«Βουτιά» στο Χρηματιστήριο της Κίνας - Συμπαρασύρει τις διεθνείς αγορές

Οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Κίνας κατέγραψαν σήμερα βουτιά άνω του 4% ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων για συρρίκνωση των εξαγωγών της χώρας κατά ένα πέμπτο, σε μια εξέλιξη που επέτεινε τους φόβους για την παγκόσμια οικονομία και οδήγησε τις μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα κατά 20,7% σε ετήσια βάση --η μεγαλύτερη πτώση εδώ και τρία χρόνια - έναντι των προβλέψεων των αναλυτών σε έρευνα του Reuters

για μείωση κατά 4,8%. Οι εισαγωγές μειώθηκαν για τρίτο συνεχή μήνα - κατά 5,2% έναντι προβλέψεων για μείωση κατά 1,4%-- υποδηλώνοντας περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας. Τα στοιχεία για τις εξαγωγές του Φεβρουαρίου επιδείνωσαν το εύθραυστο κλίμα στις διεθνείς αγορές, ύστερα από τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη και ένα νέο γύρο μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Ενώ η ημερομηνία που έπεσε φέτος η Κινεζική Πρωτοχρονιά (σ.σ. στις 5 Φεβρουαρίου) καθιστά δύσκολο το να βγάλει κανείς αξιόπιστα συμπεράσματα από τα κινεζικά στοιχεία, το μέγεθος της μείωσης είναι ανησυχητικό. Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν πάνω από 4%, καταγράφοντας τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή τους εδώ και πέντε μήνες, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με απώλειες 2%.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,5%. Στο επίκεντρο βρίσκονταν οι μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, με πτώση κατά 1,6%. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI υποχώρησε για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση, καταγράφοντας το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τη βουτιά του Δεκεμβρίου.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε στο 1,1209 δολάριο αφού υποχώρησε χθες κατά 1% στο 1,1176 δολάριο -- το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2017. Το δολάριο υποχώρησε κατά 0,2% αφού ανήλθε σε νέο υψηλό επίπεδο για το 2019 έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, το οποίο περιλαμβάνει και το ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα