FT: Ο Α. Τσίπρας δεν έχει πείσει ούτε τους υπουργούς του ότι το πελατειακό κράτος τελείωσε

Στα πράγματα που έχουν αλλάξει και σε αυτά που έχουν παραμείνει ολόιδια μετά από "οχτώ χαμένα χρόνια κρίσης" και λίγο πριν η Ελλάδα βγει από το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης, επικεντρώνεται εκτενές άρθρο των Financial Times.

Το ρεπορτάζ κάνει αναφορά στα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί όπως οι περικοπές των συντάξεων και η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και στη συνέχεια εστιάζει στα σημάδια αισιοδοξίας που έχουν αρχίσει να αχνοφαίνονται

μεταξύ των ιδιωτικών επιχειρήσεις. Από τις παθογένειες που επιμένουν, οι FT εστιάζουν στο πελατειακό κράτος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λέει ότι το "πελατειακό μοντέλο" λειτούργησε ως τροχοπέδη για την Ελλάδα. "Αυτός ήταν ίσως ένας από τους πιο σοβαρούς και σημαντικούς λόγους για τη σημερινή κατάσταση", είχε πει στους Financial Times τον Ιούνιο, συμπληρώνοντας ότι "Πρέπει να συνεχίζουμε τη μεταρρύθμιση της χώρας και φυσικά πρέπει να πείσουμε τον λαό προκειμένου να αλλάξει νοοτροπία και συμπεριφορά".

Ωστόσο, όπως σχολιάζουν οι FT σε σημερινό τους άρθρο ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταφέρει ακόμη να πείσει ούτε το ίδιο του το κόμμα ότι οι ημέρες των πελατειακών σχέσεων έχουν παρέλθει. Επί της θητείας του ως πρωθυπουργός, έχουν γίνει περισσότεροι από 30.000 διορισμοί στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων ειδικών συμβούλων που έχουν επιλεγεί από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να κάμψει την έντονη αντίσταση που αντιμετωπίζει στην εφαρμογή ενός σχεδίου αποπολιτικοποίησης του δημόσιου τομέα που θα καταστήσει τους διορισμούς των ανώτατων δημόσιων λειτουργών πιο διαφανείς και θα εισάγει την τακτική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας,tsipras