Υποχρεωτικός εμβολιασμός αλλιώς πέναλτι, «τσίμπησαν» οι άνω των 60, τριπλασιάστηκαν τα ραντεβού για την πρώτη δόση

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόστιμο 100 ευρώ σε άνω των 60 κάθε μήνα μέσω της ΑΑΔΕ σε όλους τους ανεμβολίαστους και self test ενόψει Χριστουγέννων.

Διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα για όλους τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό Συμβούλιο. Μάλιστα, έδωσε περιθώριο έως τις 16 Ιανουαρίου να εμβολιαστούν αλλιώς θα τους επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο μέσω της ΑΑΔΕ

ύψους 100 ευρώ το οποίο θα αποστέλεται κάθε μήνα.

Η κυβέρνηση στην πραγματικότητα κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για άνω των 60 ετών καθώς θεωρεί πως η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι η πιο ευάλωτη και παίρνει αυτό το μέτρο για την προστασία τόσο των ίδιων όσο και του συνόλου.

Τέλος, ανακοινώθηκε η δωρεάν προμήθεια ενός self test από τα φαρμακεία για τους εμβολιασμένους πολίτες για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Προληπτικός έλεγχος

Στον «οδικό χάρτη» των φετινών Χριστουγέννων προστίθεται ακόμη ο γενικός προληπτικός έλεγχος μέσω της διανομής ενός δωρεάν αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) σε κάθε ενήλικα πολίτη (εμβολιασμένο και μη) και σε δύο φάσεις. Στόχος της «άσκησης», όπως την περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, είναι να ανιχνευθούν τυχόν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά και να ιχνηλατηθεί η πορεία του ιού στο διάστημα μέχρι το πέρας των γιορτών. Για το λόγο αυτό, ένα δωρεάν self test θα διατεθεί σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη στις :

· 6-12 Δεκεμβρίου και

· 3-7 Ιανουαρίου.

Περισσότερες διευκρινίσεις για το μέτρο του προληπτικού ελέγχου για το γενικό πληθυσμό αναμένονται σήμερα από τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ενώ η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ακόμα 20 εκατομμύρια self-tests για τις ανάγκες των σχολείων.

Πώς θα επιβάλλεται κάθε μήνα το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60

Για τον εντοπισμό των ανεμβολίαστων της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας - που υπολογίζονται περί τα 550.000 άτομα - θα γίνεται διασταύρωση των στοιχείων τους μέσω της ΑΑΔΕ και του Μητρώου Εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Πιο συγκεκριμένα όσοι δεν σπεύσουν να κλείσουν το ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου, θα λάβουν «ραβασάκι» από την Εφορία με διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Μάλιστα το πρόστιμο θα καταβάλλεται μηνιαίως - μέχρι να συμμορφωθούν με το νέο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Οι άνω των 60 έχουν πλέον περιθώριο να πραγματοποιήσουν την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022.

Αναφορικά με το ποσό που θα συγκεντρωθεί από τα πρόστιμα, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως θα κατατίθεται σε ειδικό ταμείο με σκοπό την ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας».

Οι λόγοι πίσω από την απόφαση

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, η απόφαση να επιβάλλει πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, δεν ήταν μια εύκολη απόφαση αλλά οδηγήθηκε σε αυτήν για πέντε λόγους:

Θα σώσει ανθρώπινες ζωές Πρόκειται για ένα αντίτιμο υγείας Οι άνω των 60 είναι πιο ευάλωτοι Για να μην στερούνται τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας που τις έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά να πράξουν το αυτονόητο Eίναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους

Τρέχουν να εμβολιαστούν

Τα σημάδια ως προς την πίεση που θα ασκήσει το μέτρο αυτό, τουλάχιστον από το πρώτο 24ωρο, είναι ενθαρρυντικά, καθώς σχεδόν τριπλασσιάστηκαν τα ραντεβού για πρώτη δόση που έκλεισαν οι άνω των 60 σε μια μέρα.

Συγκεκριμένα, πάνω από 6.000 πολίτες αποφάσισαν χθες να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο, την ώρα ο καθημερινός μέσος όρος ήταν 2.600 ραντεβού.

Την ίδια ώρα, χθες εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 85.000 συμπολίτες μας, ενώ εκείνοι που έλαβαν την πρώτη δόση ήταν πάνω από 13.000 και εκείνοι που έκαναν και το δεύτερο εμβόλιο έφτασαν κοντά στις 13.000.

Την ίδια ώρα με ταχύτητα τρέχει και το πρόγραμμα της ενισχυτικής δόσης. Χθες μόνο 60.000 άτομα έλαβαν την τρίτη δόση.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Συνιστά στους άνω των 60 ετών και τις ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδεύουν

Όλοι οι φορείς υγείας παγκοσμίως καλούν ειδικά αυτή την ηλικιακή ομάδα να θωρακιστεί και να μην παίζει με την ζωή της. Μόνο ο ΠΟΥ το βράδυ της Τρίτης κάλεσε τους άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδεύουν.

Με την επέλαση της μετάλλαξης Omicron να προκαλεί βαθιά ανησυχία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε στην έκδοση νέων συστάσεων. Όσοι κινδυνεύουν από κορωνοϊό, περιλαμβανομένων των άνω των 60 ετών, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια, συνέστησε ο ΠΟΥ που νωρίτερα είχε μιλήσει για υψηλό κίνδυνο λόγω της νέας παραλλαγής.

«Θα πρέπει να συστήσουμε στους ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγεία ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν, ιδίως τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες (για παράδειγμα: καρδιακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη) να αναβάλουν το ταξίδι τους», γράφει ο ΠΟΥ σε τεχνικό έγγραφο.

Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και τα στοιχεία που είχε στην διάθεσή του το κυβερνητικό επιτελείο όσον αφορά στα ποσοστά εμβολιασμών αποφασίστηκε ότι έπρεπε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση σε όσους ακόμα διστάζουν επιλέγοντας την ομάδα εκείνη που είναι η πιο ευάλωτη δηλαδή των άνω των 60 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα