CNBC: Η Ιταλία θα μπορούσε να είναι η επόμενη Ελλάδα, αλλά πολύ χειρότερα

Μια δεκαετία σχεδόν μετά από την κρίση στην Ελλάδα που τρόμαξε τις διεθνείς αγορές, ένας νέος γύρος πολιτικής αναταραχής στην Ιταλία έχει αναβιώσει τους φόβους για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και το ενιαίο νόμισμα.

Αυτή τη φορά, σχολιάζει το CNBC, οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι.

"Η οικονομία της Ιταλίας είναι 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ελλάδας,

της οποίας η κρίση χρέους ταρακούνησε τα θεμέλια της ευρωζώνης”, έγραψε ο Desmond Lachman, του American Enterprise Institute, σε πρόσφατο blog του.

"ΤΟ ενιαίο νόμισμα είναι απίθανο να επιβιώσει στην τωρινή του μορφή εάν η Ιταλία αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη”, πρόσθεσε.

Η οικονομία της Ιταλίας συναντά προβλήματα από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, με ένα φορτίο χρέους που συναγωνίζεται το ελληνικό, το οποίο οδήγησε την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση. Η ιταλική κρίση χρέους κατέστη κεντρική για τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια, καθώς πολλαπλές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να την επιλύσουν.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το τελευταίο αδιέξοδο στην ιταλική πολιτική, μπορεί να ενισχύσει τις θέσεις των αντί-συστημικών κομμάτων, εγείροντας περαιτέρω αμφιβολίες για την παρουσία της Ιταλίας στην ΕΕ και τη χρήση του ενιαίου νομίσματος.

Ιταλία θα εμπλακεί σε μια μακρά περίοδο διαμάχης που θα χαρακτηρίζεται από έντονους αντί-συστημικούς και ευρωσκεπτικιστικούς τόνους”, ανέφερε ο Wolfang Piccoli στο Associated Press.

Όπως και με την ελληνική κρίση χρέους, η τελευταία αναταραχή έχει ανοίξει εκ νέου μια πολιτική κόντρα μεταξύ της Γερμανίας και των οικονομιών της περιφέρειας (Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας). Αυτό το πολιτικό χάσμα θα περιπλέξει περαιτέρω τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επίλυση της κρίσης χρέους της Ιταλίας.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Donald Trump δεν έχει σχολιάσει τίποτα για την κρίση. Αλλά ορισμένοι παρατηρητές τονίζουν πως η πρόσφατη κίνηση της κυβέρνησής του να επιβάλει δασμούς στο ευρωπαϊκό αλουμίνιο και χάλυβα, απλώς θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα