27η Αgrotica: Ρομποτική, εξελιγμένα μηχανήματα και test drive στη μεγαλύτερη έκθεση όλων των εποχών

Στη Θεσσαλονίκη "χτυπά" και φέτος η καρδιά της αγροτικής οικονομίας, καθώς από την ερχόμενη Πέμπτη έως και την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, θα φιλοξενηθεί στους χώρους της ΔΕΘ, η 27η Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων «Agrotica».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, η φετινή Agrotica αναμένεται να καταρρίψει όλα τα ρεκόρ σε σχέση με τις προηγούμενες

διοργανώσεις. Συγκεκριμένα, οι φετινοί εκθέτες ανέρχονται στους 1950 από 45 χώρες, έναντι 1503 το 2016, 1349 το 2014, αριθμοί οι οποίοι μεταφράζονται σε αύξηση της τάξης 30% του ποσοστού των εκθετών.

Είναι ενδεικτικό πως η φετινή Agrotica θα καλύπτει συνολικά πάνω από 39.000 τ.μ, μέγεθος αυξημένο κατά 15% σε σύγκριση με την 26η διοργάνωση, ενώ αναμένεται να την επισκεφθούν περισσότερα από 100.000 άτομα από Ελλάδα και εξωτερικό.

Μεταξύ αυτών, θα βρεθούν πάνω από 500 ξένοι εμπορικοί επισκέπτες από 20 χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Ακόμα, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica, με θέμα: «Καινοτόμες προσεγγίσεις παραγωγής και ανάπτυξης στην ελληνική γεωργία», το οποίο αποτελεί συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ. Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν test drive αγροτικού επαγγελματικού αυτοκινήτου σε ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή.

Τ. Τζήκας: “Είναι μία γιορτή – Καλώ τους αγρότες να την αγκαλιάσουν”

"Στα 27 χρόνια λειτουργίας της, η Agrotica έχει αναδειχθεί στη μεγαλύτερη εκθεσιακή εκδήλωση του κλάδου της αγροτικής οικονομίας των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ αποτελεί πλέον μια από τις πέντε μεγαλύτερες εκθέσεις του κλάδου στην Ευρώπη" υποστήριξε κατά την συνέντευξη Τύπου της διοργάνωσης ο πρόεδρος της ΔΕΘ -Helexpo, Τάσος Τζήκας.

Ο κ. Τζήκας τοποθετήθηκε επίσης, για το θέμα των κινητοποιήσεων των αγροτών, οι οποίοι "ζεσταίνουν" ήδη τις μηχανές τους και προγραμματίζουν απόβαση κατά την ημέρα των εγκαινίων της Agrotica, αλλά και το Σάββατο στις 3 Φεβρουαρίου, για το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη. "Θα ήθελα, κλείνοντας, να καλέσω τους αγρότες, που έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις, να βρεθούν στο πλευρό της διοργάνωσης και να τη στηρίξουν, καθώς είναι ένα δικό τους κομμάτι που οι ίδιοι πρέπει να προστατέψουν. Είναι η μεγάλη γιορτή κυρίως των αγροτών" κατέληξε.

Κ. Ποζρικίδης: “H Agrotica έχει μπει στο Champions League των αγροτικών εκθέσεων της Ευρώπης”

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκου Ποζρικίδη, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην έμφαση που θα δοθεί φέτος στις νέες τεχνολογίες και την ρομποτική στον αγροτικό τομέα.

“Οι νέες τεχνολογίες και οι εφαρμογές της ρομποτικής στην γεωργία αποτελούν ένα από τα πιο προβεβλημένα σημεία της έκθεσης, καθώς αντικατοπτρίζουν το μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνών” ανέφερε ο κ. Ποζρικίδης."Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι η 27η Agrotica δεν έχει προηγούμενο, καθώς είναι μια κλασική έκθεση πολύ μεγάλων διαστάσεων, υπερβαίνοντας ακόμη και τα επίπεδα των μεγαλύτερων ανάλογων διοργανώσεων του παρελθόντων" σημείωσε.

Σ. Μπαλουκτσής: "Κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις των γεωργικών μηχανημάτων την τελευταία 10ετια"

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αγροτικών Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), Σάββας Μπαλουκτσής, αναφέρθηκε στο πλήγμα που υπέστη η αγορά γεωργικών μηχανημάτων την τελευταία 10ετία.

"Το 2017 η αγορά γεωργικών ελκυστήρων μέτρησε μόλις 839 τρακτέρ. Κανονικά δεν πρέπει να πέφτει κάτω από 3000. Συλονικά ο γεωργικός στόλος στην Ελλάδα, ανέρχεται στα 150-160 χιλιάδες μηχανήματα, εκ των οποίων το 25% είναι ηλικίας μέχρι 25 ετών και για το υπόλοιπο 75% 26-40 ετών" υποστήριξε ο κ. Μπαλουκτσής.

Η παρουσία της ΣΕΑΜ στη φετινή Agrotica θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συμμετέχει με 39 μέλη του και 13.000 τ.μ, το οποίο μεταφράζεται στο 1/3 του συνολικού χώρου της έκθεσης.

Με τη σειρά της η πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων (ΕΚΑΓΕΜ), Δήμητρα Εμμανουηλίδου, ανέφερε πως μέσα στις τέσσερις ημέρες της Agrotica ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μια πλήρη έρευνα αγοράς για τον αγροτικό τομέα, ενώ έθεσε και το θέμα αύξησης της διάρκειας της έκθεσης κατά μία ημέρα. Υπογράμμισε δε πως φέτος η διοργάνωση συμπίπτει χρονικά με τη διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων για τα νέα σχέδια βελτίωσης του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, έτσι οι αγρότες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά μέσω της Agrotica.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το ΑΠΘ παραχώρησε για τις ημέρες της εκθέσεως δωρεάν το πάρκινγκ για τους επισκέπτες, ενώ η ΔΕΘ-Helexpo βρίσκεται σε συνεργασία με τον ΟΛΘ, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη ΧΑΝΘ, για τη διαχείριση των χώρων στάθμευσης, που τους ανήκουν.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έγινε από τους διοργανωτές για την απώλεια του Παύλου Κοντέλλη, ο οποίος αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον θεσμό της Agrotica αλλά και γενικότερα της αγροτικής επιχειρηματικότητας της πόλης.

Τα εγκαίνια της 27ης Agrotica θα πραγματοποιηθούν την 1η Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα και αναμένεται να δώσει το "παρών", εκτός απρόοπτου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα