Burnout syndrome: H "ασθένεια" των πιο επιτυχημένων γυναικών

Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει το χρόνιο στρες τόσο σε οργανικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο είναι πολλά και ποικίλουν σε ό,τι αφορά στη σοβαρότητά τους.

Η επιστημονική κοινότητα, έχει πολλάκις αναφερθεί στις επιπτώσεις του έντονου άγχους, με τους επαγγελματίες να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τους πιο επιρρεπείς σε έντονα ξεσπάσματα λόγω της πίεσης που τους προκαλεί το συγκεκριμένο αίσθημα. Σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία συναντάται συχνά το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης

ή πιο απλά το burnout syndrome.

Πρόκειται όπως αναφέρει το limeandlife.com, για μία ψυχοφθόρα κατάσταση κατά την οποία οι εργαζόμενοι ξεκινούν να παρουσιάζουν τα συμπτώματα του χρόνιου στρες.

Τα βασικότερα εξ’ αυτών είναι το συναίσθημα πως στερεύει η ενέργειά μας, ο αρνητισμός σε ό,τι έχει να κάνει με τη δουλειά μας και ακολούθως η μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα.

Οι πολλές ώρες εργασίας σε συνδυασμό με τον ελάχιστο προσωπικό χρόνο που μας μένει, ο ανταγωνισμός στον χώρο της εργασίας, η γενικότερη ανασφάλεια στο επαγγελματικό κομμάτι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες των ανωτέρων μας συχνά μας οδηγούν σε τέτοιου είδους ξεσπάσματα, καθώς η συναισθηματική εξουθένωση καταλήγει να είναι τεράστια.

Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την αδυναμία μας να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το άγχος, το οποίο καταλήγει να συσσωρεύεται δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητά μας.

Αυτό που μας συστήνουν οι γιατροί, πάντως, είναι όσο φορτωμένο πρόγραμμα κι αν έχουμε κι όσο κι αν αισθανόμαστε τις αντοχές μας να μας εγκαταλείπουν, να προσπαθήσουμε να βρίσκουμε λίγο χρόνο για εμάς –και μόνο για εμάς- μέσα στην ημέρα προκειμένου να κάνουμε πράγματα που θα μειώσουν αποτελεσματικά το άγχος.

Ιδανική επιλογή; Κάθε λογής άσκηση. Να λοιπόν που τώρα έχεις ακόμα έναν λόγο να το ρίξεις στη γυμναστική.

Keywords
Τυχαία Θέματα