έχουν τα περισσότερα από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται σήμερα, αλλά με μια μεγάλη διαφορά. «Τα ελαστομερή από πριονίδι θα αντικαταστήσουν την περιεκτικότητα των ελαστικών σε πετρέλαιο. Το 80% των συστατικών στα λάστιχα σήμερα προέρχονται από το πετρέλαιο».

«Έχουμε ένα πρότζεκτ που δουλεύει με πριονίδι από ξύλο. Θα χρησιμοποιήσουμε τα υπολείμματα από τη βιομηχανία ξύλου για να δημιουργήσουμε ελαστομερή που θα χρησιμοποιηθούν στα ελαστικά».

«Πιστεύουμε ότι είναι μια καλή λύση για το μέλλον», δήλωσε ο Roget.

Η Michelin πραγματοποιεί μερικές από τις έρευνές της για το ξύλο στη Βραζιλία, όπου έχει δημιουργήσει ένα μοντέλο βιώσιμης φυτείας που περιλαμβάνει την καλλιέργεια μπανανών και κακάο μαζί με καουτσούκ, έτσι ώστε οι άνθρωποι να είναι αυτάρκεις σε όλες τους τομείς.

«Είναι ένα πρότζεκτ στο οποίο εργαζόμαστε σοβαρά. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες φυτείες», είπε ο Roget.

Στο προσεχές μέλλον, η Michelin ανέφερε ότι έχει προχωρήσει με το πρότζεκτ εκτύπωσης 3D –λάστιχο Visionary Concept. Η ιδέα είναι ότι το αυτοκίνητο θα διαθέτει ενιαίο σύνολο ζάντας και ελαστικού, το οποία στη συνέχεια θα ανανεώνεται όταν το καουτσούκ φθείρεται με ένα παρόμοιο τρόπο με την παλιά διαδικασία επαναφοράς των φθαρμένων ελαστικών μέσω της αναγόμωσης.

Πηγή: drive.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα