Βρούτσης : Νέα μέτρα για εργαζόμενους - Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων

Έρχονται νέα μέτρα για τους εργαζόμενους σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Ποιοι θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων.  Ποιο το όφελος από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και πότε θα δοθούν τα αναδρομικά. Δείτε παραδείγματα

Νέες θέσεις εργασίας: To πρόγραμμα που ξεκινάει από την 1η Οκτωβρίου 

Ξεκινάει από την 1η Οκτωβρίου η υλοποίηση του προγράμματος για την δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας με επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών

για 6 μήνες. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση του πρόγραμμα θα "τρεξει" μέχρι την εξάντληση των θέσεων των 100.000. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας μετά το πέρας των 6 μηνών ο εργαζόμενος μπορεί να συνεχίσει την εργασία του στην επιχείρηση – εργοδότη που τον προσέλαβε, εφόσον και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν, αμειβόμενος εξ ολοκλήρου πλέον από αυτή.

Για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με τα παραδείγματα του υπουργείου Εργασίας για μισθό 650 ευρώ φτάνει το κέρδος για τους εργαζόμενους στα 148 ευρώ ετησίως και για μισθό 1.500 ευρώ το όφελος φτάνει 342 ευρώ το χρόνο. Παράλληλα, από σήμερα το απόγευμα, μετά από ενδελεχείς ελέγχους αρχίζει να καταβάλλεται το δώρο του Πάσχα στις επιχειρήσεις.

Επίσης, θα ετοιμαστεί σχετική Υπ. Απόφαση η οποία θα αναβάλει μέχρι και τον Απρίλιο του 2021 για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που «χτύπησε» ο κορονοιός την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών. Σε ότι αφορά τους ανέργους τόνισε ότι με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας που υπεγράφη χθες, ανοίγει ο δρόμος για να καταβληθούν τα επιδόματα ανεργίας 2 μηνών σε όσους το επίδομα ανεργία έληξε τον Ιούνιο, Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η πληρωμή θα γίνει από τον ΟΑΕΔ, δεν χρειάζεται αυτοπρόσωπη παρουσία αλλά ούτε πρόσθετη αίτηση, αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

1. Μείωση εργοδοτικών/ ασφαλιστικών εισφορών

Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους μέσω της μείωσης των εισφορών είναι μία έμπρακτη στήριξη της αγοράς εργασίας καθώς δίνει μεγάλα κίνητρα στον εργοδότη να προχωρήσει σε προσλήψεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Μείωση, και μάλιστα γενναία, του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις είχαμε εφαρμόσει και το 2013, επί δικής μου θητείας στο Υπουργείο Εργασίας, με την κυβέρνηση Σαμαρά. Συγκεκριμένα είχαμε προχωρήσει σε μείωση 6 ποσοστιαίων μονάδων επί των ασφαλιστικών εισφορών γεγονός που συνέβαλε τότε στην αύξηση των θέσεων εργασίας και στην ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Συγκεκριμένα, το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς το 2012, πριν εφαρμόσουμε την πρώτη μεγάλη μείωση, ήταν στο 46,56%. Το 2013 με την νομοθετική μας παρέμβαση έφτασε στο 40,56%.

Συνεχίζουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε το 2014 μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας.  H μείωση κατά 3 ποσοστιαίων μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για το 2021 για τον ιδιωτικό τομέα, συνυπολογίζοντας και την ήδη εφαρμοσθείσα μείωση των 0,90 π. μονάδων από το Β’ εξάμηνο του 2020, μειώνει συνολικά κατά 3,90 ποσοστιαίες μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές.

Δηλαδή, από 40,56% που ήταν τον Ιούλιο του 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη το μείωσε στο 39,66% και με την εξαγγελθείσα μείωση των ασφ. εισφορών θα φτάσει στο 36,66%, ποσοστό το οποίο είναι στο μέσο όρο της Ε.Ε.

Υπενθυμίζω, ότι η εξαγγελθείσα μείωση των εισφορών εφαρμόζεται στις εισφορές υπέρ τρίτων και δεν θίγει τις ανταποδοτικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους αποτελεί μία ακόμα προεκλογική μας δέσμευση που γίνεται πραγματικότητα αλλά, παράλληλα, συνιστά τη πιο ρεαλιστική και αποτελεσματική πολιτική για ενίσχυση της απασχόλησης, της ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ενώ θα συμβάλλει καίρια στην αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Με βάση την εξαγγελθείσα μείωση, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα για το έτος 2021 διαμορφώνεται σύμφωνα με το συνημμένο πίνακα:

2. Ειδικό πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας

Στο πλαίσιο της έμπρακτης ενίσχυσης της απασχόλησης βρίσκεται το νέο πρόγραμμα 100.000 θέσεων εργασίας που εξήγγειλε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το νέο πρόγραμμα θα είναι ουσιαστικά πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας, θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 345 εκατ. ευρώ και θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς περιορισμό, και θα επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές του νέου εργαζόμενου για 6 μήνες μετά από δήλωση που θα κάνει η επιχείρηση στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ.
Σε περίπτωση που η νέα πρόσληψη αφορά μακροχρόνια άνεργο εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ, η νέα πρόσληψη επιδοτείται πέραν των ανωτέρω και με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού.
Μετά το πέρας των 6 μηνών ο εργαζόμενος μπορεί να συνεχίσει την εργασία του στην επιχείρηση – εργοδότη που τον προσέλαβε, εφόσον και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν, αμειβόμενος εξ ολοκλήρου πλέον από αυτή. Οι εργαζόμενοι που θα τοποθετηθούν στις νέες θέσεις εργασίας δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», αλλά και ούτε οι συμβάσεις εργασίας τους μπορούν να τεθούν σε αναστολή.

Η επιχείρηση – εργοδότης που θα προβαίνει σε νέα πρόσληψη ή νέες προσλήψεις, μία ή περισσότερες φορές, θα πρέπει υπευθύνως να δηλώνει ότι :

α) είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη ή να έχει ρυθμίσει τις βεβαιωμένες τυχόν οφειλές του προς το Δημόσιο και τον eΕΦΚΑ,
β) ότι θα διατηρήσει κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για 6 μήνες, διάστημα κατά το οποίο θα επιδοτείται η νέα θέση εργασίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα άρχεται θα ξεκινήσει 1.10.2020 και θα τρέχει μέχρι εξαντλήσεως των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.
Σε περίπτωση που κατόπιν διασταυρώσεων συναχθεί ότι η επιχείρηση – εργοδότης δεν πληροί τις ανωτέρω προϋποθέσεις, εκπίπτει του προγράμματος και καταβάλει η ίδια τις συνολικές για τους 6 μήνες αναλογούσες στο μηνιαίο μισθό πρόσληψης ασφαλιστικές εισφορές και αν ο εργαζόμενος προέρχεται από τους εγγεγραμμένους μακροχρόνια άνεργους στον ΟΑΕΔ εκπίπτει επίσης και από την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης των 200 ευρώ, ποσό το οποίο επίσης θα το καταβάλει ο ίδια η επιχείρηση.

3. Labor Reform και Συνδικαλιστικός νόμος 1264/82

Στο Υπουργείο Εργασίας προετοιμάζουμε εδώ και αρκετό καιρό τη μεγάλη και αναγκαία όσο ποτέ μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας.

Μία μεταρρύθμιση η οποία θα συμβάλει καθοριστικά στο χτίσιμο μίας σύγχρονης αγοράς εργασίας που θα ανταποκρίνεται στο νέο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, θα αξιοποιεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, θα ευθυγραμμίζεται με τις κατευθυντήριες γραμμές του ILO, θα υλοποιεί ευρωπαϊκές οδηγίες μα πάνω απ’ όλα θα δίνει την δυνατότητα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα σέβεται τον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του και θα τον ισχυροποιεί στη νέα πραγματικότητα.

Το νομοσχέδιο προγραμματίζεται να βγει στην διαβούλευση στις αρχές του νέου μήνα και θα παραμείνει όσο χρόνο χρειαστεί ένας εκτενής, ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος με την κοινωνία.

Ανάμεσα στα κεφάλαια του νομοσχεδίου υπάρχει η ΕΡΓΑΝΗ 2, η τηλεργασία και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Στο επίκεντρο της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης θα βρεθεί ο συνδικαλιστικός νόμος 1264/1982, ένας νόμος που την εποχή που ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε ήταν καινοτόμος, αναγκαίος και λειτουργικός και έθεσε τα θεμέλια της ευρυθμίας στο συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο είναι, όπως έχουμε ξαναπεί, πυλώνας της Δημοκρατίας μας.

Ωστόσο, μετά από 38 χρόνια εφαρμογής του, οι ανάγκες και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι διαφορετικές και το πλαίσιο του συνδικαλισμού στην Ελλάδα χρειάζεται εκσυγχρονισμό ώστε να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις των εργαζομένων, να γίνει ελκυστικό και να ανταποκρίνεται στην σύγχρονη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα.

Ασφαλώς θα δοθεί ο επαρκής χρόνος για διαβούλευση και κοινοβουλευτική συζήτηση με όλα τα κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς για να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στη νομοθετική παρέμβαση.

Συμπερασματικά, η νέα μεταρρύθμιση θα συμβάλει έμπρακτα στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας , στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, στην παροχή ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών στην εργασία ανεξαρτήτου φύλλου, στην εξισορρόπηση της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του εργαζόμενου.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, τον σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν.4670/2020 με την οποία εκπληρώνει με συνέπεια και σαφές χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της απέναντι στους συνταξιούχους.

Στις αρχές Ιουλίου καταβάλαμε τα αναδρομικά σε 250.00 συνταξιούχους δικαιούχους επικουρικών συντάξεων που προέκυψαν τον Οκτώβριο του 2019 κατόπιν της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά εκατοντάδων χιλιάδων κύριων συντάξεων που προέκυψαν με το νόμο της κυβέρνησής μας ο οποίος αύξησε τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, αυξάνοντας την ανταποδοτικότητα του συστήματος και καλλιεργώντας την ασφαλιστική συνείδηση σε όλους. Ταυτόχρονα καθιερώνεται η νέα αυξημένη κύρια σύνταξη για όσους έχουν 30 και πάνω χρόνια εργασιακό βίο.

Παράλληλα, τον Οκτώβριο θα δοθούν σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δις ευρώ που αφορούν κύριες συντάξεις για το ενδεκάμηνο 2015-2016. Συγκεκριμένα θα αφορά τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου τομέα.

4. Αναδρομικά συνταξιούχων

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, τον σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν.4670/2020 με την οποία εκπληρώνει με συνέπεια και σαφές χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της απέναντι στους συνταξιούχους.

Στις αρχές Ιουλίου καταβάλαμε τα αναδρομικά σε 250.00 συνταξιούχους δικαιούχους επικουρικών συντάξεων που προέκυψαν τον Οκτώβριο του 2019 κατόπιν της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά εκατοντάδων χιλιάδων κύριων συντάξεων που προέκυψαν με το νόμο της κυβέρνησής μας ο οποίος αύξησε τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, αυξάνοντας την ανταποδοτικότητα του συστήματος και καλλιεργώντας την ασφαλιστική συνείδηση σε όλους. Ταυτόχρονα καθιερώνεται η νέα αυξημένη κύρια σύνταξη για όσους έχουν 30 και πάνω χρόνια εργασιακό βίο.

Παράλληλα, τον Οκτώβριο θα δοθούν σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δις ευρώ που αφορούν κύριες συντάξεις για το ενδεκάμηνο 2015-2016. Συγκεκριμένα θα αφορά τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου τομέα.

Πρόσφατα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των εργαζομένων και ανέργων λόγω covid-19

Η πρόσφατη ψηφισμένη νομοθετική μας παρέμβαση περιλαμβάνει:

1. Επέκταση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον μήνα Οκτώβριο
2. Επέκταση στη χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι τέλος του χρόνου
3. Παράταση για 2 μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο
4. Διευκόλυνση χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50.
5. Θεσμοθέτηση της οικονομικής στήριξης των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
6. Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζόμενου λόγω καραντίνας.
7. Θεσμοθέτηση νέας ειδικής άδειας των γονέων λόγω νόσησης των παιδιών τους από τον κορονοιό Covid-19.
8. Την πληρωμή του δώρου των Χριστουγέννων για όσους έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους

Keywords
νέα, νεα μετρα, προγραμμα, πασχα, επιδοματα, επιδομα, οαεδ, σαμαρας, θεσσαλονικη, εργανη, ilo, ελλαδα, δις, κινηση στους δρομους, συριζα, δωρο χριστουγεννων, Κορμός Χριστουγέννων, φορολογικη δηλωση 2011, δωρο πασχα, παραταση φορολογικων δηλωσεων, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, κοινωνικος τουρισμος, ογα επιδοματα, φορολογια 2013, εκλογες 2014, αδεια ειδικου σκοπου, δωρο χριστουγεννων αναστολη, δωρο χριστουγεννων οαεδ, κοινωνια, κομματα, υπουργειο εργασιας, αιτηση, βημα, εργασια, πλαισιο, το βημα, υψος, ilo, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, ανεργια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δειτε, δηλωση, δις, δοθει, δρομος, δωρο, ευρω, ειλικρινης, υπαρχει, επαγγελματα, εποχη, ετος, ζωης, ιδια, ιδιο, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κυρια, μηνες, μητσοτακης, μειωση, νεες θεσεις εργασιας, νημα, ουσιαστικα, οφελος, περιβαλλον, προσληψεις, συγκεκριμενα, συζητηση, συνταξη, υλοποιηση, φτανει, χρονος, χτισιμο, δικαιωματα, υπουργειο, θεσεις
Τυχαία Θέματα