23 πράγματα που μπορείς να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη!

Είτε με ήλιο, είτε με ψιλόβροχο, το σαββατοκύριακο ξεκίνησε και μας επιφυλάσσει τα καλύτερα! Μπορεί το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να ολοκληρώνεται, αλλά η Philoxenia άρχισε και υπόσχεται όμορφα ταξίδια, ενώ τα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας μας περιμένουν για μια δωρεάν ξενάγηση με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού.

Την πολιτιστική ατζέντα συμπληρώνουν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, καθώς και εκδηλώσεις

για τα παιδιά. Δείτε όσα ξεχώρισε το Thestival για σας και κάντε τις επιλογές σας!

Καλό σαββατοκύριακο σε όλους!

PHILOXENIA

H Philoxenia, εδώ και 35 χρόνια υποδέχεται και φιλοξενεί εκθέτες και επισκέπτες της ελληνικής και διεθνούς τουριστικής αγοράς.

Σφυγμομετρά τους αναπτυξιακούς ρυθμούς και τις τάσεις που υπαγορεύουν οι διεθνείς εξελίξεις στον τουρισμό, ενώ παράλληλα, αποτελεί τη μεγάλη σκηνή συνάντησης των παραγόντων του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Για το 2019, η καθιερωμένη τουριστική έκθεση της χώρας υποδέχεται επαγγελματίες και κοινό στις 8-10 Νοεμβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το 2019 η Πολωνία και η Ελλάδα γιορτάζουν την 100η επέτειο από την εδραίωση των διπλωματικών σχέσεων. Για να εορτάσουμε αυτή την μοναδική επέτειο, η Πολωνία συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα στην 35η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA 2019.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του σαββατοκύριακου ΕΔΩ.

JOBFESTIVAL 2019 REBORN

H μεγαλύτερη διοργάνωση για την εργασία δίνει ραντεβού στη Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Το Job festival άρχισε την Παρασκευή και συνεχίζεται το Σάββατο 9 Νοεμβρίου από τις 11:00 μέχρι τις 19:00.

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του, το Thessaloniki #JobFestival 2019 Reborn του Skywalker.gr δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον ώστε οι επισκέπτες να πραγματοποιήσουν με επιτυχία το ξεκίνημά τους στην αναζήτηση εργασίας ή το επόμενο βήμα στην καριέρα τους.

Βασικός σκοπός του Thessaloniki #JobFestival 2019 Reborn, που φέτος τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, είναι η ενίσχυση της απασχολησιμότητας με τη φυσική συνάντηση εργοδοτών με υποψήφιους εργαζομένους.

Στη διάρκεια του ανανεωμένου και πάντα επίκαιρου φεστιβάλ οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις εταιρίες που τους ενδιαφέρουν μέσα από μια συνέντευξη εργασίας ή μια σύντομη συνομιλία και την κατάθεση του βιογραφικού τους στους εκάστοτε εταιρικούς εκπροσώπους.

*Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Η ένωση οινοποιών Οίνοι Βορείου Ελλάδος συμμετέχει φέτος για έβδομη συνεχή χρονιά στον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Οινοτουρισμού» με το δίκτυο επισκέψιμων οινοποιείων «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος».

Πρόκειται για οινοτουριστική εκδήλωση που πραγματοποιείται στα οινοποιεία προκειμένου να προσελκύσει το κοινό να τα επισκεφθεί ώστε να γνωρίσει από κοντά τους χώρους παραγωγής αγαπημένων κρασιών αλλά και τους ίδιους τους δημιουργούς τους.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού πραγματοποιείται και εορτάζεται από το 2009, πάντα τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου με τη συμμετοχή οινοποιείων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή σε οινοτουριστικά δίκτυα.

Φέτος ο εορτασμός αυτός είναι την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, ενώ στα οινοποιεία του δικτύου «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» το ωράριο θα διαρκέσει από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Λεπτομέρειες ΕΔΩ για τα ανοιχτά οινοποιεία.

THESSBRUNCH

Αυτή την Κυριακή είμαστε καλεσμένοι για Θεσσαλονικιώτικο brunch στου Charlie. Θα μας σερβίρει ο ίδιος από τις 11:00 εώς τις 15:00.

Το ραντεβού δίνεται στην Κομνηνών με ξεχωριστές γλυκές και αλμυρές γεύσεις, συνοδευόμενες από ζεστό καφέ και ροφήματα.

Info:

Charlie D., Κομνηνών 10

Κρατήσεις: 2310 021010

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Επικίνδυνες μαγειρικές

Οι Επικίνδυνες Μαγειρικές είναι η θεατρική εκδοχή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Ανδρέα Στάικου που έχει μεταφραστεί σε 34 γλώσσες, έχει ανέβει στην Comédie–Française στο Παρίσι, καθώς και σε πολλά άλλα θέατρα του κόσμου και έχει μεταφερθεί με επιτυχία στον κινηματογράφο.

Δύο νέοι άνδρες (Ζαχαρίας Ρόχας, Άρης Παπαδημητρίου) ανακαλύπτουν τυχαία ότι έχουν την ίδια ερωμένη, (Κερασία Σαμαρά), μία λαίμαργη, αδηφάγα, σαγηνευτική γυναίκα-αράχνη που, ασκώντας επάνω τους μια ακαταμάχητη έλξη, τους πλέκει βίαια στον ιστό της. Οι δύο ήρωες αρχίζουν να την διεκδικούν, ο καθένας τους μόνο για τον εαυτό του, με όπλο την μαγειρική τους δεινότητα. Τους κατευθύνει σ’ αυτό ένας μυστηριώδης υποκινητής (Κωνσταντίνος Τζούμας) ο οποίος κινεί τα νήματα της μαγειρικής σύγκρουσης των αντεραστών και φαίνεται να έχει δικούς του λόγους που τον εμπλέκουν σ’ αυτήν την ερωτική διαμάχη. Συνταγές και γεύσεις ζωντανεύουν, παρασύρουν στην απόλαυση και παίζουν κρίσιμο ρόλο σ’ αυτήν την λαχταριστή ιστορία αποπλάνησης και απενοχοποίησης των αισθήσεων.

Ιnfo

Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136
Από Τετάρτη 6 έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου
Τετάρτη: 8.00 μμ
Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 9.15 μμ
Κυριακή: 8.00 μμ
Τιμές εισιτηρίων : 15 €, 12 € (Ανέργους, σπουδαστές, ΑΜΕΑ, άνω των 65)

Σημάδια στην Ομίχλη

Το θεατρικό έργο του βραβευμένου αμερικανού συγγραφέα Stephen Sachs ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου με την Ράνια Σχίζα και τον Νίκο Παντελίδη.

Η συναρπαστικά έξυπνη κωμωδία που ανέβηκε στο Duchess Theatre του Λονδίνου με την Κάθλιν Τέρνερ και τον Ίαν ΜακΝτίαρμιντ θα παρουσιαστεί στο θέατρο Αμαλία της Θεσσαλονίκης από τις 7-10 Νοεμβρίου 2019 ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο θέατρο Vault της Αθήνας καθώς και σε περιοδεία σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Τι θα συμβεί όταν μια άνεργη μπαργούμαν κι ένας διάσημος εκτιμητής έργων τέχνης συναντιούνται ένα απόγευμα σε ένα σπίτι-κοντέινερ στο Bakersfield της Καλιφόρνια;

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η συγκινητική και ανατρεπτική κωμωδία του Στίβεν Σακς, θέτει ερωτήματα για τη φύση της τέχνης και τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, μέσα από τη συνάντηση δύο ταξικά διαφορετικών κόσμων. Ένα έργο γεμάτο ιδέες και συναισθήματα που αφήνουν σημάδια φωτεινά και ανεξίτιλα μέσα στην ομίχλη.

Ιnfo:

Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71, Τηλ. 231 084 2509)
Παραστάσεις: Πέμπτη 7 έως Κυριακή 10 Νοεμβρίου, Ώρα 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ γενική είσοδος & 13 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων)
Προπώληση: Ταμείο Θεάτρου Αμαλία, Καθημερινά 10.30-14.30 & 17.30-21.30, ticketplus.gr

Γράμμα στον πατέρα

Μετά τις «Βάκχες» του Ευριπίδη στο Θέατρο Τ (2018), η ομάδα Θέατρο Πρόταση ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ίσως το πιο εξομολογητικό και πολυεπίπεδο κείμενο του Franz Kafka, «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή.

Λίγα χρόνια πριν πεθάνει από φυματίωση ο σπουδαίος γερμανόφωνος συγγραφέας του 20ου αιώνα Franz Kafka, γράφει μια επιστολή στον πατέρα του, ρίχνοντας φως σε όλες τις σκοτεινές αναμνή-σεις των παιδικών του χρόνων και παραδέχεται μπροστά στο θεατή ότι εξακολουθεί να νιώθει φόβο απέναντι στο πρόσωπο του πατέρα του.

«Αγαπημένε μου πατέρα με ρώτησες γιατί λέω ότι σε φοβάμαι.»

Ο τριαντεξάχρονος συγγραφέας με αφοπλιστική ειλικρίνεια και παιδική ευαισθησία περιγράφει στο γράμμα του την περίπλοκη σχέση με τον πατέρα του, η οποία σκιαγραφείται σε όλα τα λογοτεχνικά του έργα.

Η αποδοχή και η επιβράβευση που δεν έλαβε ποτέ, η ενοχή του απέναντι στον κόσμο, η ανάγκη του για τρυφερότητα, ο θάνατος των αδερφών του, οι περίπλοκες ερωτικές του σχέσεις, η αδυναμία του να ξεφύγει από την επιρροή του πατέρα του φωτίζονται στην παράσταση μέσα από τα προσω-πικά του ημερολόγια και κάποια πεζά του κείμενα που συνδιαλέγονται με το «Γράμμα στον πατέρα» παρουσιάζοντας ένα μεγάλο μέρος του ψυχισμού του Kafka.

Ο σκηνοθέτης μετατρέπει τον ιδιαίτερο χώρο της σοφίτας του Εβραϊκού πανδοχείου σε παιδικό δω-μάτιο, όπου ο Kafka στέκεται γυμνός απέναντι στους λίγους θεατές του.

«Ό,τι έχω γράψει να καεί ανελλιπώς και να μη διαβαστεί ποτέ…»

Ιnfo:

Μπενσουσάν Χαν, Εδέσσης 6, 546 25, Θεσσαλονίκη
Παραστάσεις: Έως 10 Νοεμβρίου 2019 | Κάθε Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 20:00
Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό | 10€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ,) | 8€ (ατέλειας)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6970623600 (10:00- 14:00), 6979629198 (17:00- 21:00)

Πηνελόπες

Πέντε νέες ηθοποιοί αποφασίζουν να κάνουν μία παράσταση για τις γυναίκες. Πηγή έμπνευσης, η ομηρική Πηνελόπη, πρότυπο αφοσιωμένης συζύγου και μητέρας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Τι; Δεν σας εκφράζει η Πηνελόπη; Είναι outdated; Εδώ μιλάμε για την πιο χειραφετημένη γυναίκα της ιστορίας, ρε κορίτσια! Οι εποχές και τα πρόσωπα μπορεί να αλλάζουν, οι ρόλοι όμως μένουν πάντα ίδιοι. Δεν το ξέρετε; Ωχ, τώρα θα αρχίσουν τα κλισέ. Οι γυναίκες έχουν αλλάξει, οι άντρες δεν θα αλλάξουν ποτέ. Οι γυναίκες σήμερα είναι «γάτες», καπάτσες, υπεύθυνες, απελευθερωμένες, άψογες σύζυγοι, τέλειες ερωμένες, υπέροχες μητέρες, απλά καταπληκτικές. Ενώ οι άντρες…Μόνο σεξ, μακριά οι σοβαρές σχέσεις, «κολλημένοι» με τη «μανούλα», λένε πάντα το λάθος πράγμα τη λάθος στιγμή, πετάνε τα σώβρακά τους όπου βρουν, μπλα, μπλα, μπλα. ΟΚ, ξεφύγαμε. Μία παράσταση για τις γυναίκες είπαμε να κάνουμε και η φάση κατέληξε σε ντιμπέιτ χωρίς έξοδο διαφυγής.

Η πρώτη παραγωγή του Θεάτρου Τ για τη νέα σεζόν είναι γεμάτη φρεσκάδα, χιούμορ, ενέργεια, ανατροπή, πολλή μουσική και τρέλα! Η καλλιτεχνική εμπειρία αναμιγνύεται με το ταλέντο και τη νεανική ορμή, σε ένα ξέφρενο πάρτι έξυπνων συμβολισμών και ιδανικών αναλογιών – ξέρετε, περιφέρεια, μέση, στήθος – , στο οποίο θα περάσετε τέλεια, αλλά θα μείνετε με την απορία: εννοούν, άραγε, τίποτα από όσα λένε; Τι ποιες; Οι Πηνελόπες!

Info:

Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16
Ημερομηνίες & ώρες παραστάσεων: 9-10-11-12-18-19-25-26 Νοεμβρίου 2019 | Δευτέρα-Τρίτη-Σάββατο στις 21:30 & Κυριακή στις 19:00
Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό, 8€ μειωμένο (μαθητών, φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ) | ατέλειες κάθε Δευτέρα (με σειρά προτεραιότητας)

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ:

Τρεις αδελφές

Οι «Τρεις Αδελφές» του Αντόν Τσέχωφ, η νέα μεγάλη παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ξεκίνησε τις πρόβες της. Η παράσταση θα ανεβεί σε μετάφραση Γιώργου Σεβαστίκογλου και σκηνοθεσία του Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις, στις 9 Νοεμβρίου 2019, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Λίγα λόγια για το έργο

Οι τρεις αδελφές και ο αδελφός τους ο Αντρέι, με τον ενθουσιασμό της νιότης, τις αξίες και τα εφόδια της αστικής τους καταγωγής, οραματίζονται μια λαμπερή ζωή, μακριά, στη Μόσχα. Ο καιρός περνάει και αυτοί συνεχίζουν να διαμένουν στη μικρή επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, όπου ένας άλλος τρόπος ζωής, πολύ μακρινός και ξένος −σχεδόν χυδαίος− στοιχειώνει την καθημερινότητά τους και σταδιακά τους αλλοτριώνει. Το μέλλον πλησιάζει και επιφυλάσσει νέες ματαιωμένες προσδοκίες.

Info:

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Σάββατο στις 20:30

Κυριακή στις 19:00

Εισιτήρια: 5-13 ευρώ

Υπηρέτης δύο αφεντάδων

Ο «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα μετακομίζει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου από τον Οκτώβριο για να ξεσηκώσει με τις περιπέτειες και τα τεχνάσματά του το κοινό μετά από τη μεγάλη αγάπη που «εισέπραξε» από τους θεατές μέχρι σήμερα. Μια από τις πιο πετυχημένες παραγωγές της περσινής χρονιάς, επιστρέφει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, ώστε να την δουν όσοι δεν πρόλαβαν και να την ξαναδούν όσοι την απόλαυσαν.

Λίγα λόγια για το έργο

Ένας Υπηρέτης, δύο Αφεντάδες. Ο Τρουφαλδίνο, ο παμπόνηρος, πολυμήχανος, γκαφατζής αλλά και συνάμα άκακος ήρωας που εκπροσωπεί τους υπηρέτες όλων των εποχών υπηρετεί, ξεγελά, πληρώνεται από δύο κυρίους και σταδιακά φτάνει να διαφεντεύει τις ζωές τους. Μέσα από κωμικές συγκρούσεις, πάθη και περιπέτειες αναζητούνται ο έρωτας, το πάθος, η ευτυχία… αλλά κι η προσπάθεια του Υπηρέτη για επιβίωση. Κανένας δεν μπορεί να τον υποτάξει αυτόν τον ανυπότακτο Υπηρέτη παρά μόνον ο έρωτας…

Info:

Βασιλικό Θέατρο, Πλ. Λευκού Πύργου

Σάββατο στις 21.00

Κυριακή στις 20.00

Εισιτήρια: 7- 13 ευρώ

Η μεγάλη πλατεία

Το ΚΘΒΕ τιμά φέτος το Νίκο Μπακόλα και το έργο του. Ο Άκης Δήμου ανέλαβε, μετά από παραγγελία του Θεάτρου, να μεταφέρει στη θεατρική σκηνή, το εμβληματικό κείμενο της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας. Ο Νίκος Μπακόλας δημιουργεί ένα μυθιστόρημα με κέντρο δράσης την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων έρχονται να συναντήσουν την Ιστορία ενώ η ίδια η πόλη προβάλλεται μέσα από τη συλλογική μνήμη αλλά και το βίωμα των χαρακτήρων της. Μια πόλη διαρκών ιστορικών και πολιτικών αναταραχών. Μια πλατεία που καθιστά τις πράξεις των ανθρώπων ορατές.

«Η Μεγάλη πλατεία» τιμήθηκε το 1988 με το Α’ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Η σκηνική μεταφορά του πολυσύνθετου αυτού κειμένου αποτελεί ένα στοίχημα και μια πρόκληση για το ΚΘΒΕ και για την Ελένη Ευθυμίου, μια εξαιρετικά ταλαντούχα σκηνοθέτη της νέας γενιάς, που σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ. Η παράσταση, που παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη, θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός).

Info:

Μονή Λαζαριστών, Σκηνή Σ. Καραντινός

Σάββαστο στις 20.00

Κυριακή στις 19.00

Εισιτήρια: 7- 13 ευρώ

Μόλλυ Σουήνυ

Η παράσταση, «Μόλλυ Σουήνυ» του Μπράιαν Φρίελ που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, στο Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Φρίελ εμπνέεται από το δοκίμιο του νευρολόγου Όλιβερ Σακς «Να βλέπεις και να μην βλέπεις» καθώς και από ένα αληθινό περιστατικό. Η Μόλλυ, μια ανεξάρτητη γυναίκα, τυφλή από δέκα μηνών, μοιάζει να ζει ευτυχισμένη μέσα στο σκοτάδι της − με φίλους, δουλειά κι έναν πλούσιο συναισθηματικό κόσμο. Ο Φρανκ, ο άντρας της, είναι πεπεισμένος ότι εκείνη θα ολοκληρωθεί μόνον όταν πάψει να είναι τυφλή. Ο κύριος Ράις, ο χειρουργός, ελπίζει να ξαναβρεί τη χαμένη ιατρική του φήμη από μια επικείμενη επιτυχημένη επέμβαση. Μέσα από τρεις παράλληλους μονολόγους παρακολουθούμε την πορεία της Μόλλυ πριν και μετά την τυφλότητα. Οι ήρωες μιλούν με ειλικρίνεια και ωμότητα αλλά και με δόσεις χιούμορ, σαν να διαβάζουν σελίδες από τα προσωπικά τους ημερολόγια. Ίσως δεν ήταν τυφλή η Μόλλυ Σουήνυ − τυφλοί να ήταν οι άλλοι...

Info:

Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Τετάρτη έως και Κυριακή στις 21:15

Εισιτήρια: 8- 13 ευρώ

Ο Ελέφας

Ο «Ελέφας», η παράσταση - έκπληξη της περσινής χρονιάς που λάτρεψαν οι θεατές και οι κριτικοί, μετά από μια εντυπωσιακή σεζόν με sold out παραστάσεις και τη φιλοξενία του στα Ιωάννινα από το ΔΗΠΕΘΕ, επιστρέφει στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών για να μας αποκαλύψει τη σκοτεινή πλευρά της ελληνικής επαρχίας και να μας «απογειώσει» με τους ξεκαρδιστικούς διαλόγους του και τις «σουρεαλιστικές καταστάσεις» του.

Ο Κώστας Βοσταντζόγλου καταφέρνει να προκαλέσει το γέλιο και, ταυτόχρονα, την αγανάκτησή μας, «κακοποιώντας» εύστοχα την ελληνική γλώσσα και προβάλλοντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι ριζωμένα (θαμμένα ή κρυμμένα) στις συνειδήσεις μεγάλης μερίδας του λαού μας.

Ο Ελέφας του Κώστα Βοσταντζόγλου αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο δείγμα θεατρικής γραφής στο νεοελληνικό θέατρο καθώς συνδυάζει τη θεματική της ζοφερής βαρβαρότητας ως μίας όψης των ανθρώπινων σχέσεων στην απομακρυσμένη ύπαιθρο, με τους κώδικες της κωμωδίας αλλά και με μια εξαιρετικά τολμηρή πρόταση διαχείρισης της ελληνικής γλώσσας. Το τοπικό ιδίωμα –που μπορεί να παραπέμπει στη Θεσσαλία, τη Ρούμελη ή την Ήπειρο– εναλλάσσεται με την άγρια κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας. Η ποιότητα της γλώσσας των προσώπων του έργου διαμορφώνεται με βασικά συστατικά την αμάθεια, το lifestyle, την προγονοπληξία αλλά και τη φασιστική αντίληψη ως καθημερινό οικογενειακό βίωμα.

Info:

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών,

Σάββατο στις 21.15

Κυριακή στις 20.00

Εισιτήρια: 5-13 ευρώ

Έξω πάνω μέσα κάτω

Η δροσερή θεατρική βόλτα γεμάτη χαμόγελα, παιδικές φωνές, σαπουνόφουσκες και κομφετί, που κέρδισε από την πρώτη παράσταση, την περίοδο 2018-2019, το χαμόγελο των παιδιών, ξεκινά μετά την καλοκαιρινή της παρουσίαση ένα νέο κύκλο παραστάσεων, σε σύλληψη ιδέας-σκηνοθεσία Κατερίνας Καραδήμα και μουσική Φοίβου Δεληβοριά, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 12.00 στο Βασιλικό Θέατρο.

Λίγα λόγια για το έργο

Ένα μωρό, αυτή τη φορά αγόρι, ανακαλύπτει ότι μια εικόνα αλλάζει ανάλογα με την πλευρά που τη βλέπεις. Τι συμβαίνει στο πάνω και τι στο κάτω; Και τι αλλάζει στο μέσα και τι στο έξω; Ένα κουτί που καλεί το μωρό να ανέβει πάνω, για να ανακαλύψει έπειτα το κάτω. Ένας μαγικός φίλος που καλεί το μωρό να καταστρώσουν ένα σχέδιο μέσα. Και μια μαμά κι ένας μπαμπάς που αφήνουν ελεύθερο το μωρό να παίξει έξω. Κι αν το έξω φοβίζει; Κι αν το πάνω είναι πολύ πάνω; Ναι, αλλά το έξω και το πάνω έχει περισσότερη πλάκα και μαθαίνεις... Τι μαθαίνεις; Να μη φοβάσαι και να τολμάς να αλλάζεις τα πράγματα μέχρι να φτάσει η ώρα για το μεγάλο έξω.. Όταν το σπίτι γίνεται μικρό και δε σε χωράει πια!

Παίζει ο Γιάννης Μαστρογιάννης.

ΒΡΕΦΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Τιμή εισιτηρίου: 7€ (βρέφη, παιδιά, ενήλικες)

Info:

Βασιλικό Θέατρο, Πλ. Λευκού Πύργου

Για βρέφη από 8 μηνών έως νήπια 4 χρόνων
Έναρξη: Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019
Κάθε Σάββατο, στις 12.00

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Το πολυαγαπημένο βιβλίο των παιδικών μας χρόνων της Άλκης Ζέη ζωντανεύει για δεύτερη χρονιά στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, σε διασκευή των Σάββα Κυριακίδη και Τάκη Τζαμαργιά, και μας μεταφέρει στην Αθήνα, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής μέσα από τη ματιά του μικρού Πέτρου.

Ένας μεγάλος περίπατος, ένα ταξίδι συναισθημάτων, ένα έργο που συνδυάζει τη σκληρή πραγματικότητα και την αγωνία της επιβίωσης με την ελαφρότητα και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας. Μια παράσταση για όλη την οικογένεια που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι και που θα μας κρατήσει συντροφιά ως τις γιορτές.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο πόλεμος ξεσπάει και όλα αλλάζουν: οι άνθρωποι, οι σχέσεις, η ίδια η ζωή. Η πείνα και η φτώχεια δεν είναι απλές αφηγήσεις ενός μακρινού παρελθόντος αλλά αποτελούν τη νέα συνθήκη ζωής. Ο μικρός Πέτρος καλείται να πάρει θέση, να αποφασίσει, να αναλάβει ευθύνες, να μεγαλώσει. Ο πόλεμος χάνει την ηρωική του αίγλη. Η ομορφιά των εμβατηρίων και των μεταλλίων γίνεται πόνος και απώλεια• πραγμάτων, ανθρώπων αλλά και της ίδιας της παιδικής ανεμελιάς. Παρόλα αυτά, τα παιδιά με την υπέροχη ικανότητα να βλέπουν τα πράγματα αλλιώς και με όπλο τη φαντασία τους και το παιχνίδι, καταφέρνουν να δώσουν μια άλλη διάσταση στην τραγική πραγματικότητα. Και μέσα από τα παιδικά μάτια καλούμαστε και εμείς να ξαναδούμε τον πόλεμο αλλά και να θυμηθούμε την πρόσφατη ιστορία μας.

Στο ρόλο του Πέτρου ο Γιάννης Γκρέζιος.

Info:

Βασιλικό Θέατρο, Πλ. Λευκού Πύργου

Κυριακή στις 12.00

Εισιτήρια: 10 ευρώ

Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα

Ο κόσμος του Κρίστοφερ, ενός ιδιαίτερου αγοριού στο φάσμα του αυτισμού και το μυστήριο της δολοφονίας του σκύλου της γειτόνισσας, ζωντάνεψαν στη σκηνή της Μονής Λαζαριστών και κέρδισαν το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού που, όρθιο, επευφημούσε τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης.

Ένα έργο τρυφερό και ανθρώπινο, σε μετάφραση Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου και σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη, που ανοίγει ένα παράθυρο στο θέμα της διαφορετικότητας, φέρνοντας τους νέους ανθρώπους αντιμέτωπους με θέματα όπως η διαμόρφωση της προσωπικότητας, οι διαπροσωπικές σχέσεις, η δυσκολία στην επικοινωνία και η μοναδικότητα του ατόμου.

Μια συγκινητική ιστορία που προτρέπει να δούμε τη ζωή μέσα από τα μάτια ενός παιδιού με ιδιαίτερες ικανότητες βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μάρκ Χάντον, ένα μάθημα ζωής για εφήβους, μα και ενήλικες.

Info:

Μονή Λαζαριστών, Σκηνή Σ. Καραντινός
Σάββατο στις 17.00
Εισιτήρια: 10 ευρώ

ΜΟΥΣΙΚΗ:

Ελευθερία Αρβανιτάκη- Γιάννης Κότσιρας

Μετά από μια σειρά sold out εμφανίσεων στην Αθηναϊκή Ακτή Πειραιώς τον περασμένο χειμώνα, αλλά και τις καλοκαιρινές τους συναυλίες από άκρη σε άκρη της χώρας μας και της Κύπρου και ένα πολύ επιτυχημένο ντουέτο, το «Δυο Ζωές» (μουσική Γιώργος Καραδήμος, στίχοι Λήδα Ρουμάνη), οι δύο αγαπημένοι καλλιτέχνες ανηφορίζουν στην αγαπημένη μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, Ελευθερία Αρβανιτάκη μας υπόσχονται βραδιές με το ίδιο κέφι, την ίδια ένταση, το ίδιο «Δυνατά» όπως «Κάθε φορά», κάθε βραδιά.

Ιnfo:

Από το Σάββατο 9 Νοεμβρίου και για περιορισμένες παραστάσεις
Stage Live – 26ης Οκτωβρίου 27
Κρατήσεις: 2310.566 768

Η Φωτεινή Βελεσιώτου στο ΞΕΦΩΤΟ

Η ξεχωριστή φωνή της Φωτεινής Βελεσιώτου δύσκολα χαρακτηρίζεται, παρ’ όλα αυτά αποτελεί μια γέφυρα που μας ενώνει με το πιο αρχέγονο, το πιο αληθινό κομμάτι του τραγουδιού και της έκφρασης. Συγκινεί με τον πιο άμεσο τρόπο, τραγουδώντας παλιά λαϊκά που άφησαν εποχή καθώς και τραγούδια όπως οι “Μέλισσες” και τα “Διόδια” που την καθιέρωσαν στις καρδιές του κοινού όπως και το πρόσφατο “Πόσο πονάει η καρδιά” από το νέο της album “Ένας κύκλος είναι όλα”. Από το πρόγραμμά της δε θα μπορούσαν να λείπουν κλασσικά τραγούδια αγαπημένων συνθετών που έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη μας και μας αρέσει να τα τραγουδάμε.

Μαζί της η ανερχόμενη τραγουδοποιός Κωνσταντίνα Πάλλα.

Info:

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 & 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019 στο ΞΕΦΩΤΟ (μουσική σκηνή), Λυκούργου 4, Λαδάδικα,

Ώρα έναρξης 22:30

Εισοδος: 12€, Προπώληση: 10€

Τηλ κρατήσεων: 6931091534

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ:

Φοβάσαι τη σκιά σου;

Δύο παραμυθούδες, η Ιωάννα Μαμακούκα και η Αφρούλη Μπέρσου, ανασύρουν τέσσερις παραδοσιακές ιστορίες με όντα εφιαλτικά πλασμένα από τη φαντασία του λαού μας (ανασκελάδες, στοιχειά, στρίγγλες, δαιμόνους και τριβόλους!), φτιάχνοντας μία παράσταση παιγνιώδη και ευρηματική που συνδυάζει διαφορετικά θεατρικά μέσα για να μιλήσει για τους «μεταφυσικούς» φόβους μας και να τους ξορκίσει.

Οι ήρωες των ιστοριών μπλέκουν σε περιπέτειες Νύχτας και Μυστηρίου και καλούν τα παιδιά να νικήσουν μαζί τους το Σκοτάδι.

Η παράσταση βασίζεται στα παραμύθια: «Ο Ανασκελάς», «Οι Τρεις Στρίγγλες», «Το Στοιχειό του Πηγαδιού» και «Ο Τρισκατάρατος».

Ιnfo:

Vis Motrix Performance Studio, Έδισον 4, απέναντι από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Παραστάσεις: 9, 16, 23 και 30 Νοεμβρίου 2019 | Κάθε Σάββατο στις 17:00
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Ηλικίες: 5 – 11 ετών
Τιμές εισιτηρίων: 7€ κανονικό | 5€ μειωμένο

Ο Κύκλος με την Κούκλα

Με τον πιο τρυφερό τρόπο ολοκληρώνουν τις επιτυχημένες εμφανίσεις τους στο ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ οι REDICOLO, παρουσιάζοντας – για έβδομη συνεχόμενη χρονιά! – την κουκλο-θεατρική παράσταση «Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΚΛΑ» του Αλφόνσο Σάστρε. Βασισμένο στο κλασικό αριστούργημα «Ο κύκλος με την κιμωλία», το έργο φέρνει, με απλότητα και ευαισθησία, τα σημαντικά ζητήματα της ιδιοκτησίας και της δικαιοσύνης στον κόσμο των παιδιών, μέσα από μια παράσταση καθηλωτική, στην οποία πρωταγωνιστούν οι μεγάλες, ή μάλλον οι τεράστιες, ή μάλλον οι καινούριες ΓΙΓΑΝΤΟκουκλες των REDICOLO!

Πάμε να πούμε λίγα λόγια για την ιστορία. Ένα καλομαθημένο (ή και κακομαθημένο, θα μπορούσε να πει κανείς) πλουσιοκόριτσο, η Λολίτα, καταστρέφει την κούκλα της και την πετάει. Ένα άλλο κορίτσι, φτωχότερο σε παιχνίδια αλλά πλουσιότερο σε αγάπη, η Πάκα, τη βρίσκει, την φτιάχνει και την κάνει δική της. Ξαφνικά, όμως, η Λολίτα εμφανίζεται και τη θέλει πίσω! Ποια από τις δύο είναι δίκαιο να κρατήσει την κούκλα; Με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών και τη βοήθεια κουκλών και ηθοποιών, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο δύσκολο αυτό ερώτημα και να δώσουμε τη «σολομώντεια λύση».

«Τα πράγματα ανήκουν

όχι σ’όποιον λάχει,

μα σε όποιον τα χρειάζεται

και χαίρεται που τα’χει.»

Ιnfo:

Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5, 55 131, Θεσσαλονίκη
Παραστάσεις: 9, 16 και 23 Νοεμβρίου 2019, στις 18:00
Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά
Ηλικίες: Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών
Τιμή εισιτηρίου: 7€ γενική είσοδος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η μουσική

Μετά από τις επιτυχημένες παραστάσεις «Ο κύριος Κιχ και το Μυστικό κουτί των Ήχων» και «Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή», η ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ, γνωστή για την πλούσια δράση της στον χώρο του θεάτρου για παιδιά (παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό), θα βρίσκεται φέτος στο Θέατρο Αθήναιον με την ευρηματική θεατρική παράσταση «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η μουσική!».

Όσο κι αν ο ανατρεπτικός της τίτλος προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο, πρόκειται για ένα έργο γεμάτο μουσική που παίχτηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για δύο συνεχόμενα χρόνια σημειώνοντας τεράστια επιτυχία (περισσότερες από 150 sold out παραστάσεις!).

Ιnfo:

Θέατρο Αθήναιον, Λ. Βασιλίσσης Όλγας 35, Θεσσαλονίκη
Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 12:00
Διάρκεια: 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Ηλικίες: 4 έως 12 ετών
Τιμή εισιτηρίου: 10€ γενική είσοδος

Αααγκαλιάάάάάάά!!!!!! στο Θέατρο Αυλαία

Το σώμα της μητέρας, του πατέρα, όποιου κι αν μεγαλώνει ένα παιδί, γίνεται γι’ αυτό το πλάσμα η φωλιά και η ασφάλεια, το σώμα της αγάπης. Στην παράσταση για βρέφη και για πολύ μικρά παιδιά «Αααααααγκαλιάάάάάά», δύο ηθοποιοί εμψυχώτριες, ανοίγουν την αγκαλιά τους. Η σκηνή όλη γίνεται μια αγκαλιά, ένα πουπουλένιο σύννεφο.

Μέσα από 10 μαγικές μικρές δράσεις στη σκηνή του θεάτρου Αυλαία, η αγκαλιά γίνεται παιχνίδι, κρυψώνα και μυστικό, έκπληξη και καράβι. Τα μικρά παιδιά το χαίρονται και οι μεγάλοι κουρνιάζουν σε αυτή τη γλύκα που ψάχνουμε μια ζωή. Σε σύλληψη ιδέας, σκηνοθεσία και μουσικό σενάριο των Δόμνα Ζαφειροπούλου και Δημήτρη Αδάμη.

Σύλληψη ιδέας – Σκηνοθεσία – Μουσικό σενάριο: Δόμνα Ζαφειροπούλου – Δημήτρης Αδάμης Παίζουν και δημιουργούν: Αλεξάνδρα Κασιούμη, Κορνηλία Προκοπίου

Info:

Κάθε Σάββατο στις 12:00
Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή)
Εισιτήρια: 10€ 1 ενήλικας + 1 παιδί, 18€ 2 ενήλικες + 1 παιδί και 24€ 3 ενήλικες + 1 παιδί

«Πήτερ Παν» στο Θέατρο Αυλαία

«Όλα τα παιδιά μεγαλώνουν, εκτός από ένα…». Μια σύγχρονη, δυναμική, μαγευτική, φανταστική παραγωγή του διαχρονικού αριστουργήματος του J.M. Barrie, ένα έργο που μιλάει κυρίως για την αγάπη και την αμέριστη μέριμνα προς τα παιδιά. Αυτή η παράσταση δεν είναι απλώς μια μεγάλη περιπέτεια – είναι η ίδια η ζωή. Έρχεται τον Σεπτέμβριο στο Θέατρο Αυλαία σε διασκευή-σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη.

Info:

Κάθε Κυριακή στις 11.30
Θέατρο Αυλαία, Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή

Keywords
θεσσαλονικη, μπορεις, ελλαδα, job, festival, βορεια, συμμετοχή, info, αρης, σαμαρας, αμεα, θεατρο, sachs, αθηνα, τηλ, φως, ειλικρίνεια, επιρροή, νέα, μετάφραση, καιρος, κθβε, μνήμη, ιωαννινα, δηπεθε, lifestyle, συλληψεις, σκηνη, αθωότητα, μυστήριο, κυπρος, live, σαββατο, ξεφωτο, παιδια, performance, studio, λύση, κιχ, δραση, χανθ, εισιτήρια, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, εορταστικο ωραριο, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, θεμα εκθεσης 2012, Ημέρα του παιδιού, σχεδιο αθηνα, Νικόλαος Κοπέρνικος, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη, ελενη, φεστιβαλ κινηματογραφου, μετάφραση, μνήμη, αμεα, αυλαια, βημα, γλυκα, γυναικα, δουλεια, δωρεαν, εβδομη, εθνικο θεατρο, εργασια, ηθοποιοι, θανατος, θεμα, ιατρικη, ιδρυμα μειζονος ελληνισμου, καριερα, κθβε, κυπρου, μαγειρικη, μουσικη, μωρο, ομορφια, παιχνιδια, πειραιως, πηνελοπη, προγραμμα, στιχοι, σωκρατης, τραγουδια, φτωχεια, φυματιωση, φυσικη, φως, ψεμα, ψεματα, ωρα, αγαπη, αγκαλια, αγωνια, αδυναμια, αθηναιον, αθωότητα, αιγλη, ακης, ακτη πειραιως, αλεξανδρα, αμαλια, αναζητηση εργασιας, απλα, αραχνη, αρβανιτακη, ατζεντα, αφορμη, βιβλιο, βιωμα, βοηθεια, βορεια, βραδια, βρισκεται, γεγονοτα, γελιο, γεφυρα, γινεται, γλωσσα, γραμμα, δευτερα, δυνατοτητα, δηπεθε, δειτε, δικη, δοκιμιο, δειγμα, δικτυο, δικτυα, ευρω, ειλικρίνεια, εκθεση, ελευθερια, ελξη, ενεργεια, εργα, επικοινωνια, επιρροή, εποχη, εποχες, επιτυχια, ερχεται, ερχονται, ευθυμιου, ζωη, ζωης, ιδεες, ιδια, ιδιο, ηρωες, θεατρα, θεσσαλια, ιδρυμα, εικονα, ιωαννα, κακομαθημενο, καλογηρου, κειμενο, κυκλος, κιχ, κρατικο, κωμωδια, λαδαδικα, λαθος, ληδα, λογια, μακρια, μαμα, ματια, μεγαρο μουσικης, μειζονος ελληνισμου, μεριμνα, μυστήριο, μυστικο, μικρο, μοσχα, μυθιστορημα, νικο, νηματα, νηπια, ξεκινημα, ξερετε, ξεφωτο, ομαδα, παντα, οικογενεια, ομιχλη, ορια, ορμη, παραμυθια, παιδικα, παιδι, παιδια, παθος, παρουσιαση, παρισι, πεμπτη, περιβαλλον, πηγη, ποιοτητα, πλακα, πολωνια, πρωι, ποναει, ραντεβου, ρολοι, ροφηματα, ρολο, σαββατο, σεζον, σελιδες, σεναριο, συνεχεια, σειρα, συλληψη, συμμετοχή, σημαδια, σκηνοθεσια, σωμα, σπιτι, σχεδιο, σωβρακα, ταξιδια, τηλ, τριτη, τσεχωφ, τιτλος, φαντασια, φεστιβαλ, φυση, φτανει, φλεμινγκ, φοβασαι, φημη, φωλια, φωνη, φορα, χαμογελο, χανθ, χιουμορ, ομορφα, οντα, ωρες, αντρες, αγορι, ασφαλεια, δημητρης, ειπαμε, εμφανισεις, ενωση, εθνικο, festival, φουαγιε, γευσεις, γλωσσες, γλυκες, ημερολογια, ηρωας, χωρα, ιδιαιτερο, job, κειμενα, κομματι, καρδιες, ξενος, κωδικες, κωνσταντινα, κωστας, κυριακη, lifestyle, μεινει, μοιαζει, μπροστα, παιχνιδι, sachs, studio, σκηνη, ταξιδι, θεματα, υπεροχη, χαιρεται, ξεκινησε, performance
Τυχαία Θέματα