Ξύπνησαν οι μνήμες του φονικού σεισμού το 1999 - Λίγα δευτερόλεπτα κόστισαν 143 ανθρώπινες ζωές

Ο σεισμός των 5,1 ρίχτερ που σημειώθηκε στην Αθήνα είχε επίκεντρο την Πάρνηθα. Ξύπνησαν μνήμες από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου το 1999.

Αυτά τα 15 δευτερόλεπτα που είχα διάρκεια φάνηκαν σε πολλούς ατελείωτα και άλλαξαν την ζωή πολλών για πάντα.

Τα στοιχεία, συγκλονιστικά: Σε 111 από τα θύματα του σεισμού, 36 πέθαναν από τραύματα, 38 έφεραν τραύματα από τα οποία κινδύνευε η ζωή τους ενώ 31 πέθαναν από ασφυξία.

Tα στοιχεία

του σεισμού

Το επίκεντρο βρισκόταν 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα στις Αχαρνές Αττικής και τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, ένα σημείο που θεωρείτο μέχρι εκείνη τη στιγμή ακίνδυνο, με τους σεισμολόγους να το θεωρούν ασεισμικό. Το εστιακό βάθος του σεισμού από 9 μέχρι 14 χιλιόμετρα.

Η σεισμολογική μελέτη με όρους συμβολομετρίας που αξιοποιεί δορυφορικά δεδομένα, αποδεικνύει αργότερα ότι ενεργοποιήθηκαν δύο ρήγματα που οδήγησαν στην εκδήλωση δύο σεισμών. Τα ρήγματα εκτείνονταν μέχρι τον κόλπο της Ελευσίνας. Το γεγονός ότι οι δύο σεισμοί εκδηλώθηκαν τελικά με χρονική απόσταση 3,5 δευτερολέπτων συνέτεινε να γίνει αντιληπτός ως ένας σεισμός.

Οι πληγείσες περιοχές

Οι περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο είναι αυτές που «πληγώνονται» περισσότερο - Μενίδι, Άνω Λιόσια, Νέα Φιλαδέλφεια, Θρακομακεδόνες, Φυλή, Περιστέρι, Μεταμόρφωση. Το γεγονός ότι μιλάμε για σχετικά φτωχούς δήμους, με κατασκευές είτε άναρχες, είτε όχι ιδιαίτερα γερές, πολλαπλασιάζει το μέγεθος της καταστροφής.

Οι πιο τραγικές στιγμές, όμως, εκτυλίσσονται στα σημεία όπου είναι συγκεντρωμένοι περισσότεροι άνθρωποι. Μην ξεχνάμε ότι πρόκεται για εργάσιμη ημέρα και εκείνη την ώρα, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στους χώρους εργασίας τους.

Τραγικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στο εργοστάσιο της Ρικομέξ, στο Μενίδι, που κατέρρευσε και στα συντρίμμια του άφησαν την τελευταία τους πνοή 39 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Κατέρρευσαν ακόμη τα εργοστάσια της Φιαλοπλάστ, της Faran και του Φουρλή, όπου πέθαναν τρείς, τέσσερις και έξι άνθρωποι αντίστοιχα, ενώ στα συντρίμμια μιας πολυκατοικίας στη Νέα Φιλαδέλφεια, άλλοι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα